Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 13 november 2011

Besparen op terrasplanten


rechtsvoor één van de salvia
Om te zorgen dat mijn terrasplanten de winter overleven, heb ik ze gisteren naar binnen gehaald. Misschien wordt het wel een horrorwinter en die zouden ze echt niet overleven op mijn terras. Mijn potten met agapanthus, 5 fuchsia's en potten met Salvia microphylla staan weer binnen. Ze moeten nog naar zolder, samen met mijn clivia's die deze natte zomer binnen hebben gestaan.
Als ik de terrasplanten niet naar binnen haal, dan zou ik ieder voorjaar opnieuw dure planten moeten kopen om mijn terras te vullen. Nou ja, moeten natuurlijk niet echt, maar anders zou het wel een erg kaal terras zijn.
De Salvia's en een deel van de fuchsia's heb ik al jaren. Ik heb het afgelopen jaar nog weer 2 nieuwe fuchsia's op stam gekweekt uit stekjes van een oude fuchsia op stam. Toch leuk, zo'n bloemenweelde. Hierbij een foto van de onderkant van mijn oude (minstens 16 jaar) fuchsia op stam.


fuchsia
clivia

Clivia's hebben een rustperiode nodig in een koele ruimte voordat ze weer gaan bloeien. Daarom staan mijn 3 clivia's nu ook op zolder, waar het lekker koel is. Mijn 4e clivia heb ik vandaag weggegeven aan de vriend van mijn jongste dochter. Hij heeft een ander huis en was heel blij met de plant. 
Mijn eerste clivia kreeg ik 52 jaar geleden, toen ik in de eerste klas van de lagere school zat. Al mijn clivia's zijn stekjes (van stekjes van stekjes etc.) van deze allereerste clivia.
In droge zomers staan mijn clivia's op beschaduwde plaatsen in mijn tuin. De afgelopen zomer was zo nat, dat ik ze uiteindelijk helemaal niet buiten heb gezet.

8 opmerkingen:

 1. Slim om je planten binnen te halen! Het is zonde als je steeds weer nieuwe moet kopen en nu heb je er binnen misschien ook nog wat plezier van :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat mooi dat je planten zo'n verhaal over hun verleden hebben. En wat een groene vingers heb jij!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn cliva gaat in de winter ook naar binnen. Mooi he al die stekjes van de planten. Want waarom zou je nieuwe kopen. Ik kan er ook zo van genieten als de stekjes weer voort leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij ons redden de meeste planten het in de schuur onder oude dekens. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ben blij met je blogje was helemaal vergeten dat er een paar planten die ik afgelopen jaar heb gekocht naar binnen moeten. Heel blij met je!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. heb ook een 17 jaar oude fuchsiaop stam,nu is mijn vraag hoe kweek je hier nieuwe plantjes van, neem je een stekje van je oude plant in het voorjaar, welke maand dan? lees je blog altijd.
  groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wow, dat van die clivia's is wel leuk zeg, allemaal van een plantje dat je als kind kreeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een leuke planten zeg! Zo kan je een terras wel mooi mee opkleuren.

  BeantwoordenVerwijderen