Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 12 augustus 2012

Stijging van de voedselprijzen

Door de droogte in de VS en in India lijkt het er op dat de voedselprijzen flink zullen stijgen. De droogte leidt tot krapte op de graanmarkt, waardoor de prijzen van granen, maar ook van vlees, zullen stijgen. Als er een tekort is aan iets, dan wordt de vraag groter en wordt alles duurder: brood, ontbijtgranen, pasta, vlees. Ook het vlees, want vee wordt deels met granen gevoed, ze eten niet alleen gras. Denk aan maïs, waar veel koeien in de VS groot en vlezig van worden.
Is dat erg, dat de voedselprijzen stijgen?
Voor de rijke mensen niet, de aankoop van voeding beslaat maar een betrekkelijk klein deel van hun inkomen. Ik geef ongeveer 10% van mijn inkomen uit aan eten.
Arme mensen in Afrika, Zuid Amerika en Azië besteden een veel groter aandeel van hun inkomen aan eten. Arme huishoudens in Afrika besteden 60 tot 70% van het inkomen aan voedsel. Ook eten wij meer verwerkt voedsel, waarvan de waarde maar voor een klein deel (iets van 20%) uit grondstoffen bestaat. De overige toegevoegde waarde bestaat uit de verwerkingskosten en die kosten zijn niet gestegen. Arme mensen eten meestal onverwerkte producten, die betalen dus meteen meer als de grondstoffenprijzen stijgen.
Een fotoserie gepubliceerd in het boek "what the world eats" van Peter Menzel en Faith D'Aluisio (2005) laat zien wat gemiddelde families over de hele wereld in één week eten en wat dat kost in dollars (prijzen van 2005). Er is ook een deel 2, klik hier en een deel 3, klik hier.

Zie onderstaande foto's. Ik vind ze zelf bijzonder fascinerend! (met dank aan Time Magazine)

Tsjaad, vluchtelingenkamp 1,23 dollar per week + 24,37 voedselhulp
Duitsland 500,07 dollar per week
Bhutan 5,03 dollar per week
Australië 341,98 dollar per week
Ecuador 31,23 dollar per week + 3,20 uit eigen verbouw
Egypte 68,53 dollar per week


Canada 345 dollar per week
Mali 26,39 dollar per week

18 opmerkingen:

 1. Prachtig gefotografeerd!
  Wat een verschillen in prijs ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. zou natuurlijk niet willen ruilen met die arme landen,maar een ding valt wel gelijk op, in de rijke landen word toch heel wat ongezonder gegeten als je kijkt naar wat er op tafel ligt, heel veel snacks, toegevoegde suikers, alcohol en kant en klaar maaltijden.terwijl wij het geld hebben om verse produkten te kopen, zie je bij de rijkere landen veel minder groente en fruit liggen. terwijl je voor de bedragen die er vermeld worden ook met hogere prijzen voor groente ,fruit en dergelijke nog steeds zonder problemen zou kunnen kopen, want de hoeveelheden die er bij de rijkere landen op tafel liggen hebben we echt niet nodig voor de dagelijkse behoefte.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb het boek (tweedehands ergens een keer gevonden terwijl ik het niet zocht) en verbaas me elke keer weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat ongelijk toch! Ik zou wel eens een week met de levensmiddelen van arme landen willen leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Izerina, wat houdt je tegen... Die producten kun je hier ook krijgen.

  Ik vind het ook angstaanjagend, en bedroevend, die verschillen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat ongezonde van de rijke landen viel mij ook op. Net als de enorm hoge bedragen die zij per week uitgeven.
  Het Egyptische eten vind ik er het lekkerst uitzien :-)

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een (verschrikkelijk) verschil, qua bedragen en qua producten als je zo die foto's bekijkt!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Enorme bedragen en het ongezonde voedsel viel mij gelijk op. Prachtig gefotografeerd, heel puur!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Fascinerend en het zet je weer aan het denken.
  Hoe nog gezonder en nog meer nadenken over minimaliseren van toevoegingen

  BeantwoordenVerwijderen
 10. wauw wat een bedragen en wat een voedsel op die tafels bij sommige.....

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat een Duitser 500 dollar per week uitgeeft, klopt niet. Misschien een Duitser die top verdient, maar dat wordt zelfs lastig. 500 dolar per week is 71 dollar per dag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het ook verbazend veel, maar het stond er echt! Het zou betekenen dat dit Duitse gezin omgerekend 2166 dollar per maand uitgeeft aan voeding.

   Verwijderen
  2. Ik vind dat bedrag toch ook extreem hoog.... Wie kan zoveel per maand aan voeding uitgeven ? Een gezin met een modaal inkomen toch niet....

   Verwijderen
  3. Ik heb de serie eerder al gezien en ook bij mij sprong dat Duitse gezin eruit als (op zijn minst) niet "gemiddeld". Het lijkt mij bijna onmogelijk om deze enorme hoeveelheid met 4 personen in één week naar binnen te werken. Kijk alleen al naar al die flessen en pakken (alcoholische) drank ! Groet, Greetje54

   Verwijderen
 12. Bizar! Het is toch vreselijk dat zoveel mensen in de westerse wereld zich 'kapot' eten, eten weggooien alsof het het niets is en anderen een dagtaak hebben om een beetje voedsel te vergaren.

  De werelds zit zo krom in elkaar!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Die foto's spreken echt boekdelen! Heel illustratief.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik vind ook de interieurs heel boeiend! Het moet een prachtig boek zijn. Misschien vraag ik het boek wel voor mijn verjaardag!
  Anja

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mooie foto's , in west europe en andere landen leven we in in luxe en weelde. Je hoeft niet helemaal naar Egypte of waar dan ook om te zien hoe mensen leven , ga maar in oost europa kijken daar zijn genoeg gezinnen die van een paar euro per dag het hele gezin moeten voeden.

  BeantwoordenVerwijderen