Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 16 juni 2012

Ik ben weer van de partij bij de verkiezingen!

Bron Wikipedia
Ik wil graag weer net als bij de vorige verkiezingen werken op het stembureau in mijn woonbuurt. Ik heb al 3 verkiezingen meegewerkt op dit stembureau. Op 12 september zijn er verkiezingen en ik had nog niets gehoord van de gemeente. Dus heb ik ze afgelopen week maar eens even een mailtje gestuurd en mijzelf aangeboden als medewerker.
Zo van: zijn jullie mij niet vergeten? Hebben jullie wel aan mij gedacht?
Misschien denken ze inderdaad wel helemaal niet aan mij en zijn ze gericht op verjonging. Studenten genoeg in Groningen, toch?
Ik heb er wel zin in.
Zo'n verkiezing is in mijn ogen een heel bijzonder gebeuren. Al die mensen die komen stemmen in de basisschool. Ook de kinderen krijgen aanschouwelijk onderwijs over hoe dat gaat, zo'n verkiezing. Juf of meester laat de stemkaart zien en vertelt er wat over. Een medewerker van het stembureau vertelt de kinderen wat het stembureau doet. Alle kindjes, zelfs de kleuters, zijn heel geïnteresseerd.

Nu heb ik gisteren een brief ontvangen: ik mag weer mee doen.
Net als de vorige keer mag ik me zelfs aanmelden als voorzitter van een stembureau. Dat ga ik niet doen. Dan moet ik nog langer aanwezig zijn en heb ik meer verantwoordelijkheden.
Er worden verplichte scholingen gehouden in week 33 tm week 36. In de laatste 2 weken ben ik weer aan het werk, dan volg ik liever geen scholing. Één dagdeel wordt dan besteed aan alle wettelijke en praktische zaken rondom de verkiezingen. Het lijkt mij door de vakanties voor het projectbureau verkiezingen nog moeilijk om de scholing van de stembureauleden rond te krijgen.

Bijzonderheid: ik krijg gratis vrij van mijn werk om mee te werken aan de verkiezingen, want zo staat het in mijn CAO. De gemeente betaalt mij voor zo'n dag werken bij het stembureau [de vorige keer 170 euro]. Dus ik werk in de baas zijn tijd.

De eerste keer dat ik op het stembureau werkte, in 2010, had ik gewoon vrij gevraagd. Mijn leidinggevende meldde mij toen, dat ik hiervoor geen verlofuren hoefde in te leveren, maar dat ik dit kon doen in de tijd van de werkgever. Dus ik kreeg door de gemeente betaald en ook door de werkgever. Ik had er zelf niet omgevraagd en ik had de CAO er niet op nageplozen, het werd me gewoon in de schoot geworpen.

8 opmerkingen:

 1. Leuk zeg! Het is al mooi dat je er leuk mee kunt verdienen, maar als je nog dubbel betaald krijgt, dan zit je helemaal goed :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik werk zelf bij een gemeente en ik zit ook op het stembureau. Hier moet het personeel gewoon verlof vragen en de betaling is daarnaast ook minder. Ik vind het erg leuk om te doen dus ik doe het wel weer. Eigenlijk vind ik het ook onzin dat je dan dubbel betaalt krijgt als het ware. Maar even reeel als mijn werkgever het aan bied zou ik het natuurlijk ook doen. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nederland heeft geen PLAN B voor een echte EU crisis.
  Dat is dom ... beetje te klein gedacht .. beet je hier en daar en het zal wel meevallen .......1940

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 170 euro. Dat is nog behoorlijk veel. Maar ja, ik raak helaas dan wel een dag werk weer kwijt en een vakantiedag natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In deze tijd vind ik dubbel betaald krijgen ook wel een beetje too much. Ik werkte tot nu toe nooit met CAO en verwonder me erover dat er altijd zoveel over te doen is, terwijl er zoveel benefits in zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier in Spanje kun je, als je stemt, een oproep krijgen om op een stemlokaal te komen helpen. Niks vrijwillig, da's een plicht.
  Grappig dat je het zo leuk vind, mijn zus doet het ook (in N'land dus).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier ook geen dubbele uitbetaling, ben echter wel weer van de partij op het stembureau!

  Ik vind het altijd erg leuk om te doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het lijkt mij ook wel wat om te gaan doen! Maar aangezien ik dan hoogzwanger ben lijkt het me toch een beetje teveel gevraagd. Volgende keer dan maar weer :)

  BeantwoordenVerwijderen