Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 12 november 2011

Super besparingstips

Besparen doe ik al jaren. Dit jaar en ook in het volgende jaar wordt alles duurder: zorgverzekering, voeding en noem maar op. De overheid bezuinigt en wij moeten dokken. Maar ... er komt niets bij, bij mij tenminste niet, of  hooguit een miniem beetje. Iedereen moet inleveren.
Hoe doe je dat als je al jaren zuinig doet?

Dan wordt het tijd voor superbesparingen!

Loop al je bezuinigingsmaatregelen na en kijk of er ergens de klad in gekomen is.
- Misschien besloot je ooit om minder te gaan drinken of te stoppen met roken. Alcohol en tabak heb je absoluut niet nodig om gezond oud te worden, in tegendeel. En in alcohol en tabak gaat veel geld zitten! Pak je oude plannen weer op en je bezuinigt al gauw honderden euro's per jaar.
- Sluit je 's avonds nog wel de gordijnen om de warmte binnen te houden? Doe je nog wel 1 uur voor het slapen gaan de thermostaat op 15 graden?
- Douche je nog steeds kort, of ga je steeds vaker uitgebreid in bad?
(ikzelf heb heel lang 2x gedouched, 1x om nat te worden, dan kraan uit om in te zepen en shampoo in het haar, dan 1x douchen om af te spoelen. Dat 2x ultra kort douchen doe ik al jaren niet meer)
- Ga je nog wel boodschappen doen met een volle maag?
- Pak je voor kleine afstanden nog wel de fiets ipv de auto?
- Koop je nog wel basisproducten ipv kant en klaar?
- Koop je steeds duurdere cadeaus? Zoek creatief naar alternatieven!

Heb jij meer ideeën voor een nieuwe privé bezuinigingsronde?

13 opmerkingen:

 1. Vanochtend merkte ik,dat het weer tijd wordt om 's avonds alle gordijnen,ook die voor de deuren te sluiten.Het koelde af in de nacht. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor mij gaat het nog niet zo op. Ben nog een beginner, elke keer komt er weer iets bij wat ik niet eerder gedaan heb. Heerlijk vind ik het!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een paar besparingstips van mij;
  - Een mandje met dekentjes bij de bank, scheelt weer in stookkosten.
  - Die kontjes van, uiteraard zelfgesneden, groenten niet weggooien maar in een zakje in de koelkast bewaren en aan het eind van de week bouillon mee trekken. Een week houdbaar in de koelkast. Je hoeft geen bouillonblokjes te kopen en je gooit geen restjes weg!
  - Kijk niet elke avond tv! Een gezelschapspel of een goed boek zijn ook prima tijdverdrijf.
  - Laat de oven openstaan tijdens het afkoelen, wordt het lekker warm in huis.
  - Koop geen cadeaupapier maar gebruik oude kranten met wollen strikken eromheen.

  Hmm weet er nog wel meer, maar mijn zoon roept om aandacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik loop zo vaak mogelijk even bij de supermarkt binnen om vlees met 50% korting te kopen. Vandaag scoorde ik 2 kippenpoten voor 1 euro. Hier heb ik bouillon van getrokken en van het grootste gedeelte +1 poot soep van gemaakt. Het andere gedeelte en 1 ppot heb ik verrukkelijke bitterballen van gemaakt voor bij de verse friet morgen.
  Wij voelen ons rijk op het platte land te wonen, na de oogst gaan wij het land op om aardappel, uien, winterwortels en bonen te scoren. Zo hebben we een wintervoorraad opgebouwd. kosten:0! Verder mogen we in de boomgaard appels en peren pakken die op de grond liggen. Hiermee ga ik sappen en wecken. Kosten:0 Bramen vragen om geplukt te worden langs de dijken, resultaat: jams,gepuureerd heerlijk om smoothies te maken of zo in de joghurt. Zo kan ik nog wel doorgaan, het geld ligt op straat is ons gezegde. Elke maand vinden wij ongeveer 10 a 20 lege bierflesjes op straat die wij inleveren, Alles kost 0 maar misschien zijn wij gezegend hier te wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik koop ook regelmatig vlees in snelverkoop maar hier is het 'maar' 30 % korting. Als dat vlees dan toevallig net in aanbieding staat én er is bovenop nog 30 % korting dan is dat wel mooi meegenomen. In de 'mijn' colruyt staan regelmatig verpakkingen verse vis die naar de vervaldatum toe gaan en daar hangt dan een etiketje op 'gratis mee te nemen' en dat doe ik natuurlijk. Ik ga bijna elke morgen (met de fiets) naar de colruyt om te zien of er gratis vis te krijgen is (eentje per klant tot uitputting voorraad)Ik verzamel ook weggegooid leeggoed en heb ongeveer 10 flesjes per maand (wat me een euro oplevert)Ik noem dat geld 'mijn bijverdienste'.....

   Verwijderen
 5. De gordijnen doe ik dicht zodra het donker wordt, vooral omdat ik anders het gevoel heb dat ik zo in de kijker zit. Douchen probeer ik op te letten. Net als met alle andere dingen gaat me dat het minst goed af als ik moe ben of een ikbenzielig-bui heb.

  Boodschappen doen met een volle maag doe ik niet meer. Ik probeer gewoon geen trek te hebben. Als ik (te) vol zit, dan neem ik meestal bijna niets mee en kan ik nog 100x terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De appelschillen, loof van de wortelen ed geef ik aan mijn twee konijnen. Niet echt besparen, maar eten weggooien vind ik ook niks.
  Ik heb ook twee dekentjes op de bank liggen. Kan de verwarming wat lager. En de kat op schoot is ook een goede warmtebron.
  De zon scherm ik in deze najaars/wintermaanden niet af, maar laat haar lekker mijn huis opwarmen.
  Ik heb een lekker fleece huispak met lekkere warme dikke antislipsokken erbij.
  Vandaag hele dag naar mijn nichtje haar derde verjaardag geweest. Scheelt verwarming, water en eten en drinken.;)
  Ik laat de gootsteen nooit helemaal vollopen met warm water voor de afwas. Maar voor de helft, of nog niet eens denk ik.
  Gloeilampen geven warmte af. Het kan zomaar een zowat een hele graad schelen in huis als ik de lampen wel of niet aanheb. Dus gloeilampen zijn niet alleen maar slecht.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb een hoop ramen op het zuiden in de woonkamer, en als de zon schijnt scheelt dat echt wel! Verder heb ik mijn gewone (bejaarde) computer weg gedaan, laptop werkt toch veel fijner/sneller, en kost veel minder stroom (helemaal omdat het niet eens een grote laptop is, maar een netbookje). Verder... pffff... nou ja, zelf kan ik zeker meer besparen op de 'lekkere dingen'. Als ik geen chocola in huis heb is het nog beter voor de lijn ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Iets meer dan twee jaar geleden heb ik mijn abonnement op de sportschool opgezegd. Ik was trouwens pas een jaar lid. Als je regelmatig gaat sporten, haal je een abonnement er zo uit.

  Maar ik had soms periodes dat ik maandenlang niet ging.

  Nu heb ik een meerbadenkaart bij het zwembad. Je moet wel binnen twee jaar het saldo op de kaart opmaken, maar dat lukt me wel. Soms ga ik een maand niet, en dan betaal ik dus niets. En dat was wel zo bij de sportschool, op een gegeven moment was ik bij wijze van spreken donateur van de sportschool.

  Het leuke van mijn meerbadenkaart is dat ik bij een ander zwembad in mijn stad met korting naar het recreatiebad kan.

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij gaan bijna nooit uit. Het badderen is mijn verwenmoment. Manlief en ik gaan samen in bad en vaak gaat LZG daarna nog even. Over het waterverbruik zit ik dus niet echt in. Er moet iets overblijven waarmee je jezelf kunt verwennen anders is het moeilijk vol te houden.
  Gr. LZV

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik doe de thermostaat juist NIET naar beneden, hij staat altijd op 19c hier in huis. De reden is simpel: zet ik dat ding op 15c dan duurt het tot een uur of twee in de middag eer het in dit huis weer warm is.

  De ketel is in orde, de ramen hebben al dubbel glas, maar het is gewoon een koud huis, daar doe je niet veel meer aan wat dat betreft.

  Maar dat volop blazen van de ketel van 8u in de ochtend tot 14u tot het weer 19c is voor MIJN situatie erg ongunstig, dat kost me veel meer dan het op 19c te laten staan en dat hij maar af en toe aanslaat, dus ik houd het zo. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Corry:

  Wat een ontzettend leuke reaktie. Dit zou ik ook zo graag willen. Waar woont u precies?

  mvg,
  Elsie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Elsie wij wonen op Goerree Overflakke, een eiland met veel ruimte en 20 min. verwijderd van Rotterdam Het is leuk dat je mijn reaktie leuk vond, maar zo kunnen we hier echt leven. Onze buren uit de stad zijn al net zo enthousiast sinds ze door ons met van alles worden voorzien, want delen doen we ook heel graag, dat is n.l. dubbele vreugde

  BeantwoordenVerwijderen