Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 13 augustus 2012

Stroom- en gasverbruik

Iedere zondagavond noteer ik mijn stroom- en gasverbruik van de afgelopen week. Zie ook de linkerkolom van dit weblog, waarin ik recent verbruik bijhoud. Sinds oktober woont oudste dochter weer bij mij, mijn verbruik is sindsdien wat hoger hoger geworden dan toen ik alleen woonde. Zo nu en dan bereken ik op basis van de meterstanden het jaarverbruik in het afgelopen jaar.
Ik heb dat afgelopen zondag gedaan voor de periode tot 12 augustus.
De stand is:
gas 696 m3
stroom 1531 kWh
Dan ga ik op een vergelijkingssite uitrekenen, bijvoorbeeld Easyswitch, wat dit verbruik kost bij de goedkoopste aanbieder. Ik kom dan tot de conclusie dat ik bij de goedkoopste aanbieder €47,16 per maand zou moeten betalen. Ik betaal nu 62 euro per maand bij nummer drie op dit lijstje.
Zoals je in de linkerkolom ziet, is het verbruik sinds juni wel wat omhoog gegaan, maar ik denk niet dat ik bij de afrekening, volgens mij ergens in april/mei, veel bij hoef te betalen. Ik zit in ieder geval tot 1 april 2013 vast aan Eneco, want ik krijg pas aan het einde van mijn jaarcontract de welkomstpremie van 230 euro en eerlijk gezegd wil ik die natuurlijk niet mislopen.
Op de vergelijkingssite zie ik dat de goedkoopste aanbieders van energie nu allemaal pas aan het einde van het contract de overstapbonus verrekenen. Dat is nieuw voor mij. In het verleden ontving ik kort na overstap de welkomstpremie al op mijn bankrekening.
De hoogste welkomstpremie is overigens nu 300 euro! 

3 opmerkingen:

 1. Heb de test even gedaan en als voordeligste komt in ons geval onze eigen energieleveraar bovenaan het lijstje, weliswaar wel met nieuwe-klant-korting. Maar ook hun andere pakketten komen goedkoper uit dan wat wij hebben / betalen. Ik ga er een blogje aan wagen morgen in de hoop op tips!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. goede tip, zal binnenkort ook eens gaan zitten want volgens mij moet het wel goedkoper kunnen....

  enne wel op tijd je maandbedrag eventueel bijstellen he, voorkomt nare bijbetalingen met de jaarafrekening

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goede tip! Zo even controleren. Ben altijd bang geweest om over te stappen. Je leest weleens van die spook verhalen.

  BeantwoordenVerwijderen