Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 26 oktober 2010

Zuinig stoken

 26/11/2010
Het is koud en de winter is nu echt in aantocht.
Als je weinig te besteden hebt, of je bent "van nature" zuinig, wil je zo weinig mogelijk gas verbruiken.
Hoe stook je zuinig?
Veel hangt af van je huis, de mate waarin dat geïsoleerd is en de mogelijkheid om maar een deel van het huis te verwarmen. Als je de mogelijkheid hebt om slaapkamers en ruimtes als een zolder niet te verwarmen, dan zou ik dat doen, tenzij je kinderen de slaapkamer gebruiken om in te spelen of leren, dan ontkom je er niet aan om ook daar een verwarming aan te hebben.
Verder is het belangrijk om een cv-ketel te hebben met een hoog rendement. Dat betekent dat veel van je dure energie ook inderdaad gebruikt wordt voor verwarming en er weinig energie verloren gaat. Ik heb zelf inmiddels een ketel van 13 jaar oud. Ik vermoed dat het in mijn huis wel beter zou kunnen met dat rendement, maar het is een grote uitgave om de ketel te laten vervangen. Als je in een huurhuis woont ben je afhankelijk van je verhuurder wat voor ketel je hebt.
Wat kun je verder doen?
Bij de meesten is het wel bekend:
Temperatuur niet hoger dan 19 graden en niet lager dan 15 graden.
Regelmatig ventilleren.
Deuren naar koudere ruimtes dicht houden.
1 uur voor het slapen gaan de verwarming op 15 graden.
Gordijnen sluiten.
Warme kleding in huis dragen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten