Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 29 juni 2011

Bezuinigingen op de zorg

29/06/2011
Gisteren werd er door duizenden mensen gedemonstreerd tegen bezuinigingen in de zorg. Waarom? Er dreigt een verschil te ontstaan tussen de eigen bijdragen in de zorg voor als je een lichamelijke ziekten hebt en tussen de eigen bijdrage die je moet betalen als je geestelijke problemen hebt. Nu is het zo dat de eigen bijdrage maximaal 170 euro per jaar is. Maar mensen met een geestelijke stoornis die psychiatrische of psychische hulp nodig hebben, moeten als de plannen doorgaan, binnenkort veel meer betalen. De eigen bijdrage wordt voor hen 600 euro per jaar! Dus als je lichamelijk ziek bent, je moet een operatie, of je hebt de EHEC bacterie of een andere gemene bacterie opgelopen, dan betaal je de normale eigen bijdrage, maar als je geestelijk ziek bent, dan moet je ineens 600 euro ophoesten. Psychiatrische patiënten die na een opname in een psychiatrisch ziekenhuis regelmatig gesprekken nodig hebben, ontvangen vaak alleen een uitkering, of hebben hooguit een laag inkomen. Een stoornis maakt vaak dat psychiatrisch zieke mensen geen hoogbetaalde banen hebben. Wat gaat er gebeuren als mensen met een ernstige geestesziekte besluiten dat het voor hen onbetaalbaar is? Ze moeten ook nog leven van dat lage inkomen dat ze hebben. Het idee is dat meer mensen met psychiatrische problemen zich bij de huisarts laten behandelen. Een huisarts weet van heel veel kwalen een klein beetje, maar lang niet genoeg om een psychiater of een klinisch psycholoog te vervangen. Als ik aan mijn blinde darm of aan staar geopereerd moet worden ga ik ook niet naar de huisarts, maar naar iemand die daar speciaal deskundig in is! Lees ook hier, hier en hier.
Ik vind het triest dat psychisch zieke mensen anders behandeld gaan worden als lichamelijk zieke mensen. Psychisch ziek is ook ziek!
Vind jij ook dat het niet mag gebeuren dat psychiatrische patixc3xabnten anders behandeld worden dan andere patiënten?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten