Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 28 januari 2012

Salarisstrookje januari 2012

Mijn salarisstrookje is binnen, ik weet nu waarom ik minder salaris heb, ondanks dat het spaarloon gestopt is. Ik moet gewoon veel meer belasting betalen!
Betaalde ik in 2011 €384,16 per maand, nu is dat €438,08 per maand. Dat is een verschil van €53,95! Mijn loonheffing is met maar liefst 14% verhoogd!
Ik weet wel de definitieve berekening komt op het moment van de definitieve aanslag van de belastingen, maar voorlopig betaal ik kennelijk 647 euro per jaar meer belasting dan het afgelopen jaar. Ach ja, er moeten toch mensen betalen voor de heilige hypotheekrenteaftrek van de dure huizen van mensen met veel meer inkomen dan ik!

PS Ik heb een werkend modem en dus heb ik nu weer telefoon en een werkend internet. Niet meer leentjebuur spelen bij de buurvrouw, maar eigen internet!

8 opmerkingen:

 1. ja, balen hè, ik moet 479,58 betalen. we mogen hopen dat men nog lang in hun dure huizen mogen wonen!! fijne zondag gezina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gut, wat kort door de bocht zeg!
  In 2011 werd de loonbelasting berekend over het brutoloon minus het spaarloon. Dus over een LAGER bruto bedrag. Nu dat spaarloon is weggevallen betaal je gewoon weer over je brutoloon per maand. (Dat was ook een EXTRA voordeel van het Spaarloonsysteem.) En dat is bij iedereen zo! Ook de mensen die zo'n duur huis hebben met maximale hypotheek. Dat heeft hier NIETS mee te maken.
  Trouwens, jij maakt toch ook gebruik van de hypotheekrenteaftrek?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou snap ik het! Helemaal duidelijk: Mijn brutoloon is hoger geworden door het wegvallen van het spaarloon! Daarom moet ik meer belasting betalen en ben ik er in salaris op achteruit gegaan. Voor de belastingdienst heb ik meer inkomen.
   Ik krijg inderdaad hypotheekrenteaftrek over mijn hypotheek. Mijn hypotheekschuld is € 63.000,- (en nee, ik heb mij niet in een nul vergist) Mijn aftrek is bescheiden, peanuts vergeleken met sommige anderen.

   Verwijderen
  2. ik heb geen spaarloon en zo dus??? gezina

   Verwijderen
 3. Kijk, nu snap ik mijn loonstrook ook beter, die zag er ook wat anders uit deze maand. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het klopt gewoon. Doordaat de spaarloon eraf gaat (was EUR 51,- minder belasting = inleveren van brutoloon) moet je ook weer iets meer aan andere "potjes" betalen als het ZVW, pensioen e.d. Dat verklaard die andere 2 à 3 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik dacht al even, volgens mij zijn de percentages verder niet veranderd. Ik had geen spaarloon, dus dat maakt bij mij niet uit. Mijn pensioenpremie is wel wat omhoog gegaan. En gebruik maken van de hypotheekrente doe ik met mijn dikke hypotheek ook, maar om eerlijk te zijn voel ik me daar niet vervelend over. Ik krijg immers minder dan een halve sigaar terug van de hele die ik eerst gegeven heb. De belastingdruk in NL is al achterlijk hoog, zeker als je geen voordeeltjes krijgt, maar ook geen megasalaris hebt dat dat niet uitmaakt. Als je dan met een gemiddeld inkomen iets kunt terug krijgen, dan is dat mooi meegenomen. Neemt natuurlijk niet weg dat we er alles aan doen om zo snel mogelijk van de hypotheek af te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Spaarloon was een heel goede regeling, zeker voor jou. Jij spaarde voor extra pensioen met je spaarloon. Jammer dat dit nu van de baan is.
  Paula

  BeantwoordenVerwijderen