Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 8 september 2011

Gasverbruik in Nederland

Volgens dit bericht zijn we met ons alle een stuk milieubewuster geworden. Ons gasverbruik is in 30 jaar gehalveerd. Dat is een goede prestatie! Deze halvering is te danken aan betere isolatie, aan CV ketels die een hoger rendement halen en waarschijnlijk ook wel aan een ander stookgedrag. Het bericht meldt alleen isolatie en een beter rendement, maar niet het stookgedrag. Toch denk ik dat het meespeelt. Wat denk jij?
Ik heb geen cijfers van mijn stookgedrag in 1981. Toen woonde ik op kamers en was mijn woonsituatie zo heel anders. Ik heb wel cijfers van 20 jaar geleden, toen woonde ik in een vergelijkbaar huis. Mijn stroomverbruik is hetzelfde als toen, mijn gasverbruik is inderdaad verminderd, maar niet gehalveerd. Mijn gasverbruik is in vergelijking met toen ongeveer 30% gedaald.

2 opmerkingen:

 1. Ha fijn dat ik je weer gevonden heb. Een HR ketel levert een geweldige besparing op. Ik heb 2 jaar geleden een nieuwe ketel gekocht. Ik was vlak daarvoor gestopt met werken; maar ipv meer gasverbruik daalde mijn verbruik met meer dan 20%!

  Rita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb niet veel verschil gemerkt met een VR-ketel naar een HR-ketel.
  Ik denk dat het gemiddelde lagere verbruik ook ligt aan het feit dat gezinnen kleiner zijn geworden en dat er veel meer vrouwen werken dan toen. Dus het huis hoeft maar een kleiner deel van de dag/week verwarmd te worden.

  Groetjes, Monica

  BeantwoordenVerwijderen