Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 16 november 2011

Armoede

Sinds het derde kwartaal van dit jaar bleven we een recessie. De economie krimpt.
Door de crisis leven steeds meer gezinnen op de wereld in armoede. Veel kinderen in Spanje leven in armoede. Klik hier om het bericht op nu.nl te lezen Klik ook hier voor een bericht op RTL4
Er is te weinig geld voor volwaardige voeding, kleding etc. Dit heeft te maken met de grote werkloosheid in Spanje, ruim 21% van de beroepsbevolking is werkloos.
Ook in de VS neemt de armoede toe, op dit moment leeft 16% van de bevolking van de VS in armoede. Klik hier. In de VS heeft het onder anderen te maken met de miserabel slechte ziektenkostenverzekering, waardoor vooral ouderen in de problemen komen. Veel ziektenkosten zijn gewoonweg niet verzekerd, waardoor veel zelf betaald moet worden.
In Nederland hebben gelukkig een betere zorgverzekering en we hebben ook geen torenhoge werkloosheid. We horen de laatste tijd weinig over armoede in Nederland, maar dat betekent niet dat het niet bestaat.
Wat doe je als je werkloos bent en structureel geld tekort komt? Je schrapt luxe:

Geen auto
Geen vakantie meer
Geen uitstapjes
Geen reizen naar familie
Geen krant
Geen internet
Geen (mobiele) telefoon
Geen warme maaltijden
Wat blijft er over? Een saai bestaan, je spreekt niemand meer, je doet nooit wat leuks, je wacht op betere tijden.

Het woord luxe is overigens een rekbaar begrip. Heel veel mensen zullen (een aantal van) de bovenstaande zaken absoluut geen luxe vinden.
Wat vind jij geen luxe, maar absoluut noodzakelijk?

PS op 18 november werd de documentaire "gezinnen zonder geld" uitgezonden in Zembla. Klik hier om de uitzending te bekijken. (Met dank aan een anonieme reactie!)

18 opmerkingen:

 1. Zo ik schrik er van. Soms zit ik wel op mijn eigen wolk hoor, wat een armoede. Gezon eten groente en fruit vind ik echt noodzakelijk. Want als je ook je gezondheid op het spel zet door die armoede is het snel gedaan met je.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat ik iedereen gun is goede voeding met voldoende groenten en fruit.En geld om tenminste één kamer warm te stoken. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Warm eten kan een luxe zijn. Dat is echt afhankelijk van hoe krap je zit. Maar dat is waarschijnlijk ook wel het laatste wat je schrapt.
  Zelf zou ik niet zonder internet kunnen. Het werk wat ik hier en daar doe, gaat allemaal via het net. Dat zou dan betekenen dat ik geen werk meer zou kunnen vinden. Maar het is natuurlijk wel een luxe.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gezonde voeding en heel af en toe een uitstapje om de moed erin te houden. Gr. LZV

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De basisbehoeftes als een dak boven je hoofd, kleding, voeding, schoenen, warmte, sanitaire voorzieningen.

  Afgelopen week zag ik wat filmpjes op internet over armoede in de VS. Kinderen die met honger naar bed gaan. Als gezinnen 'geluk' hebben dan wonen ze in goedkope motels wanneer ze hun huis uitmoeten vanwege achterstallige hypotheek.
  Als dit niet meer te betalen is dan vallen gezinnen uiteen. De shelters zijn gescheiden wat betreft mannen en vrouwen.

  Als er in Nederland meer schrijnende armoede komt hoop ik dat er meer saamhorigheid komt. Dat we meer gaan delen met onze buren/familie/vrienden. Net zoals vroeger.

  VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 6. goed eten is een noodzaak voor mij.
  Verder zou ik zonder alle genoemde dingen kunnen maar als ik een volgorde zou moeten aanbrengen zou ik als eerste prio internet noemen, dat is voor mij het contact met de buitenwereld. Een ander kan daarvoor misschien naar de bieb, maar ik niet.
  Dus wat voor de één luxe is is voor de andere een levensbehoefte.
  Maar de auto, de vakantie, de krant kunnen zonder pardon geschrapt worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. auto,vakantie ,krant zijndoor mij al jaren geleden geschrapt, en ik vind die armoede ook wel weer een beetje dubbel, want een aantal mensen heeft geleeft alsof het maar niet op kon en nu ze een stapje terug moeten doen vinden ze zichzelf slachtoffer, terwijl anderen altijd zuinig geweest zijn en daardoor niet zo snel in de problemen komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Voor mij is uit dit rijtje internet noodzakelijk, omdat ik dat gebruik voor mijn werk en dus om mijn geld te verdienen. Alle andere dingen zijn mooi, maar niet noodzakelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Voor mij toch ook de warme maaltijd....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Internet, telefoon, warm eten, een warme douche en een warme kamer in huis. Ik ben een koukleum!
  groet, anna

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Armoede. Veel mensen in ons land roepen vandaag de dag dat ze het nu slecht hebben. En met slecht bedoelen ze dan datze ipv 3 keer per jaar op vakantie 'nu maar' 1 of 2 keer per jaar kunnen. Ik leef al jarenlang van een minimuminkomen. Heb geen auto, geen krant en mijn vakantie is zo'n 1x per jaar drie of vier dagen weg samen met mijn moeder. Maar ik heb elke dag (warm) te eten, ik hoef niet in een kartonnen doos op straat te wonen, ik heb kleding genoeg om aan te trekken en ik kan zelfs nog sparen van mijn geld. Ik vind mezelf hartstikke rijk. Je hebt het pas slecht als je niet aan je basisbehoeften kan voldoen. Het is ook een kwestie van prioriteiten stellen. Eerst geld hebben voor je basisbehoeften en al het 'extra'komt daarna pas. Maar als je dat omdraait, dan moet je mijn inziens niet gaan jammeren dat je geen eten of zo kan betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De warme maaltijd en internet vind ik belangrijk. Maar ik verkeer in de luxe positie dat wij gebruik kunnen maken van alle bovengenoemde punten, alhoewel we de krant vorig jaar hebben stopgezet en de auto vaker laten staan. Maar ik vind het niet meer dan logisch om ook een flinke stap terug te doen. Wij kijken nu: wat we allemaal nog kunnen doen en niet wat we hebben moeten schrappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Internet.

  Als je al weinig tot niets meer hebt is internet van levensbelang.

  1) voor sollicitaties heb je vaak al email nodig. Tuurlijk het kan met de hand, maar het zoeken naar werk wordt wel veel makkelijker als je het hebt.

  2) sociale contacten. Vaak kom je lotgenoten tegen op fora die soms nog in de buurt op fietsafstand wonen ook. Op die manier heb je toch nog contacten en kun je als het een keer mee zit eens samen eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. http://zembla.vara.nl/Afleveringen.1973.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=52467&tx_ttnews%5BbackPid%5D=1974&cHash=eb6d4e2175d3d06c2ffbb8463f38120f
  Zembla: "Gezinnen zonder geld".

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dak, eten, kleding zijn eerste levensbehoeften.

  Auto is hier lastig om weg te doen (platteland + baan waarbij ik ook moet rijden).

  Tja en verder kun je het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt.

  Internet kan eventueel ook in de bieb (moet je daar niet 25 km vandaan wonen zoals ik ;-) )

  Vakantie kan ook zijn dat je op iemand anders z'n huis past, uitstapjes kunnen (bijna) gratis zijn (wandelen / fietstochtje en dan eten + thermosfles mee).

  Krant vind ik echt onzin, zeker als je internet hebt.

  Wel heel belangrijk: goede voorzieningen qua zorg / gezondheid én een veilige woonomgeving..

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Zelf leef ik al jaren van een minimum inkomen. Maar ik vind internet vind ik geen luxe, vooral niet in de huidige maatschappij. Soms kan je zelfs niet meer zonder voor werk, bankieren en contacten. En met internet kan je besparen op abonnementen en andere kosten. Kranten, tv-gids en andere abonnementen kunnen de deur uit, want nieuws en andere informatie kan je dan opzoeken. Je kan besparen op telefoon en porto kosten door te emailen ed. Als je bv. via telefoon contacten met vrienden en kennissen moet houden en je hebt weinig te besteden, bel je zelf niet zoveel omdat het te duur is. Met email kost het niets. Vooral als mensen wat verder weg wonen is het ideaal. Vriendschappen verwateren minder.

  Geen warme maaltijden meer, daar zou ik zelf niet opkomen, al eet ik zelf meestal alleen groente en aardappelen zonder vlees. Heel soms vis. Als je de reclames volgt hoeft een warme maaltijd niet duur te zijn. Ik bespaar er wel op, maar sla ze eigenlijk nooit over.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Armoede bestaat niet in Nederland. Mensen zijn gewoon te verwent, ze willen hetzelfde kunnen blijven doen als iemand die werkt.

  Maar ik zie een auto, mobielabonnement, internet en vakantie echt als luxe. Als je internet nodig hebt kun je altijd bij het cwi, bibliotheek of bij vrienden terecht.

  Als ik hier in Tiel bij de voedselbank ga kijken, komen mensen met een auto hun spullen ophalen en staan ze ook nog even een peuk te roken, dat zijn in mijn ogen echt luxe dingen, maar het is de keuze die jezelf maakt.

  Ik leef zelf van een minimum inkomen en ik kan gewoon doen waar ik zin in heb, omdat ik gewoon goed met geld om kan gaan, kan er zelfs nog van sparen.

  Ik snap ook goed dat hardwerkend Nederland boos zijn op mensen die in de bijstand zitten en maar klagen, want als alleen staande krijg je gauw € 890,- bijstand exclusief huur en zorgtoeslag.

  BeantwoordenVerwijderen