Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 9 mei 2010

Afwassen met de hand of met de machine?

09/05/2010
AfwasSommige mensen zijn ervan overtuigd dat het voordeliger is om de afwasmachine te gebruiken in plaats van het ouderwetse afwasteiltje te gebruiken. Afwasmachines zouden tegenwoordig zó energiezuinig en milieuvriendelijk zijn en water hergebruiken. Dat zou de machine voordeliger maken dan met de hand afwassen.
Ik denk dat dit fabeltjes zijn van de bedrijven die ons zo’n machine willen aansmeren. Waarom denk ik dat?
Volgens Milieu Centraal kost afwassen met de vaatwasser gemiddeld 4x meer energie dan met de hand.
Voor afwassen met de hand heb je nodig: 1 teiltje, een afwasborstel en wat afwasmiddel. Het water wordt meestal door middel van gas verwarmd in een geiser of CV-combiketel.
Bij afwassen in de machine koop je een hele afwasmachine, het water wordt elektrisch verwarmd door een verwarmingselement in de vaatwasser.
Ik heb al weer 31 jaar geleden de afwasmachine weg gedaan. Ik vond het apparaat eerlijk gezegd ook niet zo’n besparing van de werkzaamheden. Je moet eerst de afwasmachine inruimen, wachten tot alles klaar is en vervolgens alles nog weer uitruimen en in de kast zetten. Als je niet zo veel afwas hebt, moet je dingen die je nodig hebt weer uit de afwasmachine halen als je ze wilt gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten