Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 8 april 2012

Dure probleemgezinnen

Volgens bureau Stade Advies  kosten probleemgezinnen gemiddeld 40.000 euro per jaar. Lees ook hier en hier.Veertigduizend euro is erg veel geld! Waar wordt dat aan besteed?

Bijstandsuitkering
Schuldhulpverlening
Jeugdzorg
Maatschappelijk werk
Sociale dienst
Opvoedingsondersteuning
Geestelijke gezondheidszorg.

Volgens het rapport zijn vaak meer dan 10 instanties mee bezig met probleemgezinnen en zou er flink bezuinigd kunnen worden door betere coördinatie.
Dat is in gevallen waar het mis ging in de zorg voor de kinderen wel vaker geopperd.
Hoe zou je dat moeten doen?
Moet er dan nog een instantie bij komen?
Een probleemgezin coördinator?
En is dat dan zo'n duizendpoot dat hij of zij al die probleemgebieden kan aanpakken? Voor elk probleemgebied is speciale deskundigheid vereist, lijkt mij. Als je dat in één persoon verenigt, zal dat ongetwijfeld een hoogopgeleide, duurbetaalde kracht zijn, die weet heeft van geld en schulden, die weet hoe zaken in de bijstandswet geregeld zijn, die deskundig is in het opvoeden van kinderen, in psychische en psychiatrische stoornissen. Het is heel goed dat coördinatie plaatsvindt, maar of het er werkelijk goedkoper op wordt?
Bijna een derde van het geld zou volgens bureau Stade Advies op gaan aan bureaucratie. Als dat werkelijk zo is, dan is er met coördinatie veel gewonnen.

4 opmerkingen:

 1. Dan zorgen die probleemgezinnen ook voor een stuk werkgelegenheid. Stel dat iedereen gezond was en eigen boontjes dopte,dan was er een complete beroepstak werkloos. Leuk achtergrond trouwens. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Precies, er zullen altijd mensen zijn die het niet helemaal redden en dat veroorzaken we deels ook zelf. En er bestaat een hele beroepstak die vaak ieder voor zich hieraan verdient.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het bestaat in principe al; als ik het goed onthouden heb heet het multidisciplinair overleg. Dan komen alle partijen bij elkaar en maken gezamenlijk een plan van aanpak. Soms komen ze wel bij elkaar voor niks, dan was 1 telefoontje naar de desbetreffende instantie genoeg geweest... Ik heb hier jaren om geroepen dat dat nodig is, je wordt als ouder nl ook doodmoe van al die instanties. Overigens in ons geval een heel andere situatie wij zijn geen probleem gezin;) maar hebben een ernstig gehandicapt kind waardoor je ook met verschillende instanties te maken hebt. In beide gevallen kan in ieder geval zo'n overleg plaatsvinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit zal nooit goedkoper worden want te veel instanties verdienen hier een dikke boterham aan.
  Groet,
  San

  BeantwoordenVerwijderen