Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 15 juni 2012

Aflossen hypotheek

Binnen twee maanden ga ik weer hypotheekaflossen!
Ik ga proberen in dit kalenderjaar 12.300 euro af te lossen. Ik had zo gedacht: eind juli een deel en in december nog een deel.
Volgens mijn blogje van eergisteren heb ik daarnaast ook nog plannen voor een duur verjaardagsuitstapje in december.
Je zal als lezer wel denken: hoe doet ze dat?

Nou dat zit zo: in juli komt een spaardeposito van 5000 euro vrij en ik heb dit jaar een gift van 5000 euro van mijn moeder ontvangen. Mijn vakantiegeld was 1000 euro en mijn 13 maand wordt ook ongeveer 1000 euro.
Ik heb nog spaargeld staan en ik spaar iedere maand ongeveer 250 euro. Dus het kan precies, dacht ik zo.
Ik wil aan het einde van het jaar nog een buffer van tenminste €5000 overhouden.

14 opmerkingen:

 1. Nou, als je dat een paar jaar achter elkaar lukt, komt het vast wel goed met je pensioengat!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Petje af. Ik los zelf ook graag af. Van mijn hypotheek van circa € 210.000 is nog € 100.000 over. Ik hou wel een hogere spaarbuffer aan. Nu ik lees dat jij € 5.000 aanhoudt, ga ik daar nog eens over nadenken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is nog eens een bedrag! Fijn van je moeder.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jij kan echt heel goed met geld omgaan zeg! Ik ga van je leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo! Goed gedaan lijkt me zo. Lekker doen en dan daar van genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. heerlijk zo`n moeder!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Met een eigen huis vind ik een buffer van 5000 aan de krappe kant. Verder komt het inderdaad wel goed met dat pensioengat van jou!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heerlijk om zulke dingen te lezen! Goed bezig!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik wil niets afdoen aan het feit dat je goed bezig bent ,maar kan mij toch niet ontrekken aan de gedachte dat als je zulke azzeltjes hebt ,het natuurlijk ietsjes makkelijker is dan mensen die het helemaal zonder mazzeltjes moeten doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Sterk bezig. En blijven doen. Wat die "mazzeltjes" betreft: iedereen heeft wel eens meevallers, het is maar wat je ermee doet.

  Trouwens: vervroegd aflossen is een hele opgave voor veel mensen. Maar er bestaat een alternatief waardoor je toch nog over je geld blijft beschikken. En ik heb dat zelf bedacht en er ook een artikel over geschreven. Het kan een mooi alternatief zijn voor velen. Dus sorry voor de reclame, maar ik denk dat het wel nuttig kan zijn voor veel mensen:

  http://teljecenten.be/een-alternatief-voor-vervroegd-aflossen/

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Denk je er wel aan dat vervroegd aflossen ook van invloed is op je verzamelinkomen? Minder zorgtoeslag bijvoorbeeld...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dat extra aflossen geeft wel een goed gevoel maar bedenk als je het geld echt nodig hebt de bank niet thuis geeft en "stenen" kun je niet eten. Persoonlijk vind ik 5000 euro als buffer met een eigen huis aan de lage kant.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt wel gelijk, 5000 euro buffer is wat laag. Ik kan in geval van nood altijd een beroep doen op jongste dochter. Van haar kan ik zonder problemen 5 à 6 duizend euro lenen als dat nodig is.

   Verwijderen
 13. Hier ook een aflosser! Heerlijk. Kan niet wachten totdat die hypotheek weg is. Zal nog wel zo'n 10 jaar duren. Maar goed, we gaan stug door. En ooit gaat de vlag uit!!

  BeantwoordenVerwijderen