dinsdag 10 januari 2012

Boodschappen niet duurder in de afgelopen 10 jaar?

Volgens Nu.nl zijn de boodschappen de afgelopen 10 jaar nauwelijks duurder geworden. Klik hiervoor op deze link. Een boodschappenkar met een flink aantal veel gebruikte producten is nu vrijwel even duur dan 10 jaar terug.
Ik vraag me af of dat klopt. Nu weet ik helaas niet hoeveel de eieren, de melk, het brood, vlees, wasmiddel en dergelijke 10 jaar geleden kostten, maar ik heb toch het idee dat voeding duurder is geworden. Ik ben benieuwd of één van mijn lezers 10 jaar geleden al prijzen noteerde. Ik doe dat pas sinds 2 jaar, daarvoor noteerde ik alleen het totaal aan uitgaven dat ik wekelijks bij de supermarkt deed.
Klopt het volgens jou dat de prijzen de afgelopen 10 jaar ongeveer gelijk gebleven zijn?

21 opmerkingen:

  1. Volgens mij zijn de prijzen toch echt wel hoger geworden! Ik noteerde 10 jaar geleden ook nog geen prijzen, jammer, anders had ik bewijs!
    Groetjes,
    Harma

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er zit wel een klein dingetje bij waar we rekening mee moeten houden, namelijk dat prijzen onderhevig blijven aan de markt.

    Ik weet nog wel dat het goedkoopste brood destijds in 1993 bij de Dirk (toen nog JB) 55 GULDEN cent kostte. Nu kan ik hetzelfde goedkoopste brood vinden voor 55 EURO cent. Datzelfde brood kost nu dus (even voor het gemak gezegd) drie keer zoveel als ik omreken.

    Maar dat zegt nog niets. Want is die stijging normaal over een periode van tien jaar? Ik denk dat je, om dat met zekerheid vast te stellen, NOG eens tien jaar terug moet om de gemiddelde prijsstijging te vergelijken, want als het goedkoopste brood bij de JB 20 jaar geleden 20 gulden centen kostte is het dus niet abnormaal duurder geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik wist dat er een reden was dat ik slecht was in wiskunde op school ROFL

    Maak van die laatste alinea even:

    Want is die stijging normaal over een periode van twintig jaar? Ik denk dat je, om dat met zekerheid vast te stellen, NOG eens twintig jaar terug moet om de gemiddelde prijsstijging te vergelijken, want als het goedkoopste brood bij de JB 40 jaar geleden (in 1972) 20 gulden centen kostte is het dus niet abnormaal duurder geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik weet van een collega die erg zuinig aan moest doen dat ze in de gulden tijd voor NLG 100,00 per week boodschappen deed en dat ze het niet redde met EUR 50,00 in 2002. Maar de jaren daarna zijn supers flink de concurrentie met elkaar aangegaan. Het zou dus best kunnen dat het niet veel scheelt (inclusief inflatie).
    Voor mijn gevoel is vooral de Horeca explosief duurder geworden. Haal maar eens een simpel patatje en kijk wat het kost in gulden. Zelfs nu de aardappels zo goedkoop zijn, wordt de friet niet goedkoper. Bij ons in het dorp zijn al twee snackbars failliet gegaan sinds de invoering van de Euro.
    Groetjes Saar

    BeantwoordenVerwijderen
  5. In de periode van de omschakeling van gulden naar euro zijn de boodschappen flink duurder geworden.
    Mij valt het op dat vooral groente en fruit zoveel duurder zijn geworden. Dat heeft ook met het beleid van de supermarkten te maken. Op groente en fruit maken ze de meeste winst. Nee, willen ze de meeste winst maken.

    Graanproducten zijn ook veel duurder geworden.
    En wat me opvalt is dat de prijsstijgingen zoveel hoger zijn dan vroeger. Een zakje walnoten bij de Lidl dat vorig jaar in een week tijd zo'n 60 cent duurder werd. Een prijsstijging van 25%. Verder veel verpakkingen waarop staat dat de inhoud vernieuwd/verbeterd worden en dan meteen ook minder inhoud hebben en soms nog in prijs verhoogd. Dubbele prijsverhoging.
    En sommige voordelige zaken als mosterd zijn van de guldenteken naar het euroteken overgeprijsd.

    VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Misschien dat een gemiddelde kar boodschappen niet veel duurder is. Maar brood,groenten en fruit wel degelijk. Trouwens het laatste jaar is,behalve groenten en fruit het meel in prijs verhoogd. De sojaprodukten,kaas. Alleen zijn er naar mijn idee meer aanbiedingen in vers tegenwoordig. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Helemaal als je de inflatie meerekent denk ik dat het wel klopt. 10 jaar terug ging ik op kamers en mijn eigen boodschappen halen en toen hield ik het niet precies bij, maar ik heb niet het idee dat de prijzen nu veel hoger liggen. Ik ben zeker goedkoper uit door anders boodschappen te doen :D

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Tien jaar geleden had ik een gezin met opgroeiende kinderen die veel aten, dus toen moest ik heel veel boodschappen kopen. En we hielden een boekhouding bij.

    Het is ook opvallend dat spullen zoals een computer en tv goedkoper zijn geworden. Maarja, hoevaak koop je zoiets.
    Zorgverzekering, energierekening, diesel dat is heel veel duurder geworden. En bij de energierekening zat vroeger ook de kabel en het onderhoudsabbonement dat je nu apart moet betalen. Ik vind het echt veel duurder geworden.
    Vroeger waren we particulier verzekerd en moesten we ook voor onze jonge kinderen betalen. Dat was heel duur, maar je kreeg er wel veel meer voor terug. Nu betalen we voor vier volwassenen met vier keer het eigen risico.

