Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 15 juli 2011

Besparen op voeding, hoe doe je dat?

15/07/2011
Als je begint met besparen, hoe pak je dat aan?
Kies voor goedkope producten:
- Kant en klaar is altijd duurder dan zelfgesneden en zelfgekookt.
- Kies groenten van het seizoen en geen groenten die ingevlogen moeten worden.
- Kies gewoon brood en geen croissantjes, broodjes, ontbijtdrankjes of pakken ontbijtgranen. Een gewone boterham is een stuk goedkoper.
- Mijd A-merken, kies huismerken of goedkope merken. Probeer het uit, sommige goedkope producten zijn duidelijk minder van smaak en sommige zijn alleen in prijs anders dan duurdere prodcuten.
- Eet vaker vegetarisch en minder vlees, een gebakken eitje is goedkoper dan een biefstuk. Ook een eigengemaakte bonenburger (klik hier voor Vrekje's variant) of zelfgemaakte falafel zijn een stuk goedkoper dan een entrecote, maar ook veel goedkoper dan gekochte vegetarische plakken.
- Koop verse groenten uit aanbiedingen. Glas- en blikconserven en diepvriesgroenten bevatten evenveel vitamines als vers, dus ook die kun je gebruiken, zeker in de winter als vers duur is. Mijd ook hierbij de A-merken. Mijn kinderen vonden sperzieboontjes uit een pot heel lang veel lekkerder van vers. Het scheelde ook een heleboel werk. Sommige groenten zijn altijd heel betaalbaar: winterwortelen, uien, zuurkool.
- Koop grootverpakkingen, hoe kleiner de verpakking hoe duurder per gram. Let maar eens op bij AH. Die verkoopt winterwortelen per kilogram en per stuk, die per stuk zijn zxc3xb3 veel duurder!
- Kook zelf toetjes, vla en pudding
- Verwacht geen 3 sterren Michelin voor budgetprijzen. Het hoeft niet allemaal superlekker te zijn, de meesten van ons zijn toch al wat te dik, een beetje minder lekker scheelt overgewicht, want dan eet je er minder van. Helemaal niet erg. Recepten kunnen mislukken of minder lekker uitvallen dan verwacht. Ik probeer regelmatig nieuwe recepten, maar sommige dingen vind ik gewoon niet zo lekker. Ik heb ooit een keer lasagne gemaakt met boerenkool en die was vreselijk! Maar goed, daar kom je alleen maar achter door het te proberen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten