Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 2 april 2012

Boodschappen in week 13

De afgelopen week kwamen mijn uitgaven ietsjes boven mijn budget uit, maar dat is zo weinig, dat mag geen naam hebben.
Dit waren mijn uitgaven voor 2 personen:

Week 13 - 26 maart - 2 april 2012
WAT      *=aanbieding    @=afgeprijsd     WAAR PRIJS
sinaasappels, 2x2 kg, = 20 stuks * AH 3,78
peren, 2 stuks AH 0,45
bananen, 5 stuks AH 1,15
brood 3x* AH 4,47
jam, 2 extra grote potten*  AH 2,13
pindakaas, 2 grote potten* AH 2,64
kaas, jong belegen AH 3,91
uien, 2 kg AH 0,89
tomaten, 14 kleine* AH 1,28
komkommer, 2x  AH 1,38
gedroogde tomaatjes in olie AH 1,99
olijven AH 0,57
feta, 2x  AH 2,98
aardappelkroketjes, 2x 600 gr AH 2,10
appelmoes, 2 potten  AH 1,14
slasaus 2x* AH 1,77
boomstammetjes, 4 stuks*   AH 1,99
slaolie AH 1,28
roomijs AH 1,59
roeryoghurt, 3x0,5 liter AH 1,29
yoghurt, 1 liter AH 0,51
nootjes AH 1,88
TOTAAL week 13
41,17
boomstammetje

Dan vraag je je misschien af, waar het is vlees? Dat zijn de boomstammetjes. Het is een gehaktproduct en het ziet er in de winkel ongeveer zo uit. Je moet ze bakken. Dochter vindt ze héééérlijk. Verder was het "vlees" de feta.
In de komende week zijn bij AH in de aanbieding:
bananen, 1 kg voor 0,99
appels, jonagold 1 kg voor 0,69 - overigens niet mijn favoriete appel, dus die ga ik niet kopen. Maar misschien voor anderen interessant.
rundergehakt, mager 5 euro per kg (van maandag tm woensdag)
bos tulpen voor 2 euro. Het is erg lang geleden dat ik tulpen in huis had. Misschien koop ik wel een bosje. Komend weekend is het tenslotte Pasen!
NS dagkaart voor 16 euro - geldig tm 17 juni.

15 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Ik volg al een poos je blog en vind het erg goed dat je met zo weinig geld boodschappen kunt doen.
   zelf hebben we een koophuis en 2 kinderen en komen nooit lekker uit met ons geld, laat staan dat er wat overblijft om te sparen.
   sinds een jaar houd ik een kasboek bij, wat veel inzicht heeft gegeven maar de uitgaven aanpassen is toch een heel ander verhaal.
   heb het gevoel dat ik vastloop en denk erover om te stopppen met mijn kasboek.

   Verwijderen
  2. Als ik jou was zou ik ook andere consuminderblog lezen voor inspiratie mevrouw Zuinigaan is een echte die-hard en niet iedereen kan dit niveau van bezuinigen aan. Vooral niet als je net begint, dus ik zou gewoon doorgaan en om te beginnen een weekbudget hanteren neem het ruim en kijk dan iedere week waar je toch uitschieters heb gemaakt, bijv. teveel snoep, chips enz. of teveel kantenklaar, probeer dit dan de volgende week te vermijden, neem iedere keer weer kleine stapjes en houd het doel voor ogen, geld overhouden. Zo begint het mij althans te lukken, het is een proces dat je in gang zet, ik wil het niet opgeven, want het werkt bij mij, alleen gaat het niet van een leien dak. Veel sterkte van Nicole

   Verwijderen
  3. Anoniem nr 1: Lees ook eens bij andere consuminderblogs en kijk waar je handvatten kunt vinden. Met alleen een kasboek ben je er namelijk niet.

   Weet je ook goed wat er per maand binnenkomt en waar je je geld precies aan uitgeeft? (ook via de bank bedoel ik dan - aan zorgverzekering, nutsbedrijven, verzekeringen enz.).

   Ik dacht dat wij al heel zuinig leefden en dat er niet meer bespaard kon worden. Inmiddels lukt dat toch wel en houden we per maan gemiddeld 200 euro extra over! (waar ik dus dacht dat er echt 0 rek meer in zat).

   Verwijderen
  4. @anoniem 1: mij heeft het opschrijven van mijn uitgaven heel erg goed geholpen in het beheersen van mijn uitgaven. Voorwaarde is wel dat je alles opschrijft, anders heb je nog steeds geen overzicht op je uitgaven.

   Wat mij in mijn eerste overzichten (lang geleden) opviel, was dat ik veel geld uitgaf aan (bijna) kant en klaar:
   aardappeltjes die je zó in de koekenpan kon bakken
   sausjes
   pasta-kruidenmixen
   pizza's

   Ook gaf ik veel geld uit door dure groenten buiten het seizoen te kopen:
   bijvoorbeeld sperziebonen in de winter
   of ananassen

   Nu koop ik de wat duurdere dingen vrijwel alleen als er een aanbieding is.

   Ik koop veel minder merkartikelen dan vroeger. geen A-merken, maar huismerken en euroshopper.

   Door mijn veranderde koopgedrag kon ik veel geld besparen, maar pas doordat ik overzicht had in mijn uitgaven kon ik zien waar de problemen zaten. Door elke week weer een lijstje te maken met mijn uitgaven weet ik precies wat ik koop en ben ik prijsbewust.
   In 2007 gaf ik per week gemiddeld 83,50 per week uit voor 3 personen.

   Verwijderen
 2. Ik vind boomstammetjes ook heerlijk! Tegenwoordig eet ik niet zoveel vlees meer, dus ook minder boomstammetjes, maar op het moment dat ik op mezelf ging, lagen ze eigenlijk standaard wel in de vriezer!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jonagold koop ik voor het koken van appelmoes. Ik koop geen potten van dat spul en maak het zelf. Appelmoes in de winkel is een deel sap uitgehaald en suikerwater eraan toegevoegd. Wij eten liever puur. Ook wat betreft de andere levensmiddelen wordt ik steeds kritischer. Daarom bak ik zelf brood; geen broodverbeteraar -ganzeveren en kunstmest- en geen moutmeel -gekiemde granen en dat laten verbranden-, dat maakt de donkere kleur van je brood. Geen kiloknalllers, dan liever geen vlees,en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik vind het erg dat onze regering wel klaagt dat we allemaal ongezonder worden, vooral diabetes, maar dat ze wel die rommel in de winkels toestaan.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eigenlijk best een goed idee: zelf appelmoes maken. Het stond eigenlijk op mijn lijstje voor de zomer, maar met een goede aanbieding moet dat ook wel lukken. Ik ga eens rondkijken bij de lokale boeren hier, voor misschien nog een betere deal.
   Hier ook de wens om steeds meer zelf te maken. Helaas een te kleine oven om fatsoenlijk een brood te bakken. Deze week een poging voor broodjes.

   Overigens vind ik dat dit berichtje meer dan duidelijk laat zien dat AH echt niet duur hoeft te zijn, als je maar oplet....

   Verwijderen
  2. Bij fruitboeren met winkel aan huis staat vaak buiten een grote bak met wat ondermaatse appeltjes of appels met een plekje aan. Afgelopen weekend kocht ik voor 0,50 cent per stuk. Heb ze in de sapcentrifuge gedaan. Maar appelmoes maken kan natuurlijk ook!

   Verwijderen
 4. Hier geen liefhebbers van boomstammetjes ik vind ze vooral vet smaken. En de herkomst van het vlees is ook niet duidelijk (of eigenlijk wel).
  Groetjes nicole

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. nu bij C1000 zijn ze vet ook bij AH maar ik heb ze verleden week van de LIDL gekocht die waren echt lekker

   Verwijderen
  2. Boomstammetjes smaken wel lekker maar zijn ontzettend vet en ze bevatte veel zogenaamd seperatie vlees (afgeschrapt van botten) Verder veel toevoegingen dus beslist niet gezond. Niet kopen dus is mijn advies.

   Verwijderen
  3. Ach, die ene keer per jaar dat ik boomstammetjes eet. Dan maakt het mij niet zoveel uit dat ze vet zijn. We hebben er vandaag elk eentje gegeten. Snel klaar, een pot sperziebonen (opgewarmd natuurlijk) en gebakken aardappeltjes (helemaal eigengemaakt van gewone aardappels) er bij. Jammie!
   Ik ben om half zes thuis uit mijn werk, de hele dag hard gewerkt en ga dan niet uitgebreid staan koken. Boomstammetjes zelf maken is mij veel te ingewikkeld!

   Verwijderen
  4. het gaat mij niet zozeer om het vet zijn maar om een vetsmaak.
   En bovendien eet ik bij voorkeur geen seperatie vlees.
   Nicole

   Verwijderen
 5. Misschien zelf boomstammetjes maken, kijk gewoon naar de ingrediënten op het pak, laat alle rotzooi eruit et voilá boomstammetjes! Gr. Simone

  BeantwoordenVerwijderen