vrijdag 14 mei 2010

Woningen van minder dan 100 jaar geleden


Op de weblog van Gelkinge (noot: nu blogt Gelkinge hier en heet nu Groninganus) kwam ik een link tegen naar een site waar foto’s op staan uit het bezit van de arts Pieter Bloemers Middendorp van woningen in Westerwolde, in de provincie Groningen. De foto’s zijn van woningen en interieurs, soms zijn ze de naam woningen absoluut niet waard. De foto’s zijn gemaakt rond 1915 en ze laten voor mij schokkende beelden zien van hoe arme mensen nog geen 100 jaar geleden leefden. Wat een armoede en ellende waar mensen in moesten leven!
Bijgevoegde foto’s zijn afkomstig van de site van het Nederlands Openluchtmuseum. Nog geen 100 jaar geleden leefden gezinnen in zulke huizen! Gelukkig komt dit in Nederland nu niet meer voor. Er is in de afgelopen 100 jaar toch echt wel veel verbeterd.



Als je goed kijkt, dan zie je op de onderste foto twee kindertjes staan. Hierdoor worden de schamele afmetingen van de hut duidelijk zichtbaar.
Wat ik mij afvraag is hoe de bewoners van deze huizen leefden. Hoe kookten ze, hoe wasten ze. Ik denk dat de hygiëne ver te zoeken was. Als ik de site goed lees, dan lees ik dat de meeste bewoners kookten op een open vuur. Ze stookten een vuurtje en zetten daar een pan boven, net zoals je dat nu soms nog ziet in hutten van arme mensen die leven in ontwikkelingslanden. Het is moeilijk voor te stellen hoe in deze woningen in de winter geleefd werd. Mooi weer gaf gelegenheid om buiten te leven, maar bij koud en nat weer moet het vreselijk zijn geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.