Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 20 september 2011

Verwarming en stroom

Binnenkort gaat mijn energieverbruik weer omhoog. De herfst en de winter komen er aan, het wordt later licht, eerder donker, het wordt kouder, vooral 's avonds merk ik het al behoorlijk. Gisteren heb ik met veel herrie een groep ganzen horen overvliegen.
Gisteravond was het in mijn woonkamer 17,5 graden. Ik had er helemaal geen last van: warme sloffen, wollen sokken, fleece vest, warme spijkerbroek. Kennelijk was ruim 17 graden genoeg om warm te blijven.
Tot nog toe heb ik de verwarming nog niet aan gehad. Ik vind het een uitdaging om de start van het stookseizoen lang uit te stellen. Ik houd het vaak lang vol om in de herfst zonder verwarming door te gaan, maar dan ineens, dan is het mij ineens echt te gek! Dan geef ik mezelf figuurlijk een draai om de oren en zeg ik tegen mezelf: vooruit, nu kun je het echt niet langer uitstellen, op naar de thermostaat en draaien aan dat ding!
Heb jij de verwarming al aan gehad?

16 opmerkingen:

 1. Hier proberen we het ook uit te stellen. We hebben de verwarming een paar keer aan gehad, maar dat kwam omdat we visite hadden. Het is hier nu meestal tussen de 15 en 17,5 graden, afhankelijk van het tijdstip op de dag. Ik merk er niet veel van; achter de computer heb ik een dekentje en ik kleed me goed aan. Straks als ons huis beter geïsoleerd is, wil ik het wel graag warmer hebben. Zoveel kou (we houden het vaak erg lang vol...) is ook niet goed voor b.v. je vloer. Bovendien is het ook niet echt gezellig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Af en toe hebben we hier de verwarming al aan gehad. Vooral op donkere regenachtige dagen. Ik had het best nog even uit willen stellen, maar vanwege astma en fibromyalgie moet ik zorgen dat het huis niet te koud/vochtig word anders ga ik me slechter voelen.
  Ik laat wel zoveel mogelijk de zon naar binnen schijnen. Ging gisteren prima, vandaag is het hier zwaar bewolkt.

  Groetjes,
  Monica

  BeantwoordenVerwijderen
 3. op het moment zou ik het niet eens aandurven om in m'n nieuwe huis de verwarming aan te zetten. De centrale verwarming gaat via een moederhaard en die moet eerst echt schoongemaakt worden, wil ik hem aanzetten. Dus de loodgieter moet eerst eens op bezoek voor ik hem aan ga zetten.
  Maar liever stel ik het inderdaad ook wat langer uit. Vandaag was het vanmorgen voor het eerst onder de 20 graden toen ik net na 7en door de woonkamer liep. Het moet nog prima te doen zijn een tijdje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ga met je mee doen en ga het zo lang mogelijk proberen uit te stellen! Wedstrijdje?? geintje lieve groet van peet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb de verwarming nog niet aan gehad. Gisteren om 00.15 was het 19 graden in de woonkamer. Zit dan nog in een t-shirt. Onder de 18 graden gaat die aan. Ik heb niet graag veel kleding aan of een dekentje. Ben te beweeglijk hiervoor. Hoger dan 18,5 gaat hij eigenlijk niet.
  Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Toevallig gisteren, maar dat was test branden want ze hebben gisteren bij ons cv geplaatst maar die wordt gestookt met een moederhaard die in de woonkamer staat heel rustiek op hout. Dus wel de gezelligheid van de vlammen maar de rest van het huis de comfort en gemakken van cv. Hartstikke nieuw hier , voor de installateur was het ook de eerste maal dat hij zoiets plaatste. Ben benieuwd of we dit jaar minder hout verstoken dan andere jaren want toen moesten we op meerdere plaatsen in het huis stoken. Gr. Cisca, Servie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik moet bekennen dat ik hem al een keer heb aangehad. Ik had het zo koud!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij hebben ook de cv nog niet aangehad.. probeer het nog even uit te stellen.
  Wel trek ik steeds vaker in de avond een vest aan.
  Ondanks dat we afgelopen jaar heel erg hebben opgelet is er toch meer stroom/gas/water verbruikt dus dat proberen we nu nog even in de hand te houden.. meter opname is nl eind nov

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nog niet aan gehad en mijn voornemen is om ze niet aan te zetten voor 2 november, na mijn vakantie dus ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij hebben de cv al een paar keer aan gehad. Puur ter vochtbestrijding. Met zo'n natte zomer als die we nu gehad hebben wordt het echt te vochtig in huis. Op de allernatste dagen zetten we 's avonds de verwarming aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hier de verwarming ook nog niet aangehad. De temperatuur is ook nog niet gezakt onder de 18,5 graad in de woonkamer. Maar 's avonds zit ik toch lekker met een dikke trui en een dekentje op de bank. Ik probeer ook de verwarming zo lang mogelijk uit te houden.
  Toevallig gisteren ons jaaroverzicht gas- en stroomverbruik van Greenchoice gehad. Was wel spannend, want dit was de eerste in ons nieuwe huis (verhuisd van appartement naar hoekhuis). Ons gasverbruik is wel gestegen t.o.v. vorig jaar, maar zit onder het gemiddelde dat het Nibud aangeeft voor een hoekhuis. Dus wij zijn tevreden. Dit najaar laten we ook nog vloerisolatie plaatsen, dus hopelijk gaat ons verbruik daar nog iets mee omlaag.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nee, nog niet aangehad.
  De temperatuur is ook nog niet onder de 19 geweest dus was ook echt nog niet nodig. Die ene avond dat het 19 graden was heb ik een vest aangedaan, alle andere avonden was het 21 graden of meer in huis.
  Ik heb enorme ramen en elke zonnestraaltje verwarmt al snel door naar 21 a 22 graden, haal zelfs af en toe 24 graden. S winters verlies je snel je warmte met zulke ramen maar met het weer zoals dit heb ik er dus profijt van.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ik heb eigenlijk de hele zomer de verwarming al aan, ik woon in een bos en dan is het altijd kil. het huis is niet echt opgewarmd na die droeve zomer. maarin hete zomers is het goed toeven in deze koele tent.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Tja, hier in (weliswaar het Noorden van) Spanje hebben we ook nog niet de kachel aangehad. s Middags is het hier nog zo boven de 20 graden als de zon eenmaal schijnt; 's nachts naders het vriespunt al aardig.
  Als het een dag wat kouder is, gaat de open haard aan en worden de leefruimtes in elk geval 'n stuk warmer.
  Maar, als de zon er echt mee op houdt (en dat kan zomaar zijn) zal de knop toch wel omgaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Nee, maar die stiekemerds hier in huis hebben 'm wel aan gehad toen ik dit weekend weg was. Gr. LZV

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hier is de cv ook nog niet aangeweest.
  Ik hoop het ook zo lang mogelijk uit te stellen.
  Ik pak wel een lekker fleecd dekentje

  BeantwoordenVerwijderen