Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 1 april 2010

Bezuinigingen van de staat

01/04/2010
De staat moet bezuinigen. Vroeger heette dit in de terminologie van de overheid ook wel ombuigen. Ik meen trouwens dat ik Balkenende dat woord ook heb horen gebruiken.
Waar heb ik de grootste moeite mee?
Globaal komt het er volgens mij op neer dat mensen met weinig geld het hardst gepakt gaan worden.

Slechte ideeën in willekeurige volgorde:
- Verlaging van het minimumloon, dus ook verlaging van de uitkeringen en verlaging van het jeugdloon. Het betekent dat de onderkant van de samenleving het nog zwaarder te verduren krijgt.
- Een verhoging van het eigen risico in de zorgverzekering naar 775 euro. Dat moeten de chronisch zieken dus allemaal ophoesten. Door veranderde belastingmaatregelen hebben chronisch zieken al geen belasting voordeel meer. Daarnaast vind ik 5 euro voor huisartsen bezoek een slecht idee. Het wordt een ongelooflijke financiële rompslomp voor huisartsenpraktijken die waarschijnlijk meer kost dan hij oplevert.
- Beperking kinderopvang toeslag.
- Verkorting van HAVO en VWO met een jaar.
- Aantal lesuren verminderen.
- Kortere opleidingen.
- Afschaffen OV jaarkaart voor studenten.

Binnenkort kunnen alleen kinderen van rijke ouders studeren en gaan ze voordat ze gaan studeren naar privé scholen om zich goed voor te bereiden op hun top-universiteit.
De rest mag naar een soort BULO (beetje uitgebreid lager onderwijs) in plaats van naar een fatsoenlijke middelbare school en vervolgens naar een uitgeklede de versie van de universiteit of hogeschool. Ik dacht dat Nederland zich wilde profileren als kennisland en dat ruim 50 procent van de mensen hoger onderwijs gevolgd moest hebben.
Het was gisteren 1 april, misschien ligt het daaraan en heeft niemand echt in de gaten gehad dat het om een 1 aprilgrap ging? Of zou het toch waar zijn? Dat kan toch niet?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten