Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 21 september 2011

Hypotheek aflossen: 5000 euro in dit jaar

Ik heb een hypotheek waarvan ik niets hoef af te lossen, ik betaal alleen maandelijks rente. Alles wat ik aflos is extra aflossing. Ik heb besloten dat ik dit jaar 5.000 euro aflos op mijn hypotheek. Afgelopen jaar loste ik 12.000 af, nu aanmerkelijk minder. Hoe komt dat?
Er is maar weinig geld voor aflossing beschikbaar.
Binnenkort wordt een deel van mijn huis verbouwd. Vier jaar geleden heb ik in de benedenverdieping kunststof kozijnen en deuren laten zetten, nu is de bovenverdieping aan de beurt. Mijn huis is 40 jaar oud, met enkel glas en kozijnen die zo langzamerhand aan vervanging toe waren omdat de kozijnen gingen rotten en ze zo slecht zijn, dat daar geen hoogrendements-dubbel glas in geplaatst kan worden. Het is een goedkoop gebouwd huis en het was ook niet zo heel erg duur toen ik het kocht. Het huis was gebouwd als huurhuis en werd niet zo heel goed onderhouden door de woningstichting. Bijna vijftien jaar geleden zijn de woningen aan huurders verkocht. Ik heb het huis vervolgens weer van zo'n huurder gekocht.
Woningen in de buurt die nog wel eigendom zijn van een woningcorporatie hebben in de afgelopen jaren ook groot onderhoud gehad en sommige straten hebben ook kunststof kozijnen gekregen.

Hypotheek aflossen + verbouwen = bodem van mijn spaarpot. Ik heb dan alleen nog 10.000 euro in een spaardeposito. En dat geld kan ik niet aanspreken als dat nodig mocht zijn, ik ontvang daar wel rente-inkomsten van. Volgend jaar ga ik weer verder met sparen om de hypotheek af te lossen. Ik denk dat ik volgend jaar gemiddeld per maand ongeveer 300 euro kan sparen. Dat is inclusief alle extra's zoals spaarrente, extra verdiensten, vakantietoeslag en eindejaarsuitkering. Ik kan volgend jaar van mijn moeder nog weer een gift verwachten van €5000,- . Van dat spaargeld en de gift moet ook weer een buffer worden opgebouwd. Ik heb op dit moment even geen buffer. Is dat erg? Nee niet echt, jongste dochter heeft een goedgevulde spaarpot. Eventueel kan ik, als de nood aan de vrouw komt, een paar duizend van haar lenen.  Hoeveel hypotheek ik volgend jaar uiteindelijk aflos, dat bepaal ik volgend jaar rond deze tijd.

7 opmerkingen:

 1. Met aflossen bespaar je weer rente, die je niet hoeft te betalen en zo kun je dus alvast sparen voor de volgende aflossing. Gr. LZV

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind zo'n aflossing ook super, je gaat hard door! Wat fijn ook van die royale giften van je moeder!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Van de aflossing heb je in de tekomst alleen maar profijt. Het enige nadeel is dat je minder hypotheekrente aftrek hebt. Hierdoor gaat je toetsingsinkomen bij de belasting omhoog en "profiteer" je daardoor minder op sociale voorzieningen als zorgtoeslag e.d. Eigenlijk wel belachelijk eigenlijk, maar goed. "Schuld" wordt in ons belastingstelsel beloond.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Zuinigaan: heb jij ook je oude weblog al goed bekeken? Bij mij staan de berichten vanaf mei 2011 erop. Niet alles van mei maar wel het meeste. En dan nog 1 bericht uit 2009 en 1 uit 2008... De rest is verdwenen! Ook nog steeds geen e-mail gehad dus kan nog steeds niet inloggen. Maar als het weblog zo blijft ben ik mooi het grootste deel kwijt.Misschien wel meer dan 90%. Dat wordt lekker importeren in het nieuwe weblog...!
  Trouwens, even over je bericht: je gaat wel goed zo met het aflossen. Wij hopen volgend jaar van het eerste deel van onze hypotheek af te zijn. Toch een hap van 16000 euro. Het zal voor ons wel de eerste hap zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik wil even laten weten dat ik heel blij ben dat ik je blog weer heb gevonden.
  Groot gelijk dat je hier verder blogt.

  Ik pas je web-adres gelijk aa in mijn favorieten.

  Ga zo door Zuinigaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind het al super dat je weer 5000 euro aflost. Is toch weer 5000 minder.
  Wij gaan december dit jaar beslissen of wij nog een extra aflossing gaan doen, ook een bedrag van 5000 euro. Is nog een beetje afhankelijk van een paar rekeningen die wij nog binnen moeten krijgen; zoals een dakreparatie. Groetjes NLS

  BeantwoordenVerwijderen
 7. los niks af,lekker opmaken die poen en zuinig leven is saaai

  BeantwoordenVerwijderen