    Groetjes, VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mja... Ik vraag me dan af wat die "veelgebruikte" producten dan zijn... Wokkels? diepgevroren kaassouffle's? Fristi?

    Wij kopen al jaren alleen maar de basics en ik vind eea toch een flink stuk duurder geworden. Of, beter gezegd: van het loon wat ik nu krijg (na jaren ervaring én een studie + nog een man met inkomen) kan ik minder doen dan van het loon wat ik kreeg zonder die ervaring en studie 15-20 jaar geleden...

    Dan lijkt het er toch op dat alles duurder is geworden, nietwaar?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Het is denk ik afhankelijk van het soort producten. Gas electra zijn ook producten en zijn behoorlijk duurder geworden. Basics blijven heel goedkoop, mits niet-bio. En sommige bio-producten zijn nu minder schaars en dus goedkoper geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. ik vind wel dat de prijzen flink omhoog zijn gegaan dit jaar zelfs zie ik prijsstijgingen in supermarkten va 30 of 40 cent op 1 product. Dat vind ik erg veel.dan kan het misschien wel zo wezen dat het gemiddeld het zelfde is gebleven maar nu stijgen de lonen niet echt meer mee of wel?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik vind in ieder geval dat de laatste tijd de prijzen van bijvoorbeeld brood erg omhoog schieten.
    Tien jaar terug werkten we beiden fulltime en keken we niet op een paar centen meer of minder.
    Nu let ik er wel op en daarom vallen bepaalde dingen meer op...

    BeantwoordenVerwijderen
  13. ik heb wel prijzen van 1-1 2002
    Magere yghurt o.47, nu 0.49
    roomboter 0.35 nu 1.09
    meel .23 nu 35
    ontbijt koek .45 nu .49 melk 0.83 nu 1.09appelmoes .35 nu 59 limo blik 1.29 nu 1.09
    gezeefde tom .36 mu .29
    Allemaal euroshopper AH.
    Groetjes Marja
    het valt dus wel mee

    BeantwoordenVerwijderen
  14. roomboter moet zijn eerst 85 nu 1.09 Sorry

    BeantwoordenVerwijderen
  15. groente en fruit zijn echt duurder geworden.
    groetjes,
    san

    BeantwoordenVerwijderen
  16. kaas ook trouwens.Vlak voor de euro betaalde ik bij de kaasboer voor een kilo jong belegen 5 gulden, nu kost de euroshopper 4,89 voor een kilo....(en euroshopper is echt minder lekker).
    groetjes,
    san

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wel jammer dat de groente en fruit prijzen zijn gestegen, terwijl de teler voor de 'kostprijs' werkt. 'Het geld' blijft bij de tussenhandel achter.
    Den Haag en Europa leggen zoveel regels op, de agrarier maar investeren en de tussenhandel gooit er wel weer een paar duppies bovenop.
    Ik zie in onze provincie omgeving dat het echt bikkelen is voor die bedrijven, daarom koop ik bijna alleen nog groente en fruit maar van eigen bodem. Veel producten die er in Nederland worden verbouwd, worden uit het buitenland ingevlogen, waardoor de prijs ook weer stijgt.
    Voorbeeldje: in de supermarkt of bij de groenteboer kijk ik altijd waar het groente/fruit product vandaan komt. Zie ik (vorig jaar) bij de A.ldi dat de uien uit Nieuwe Zeeland komen. Die koop ik dus niet. Bij de C..1000 verkopen ze uien uit Argentinie, dus ook niet gekocht. Denk ik: ik ga de 'de boer' op om uien te scoren en wat hoor ik? Ze worden niet eens geoogst maar omgeploegd, her en der zit een barstje in de ui en dat wil de consument niet! Er is dan geen handel voor uien waar een barstje in kan zitten, omploegen is voordeliger.
    Dit is toch om te huilen , of niet soms? Nee, niet huilen van de uienlucht...

    BeantwoordenVerwijderen
  18. ik moet heel eerlijk zeggen dat ik heet een beetje raar vond dat iemand zei dat er tegenwoordig veel meer kant en klaar dingen gekocht werden, deze mening deel ik niet en ik dacht dat ze hetzelfde hadden gekocht als 10 jaar terug?
    wij zijn in 10 jaar eigenlijk altijd hetzelfde boodschappen blijven doen voor de boodschappen ga ik vroeger 140 gulden uit en nu na 10 jaar 75 euro. bij die 140 gulden zat dan ook luiers.
    ik moet nu ook veel meer moeite doen om rond te komen met dit bedrag en koop geen buitenzinnige dingen.
    gr jenny

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik hoorde het op de radio, maar volgens mij zijn boodschappen echt wel duurder geworden. Of misschien de basisdingen minder. Maar ik betaal nu in de supermarkt bv 2 euro voor een brood en ik geloof echt niet dat dat vroeger 4,50 was.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Groente en fruit worden kunstmatig hoog gehouden door de supermarkten om de verliezen op wasmiddel en bier te compenseren.
    Prijzen van gezonde voeding kunnen 25% omlaag.
    hele artikel en onderzoek is te vinden op de ´´het kan wel´´site.
    groetjes,
    San

    BeantwoordenVerwijderen
  21. http://www.sdnl.nl/hp-prijzen.htm Dit is een leuke link met kassabonnen. Groetjes, Linda.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.