Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 10 mei 2012

Nieuws van Eneco

Al weer een tijdje terug was ik overgestapt van Essent naar Eneco. Het duurde een poosje voordat het een en ander z'n beslag kreeg, maar vanaf 1 mei ben ik bij de nieuwe energieleverancier. Ik heb mijn meterstanden doorgegeven en de afrekening van Essent is binnen. Ik ben was heel benieuwd of ik overstapboete moest betalen. Nou dat blijkt inderdaad het geval te zijn. Ze vragen 2x 50 euro vanwege de contractbreuk. Volgens een mail van Eneco gaat Eneco de contractbreukboete van Essent betalen. Ik heb inmiddels een declaratieformulier gedownload en ga de boete verhalen op Eneco. Eigenlijk was het helemaal niet mijn bedoeling om nu al een contract aan te gaan met Eneco. Ik had mijn contact bij de oude leverancier willen uitdienen en dan overstappen. Op de site van de Consumentenbond, waar ik de overstap geregeld heb, was helemaal geen mogelijkheid om aan te geven wanneer ik het contract in wilde laten gaan. Wel raar, vind ik.  Alle keren dat ik overstapte kon ik gewoon het contract uitdienen en dan overstappen. Alleen nu niet. Ik hoop maar dat Eneco zich aan de belofte houdt om de boete aan mij terug te betalen. Ik ga morgen het formulier en een kopie van de eindafrekening van Essent opsturen. Jullie horen tzt hoe het afloopt.
Wat betaal ik nu per maand aan Eneco? Ze willen dat ik 30 euro per maand ga betalen. Is dat genoeg? Geen idee eerlijk gezegd. Dus dat ga ik uitzoeken. Lees hiervoor de laatste alinea van dit bericht.
Ik heb ook brieven ontvangen van Enexis, de transporteur en netwerkbeheerder van te leveren energie.
Voor gas - transport en netwerk - betaal ik maandelijks €13,-
Voor stroom - transport en netwerk - betaal ik maandelijks €19,-.
Het is een beetje vreemd dat je bij de ene maatschappij de transport en het netwerk apart moet betalen en bij de andere maatschappij niet. Bij Greenchoice en Essent betaalde ik alles in één, bij Main Energie apart en nu dus weer.
Mijn totale bedrag komt uit op €62,- per maand. Ik denk dat het wel goed komt, ik krijg aan het einde van het verbruiksjaar mijn welkomstbonus van 230 euro van Eneco.

Mijn jaarverbruik in 2011/2012 van eind april tot eind april: gas 678 m3 en stroom 1500 kWh.
Volgens een berekening op een site waar je energieleveranciers kunt vergelijken, zou ik op basis van bovenstaand verbruik bij Eneco per jaar €439,- moeten betalen + 390,98 aan Enexis voor transport en netwerkbeheer. Twaalf keer 30 + 230 euro (welkomstbonus) is 590,- euro. Het lijkt mij dat mijn voorschotbedrag bij Eneco ruim voldoende is. Conclusie: bij gelijkblijvend verbruik zou mijn voorschot nog wel wat omlaag kunnen. €17,50 is ook wel genoeg.

15 opmerkingen:

 1. Ik ben vorig jaar overgestapt naar Eneco en ik had ook een heel laag maandbedrag omdat ik in het voorjaar overstapt. In september namen ze de meterstanden op en vanaf oktober betaal ik nu een hoger bedrag. Bij de eindafrekening was de overstapbonus niet betrokken. Ik kreeg overigens alsnog geld terug. De bonus stond gewoon opeens (eind 2011) op mijn rekening, geen brief gekregen ofzo.
  Groetjes Saar

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jouw gasverbruik is zo laag,geweldig! Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ben benieuwd. Ben ook overgestapt naar de Eneco en moest vandaag de meterstanden doorgeven. De oude energieleverancier heeft gereageerd op de opzegging en die wil ook 2 x 50,- boete. Ik ben dus benieuwd of de Eneco idd die boete gaat betalen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik zou je maandbedrag een beetje verhogen voor de zekerheid, nu ook je dochter bij je inwoont...ik woon hier met mijn dochtertje en betaal 95 euro per maand.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mmm, lijkt mij niet nodig, ik vind €12,50 euro extra per maand al heel veel als je dat afzet tegen de door Eneco berekende kosten (€30,- per mnd). Dochter woont vanaf half oktober bij mij, dus ze heeft de koude en donkere wintermaanden hier al wat extra energie verbruikt.

   Verwijderen
 5. Ik ben bij woonenergie, zij zijn vrij voordelig, ik betaal 50 euro
  per maand. Dit is via gebundelde inkoop via de woningbouwvereniging. Dus hoe meer huurders via woonenergie inkopen des te lager de prijzen. Vind ik een goed systeem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toen ik huurde zat ik ook bij Woonenergie.

   Verwijderen
 6. Meer door minder10 mei 2012 om 16:19

  Hou er rekening mee als je tzt weer overstapt van Eneco naar weer een andere leverancier je wel precies je contract uitdient bij Eneco.
  Anders krijg je je bonus niet of als je hem al gekregen hebt(tzt) moet je de bonus weer terug betalen.
  Daarnaast is het vaak zo als je meer dan 3 maanden voor het einde van je oude contract overstapt je contract eerder ingaat omdat ze tot max. 3 maanden rekening houden met het contract.
  Verder is me met overstappen opgevallen dat de grote gevestigde energiebedrijven (zoals Eneco) vaak onvoldoende informatie geven over data e.d. Ik los dat op door een mailtje naar klantenservice van de energiemaatschappij te sturen waarin ik ze bijvoorbeeld vraag om de overstap datum te bevestigen.
  Omdat ik elk jaar overstap naar een ander energiebedrijf levert dat elk jaar een flinke bonus op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een goede tip! Ik heb nu per mail een contractbevestiging gekregen. Mijn contract loopt tot 1 april 2012. Ik ben van plan om jaarlijks over te stappen, maar wel pas nadat het contract afgelopen is. Ik heb geen zin in boetes die ik zelf moet betalen.

   Verwijderen
 7. Jarenlang stond ik eigenlijk nooit echt stil bij mijn contract bij N**n, ik was en ben supertevreden. Maar... op een of andere manier was ik vroeger nog geen tientje per maand kwijt omdat ik klein woon.

  Het aflopen jaar moest ik helaas ineens bijbetalen, dus ik dacht slim te zijn door mijn maandbedrag flink te verhogen. Dat wordt dan een spaarpotje voor volgend jaar.

  Maar niets is minder waar! Ik moet zelfs bijbetalen en mijn maandbedrag wordt nog verder verhoogd! Goed, het bijtalen is een kwestie van een paar tientjes maar ik had juist een kleine teruggave verwacht!

  Is Nuon inderdaad een van de duurste energiemaatschappijen? Verder ben ik supertevreden over hun.

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Energiemaatschappijen zijn oplichters. Net als de zorgverekeraars. Ze spelen een heel vies spelletje om de kosten steeds hoger te maken.Gaan de energieprijzen omhoog, dan gaan de zorgpremies ook omhoog. Hoe? Nou als de zorgverzekeraar hogere energiekosten moet betalen, dan moet dat worden doorberekend. Zo is het andersom ook. Als de zorgverzekeringen duurder worden, tja dan hebben energiebedrijven zogenaamd ook meer kosten met alle gevolgens van dien. Het is niet gek dat we jaar na jaar meer betalen. Ik weet niet of jullie het allemaal bijhouden, maar de energieprijzen en zorgpremies zijn de afgelopen 10 jaar ver driedubbeld! Is dat normaal? Nee. En we zijn verplicht. Iedereen is gewoon verplicht om MEER te betalen. Waar gaat het heen met deze vreselijke maatschappij!? En dan zeggen ze bij de regering dat we in een welvarend land leven. Ik draai ploegendiensten om mijn kinderen te blijven onderhouden. Het kan echt niet uit. Ik heb 1500 euro in de maand. Het lukt gewoon niet. Echt niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik zit al tig jaar bij Eneco maar betaal gewoon alles in 1 rekening, geen losse rek voor transport kosten ect.

  Bw wij zijn met 4 pers en betalen 200,- per maand aan elect en gas.
  Jou rek is wel heeeeeeel erg laag hoop je niet bij hoeft te betalen aan het einde van de rit

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb het nog even nagekeken maar in het schrijven van de consumentenbond staat dat het gaat om een contract van 13 maanden. Volgens mij loopt jou contract dus ook niet af per 1 april maar veranderen de prijzen per 1 april (gaan stijgen dus)
  Over 230,- staat in datzelfde schrijven: Welkomstpremie € 230. Uitbetaling: verrekend met de eerste jaarafrekening (na 1 jaar).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had ook gelezen 13 maanden. Dat is inderdaad heel vreemd, want mijn contract gaat in per 26-04-2012. En dit is de tekst van de brief over het contract:
   Zoals beloofd sturen wij u hierbij een brief om u te laten weten dat alle administratieve zaken rondom uw
   overstap naar Eneco door ons zijn afgehandeld. U heeft gekozen voor Eneco Internetvoordeel Ecostroom® en gas winter 12 tot 01-04-2013.

   Verwijderen
  2. Mmmja, de Eneco blinkt niet uit in duidelijkheid. Ik heb het zo gelezen: Je hebt een contract van 13 maanden. Je hebt gekozen voor Eneco Internetvoordeel Ecostroom en gas. Deze actie duurt tot 01-04-2013. Daarna moet je nogsteeds die 13 maanden volmaken maar mogen wij na 1 april 2013 de prijzen omhoog gaan gooien. In mijn geval wil dat zeggen (mijn contract ging in op 10 mei 2012) dat ik tot 1 april 2013 de beloofde prijs betaal en vanaf 1 april 2013 tot 10 juni 2013 een andere prijs berekend krijg. Maar ach, als al die energiemaatschappijen de overstapboete voor je betalen maakt dat ook niets uit ;) Ik zorg wel dat ik mijn welkomsbonus gestort krijg en daarna ga ik weer verder kijken.

   Verwijderen