Volgens een SER commissie moeten ouderen meer gaan betalen voor de zorg. Hierbij worden beelden getoond van ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen. Deze zorg zou nu volledig uit de AWBZ betaald worden. Huh wat? Volledig uit de AWBZ?
Citaat uit het NOS bericht: "Uit de AWBZ zou alleen de echte zorg betaald moeten worden. Voor huisvesting, voeding en welzijn moeten mensen zo veel mogelijk zelf betalen, ook als ze in een instelling wonen"
Alsof dat nu niet gebeurt! Mijn moeder, die in een verzorgingshuis verblijft, betaalt 1452 euro per maand en houdt zo'n 525 euro over om van te leven.
Daarvan moeten betaald worden:
zorgverzekering,
aanvullende zorgverzekering hoogste categorie
medicijnen die niet vergoed worden door de zorgverzekeraar
eigen bijdrage zorgverzekering
hoor-toestellen,
batterijen hoortoestellen,
bril,
begrafenisverzekering.
inboedelverzekering,
WA verzekering,
rolstoelvervoer niet zorggerelateerd (= niet heen en weer naar het ziekenhuis)
telefoon,
extra fruit,
cadeaus voor de (klein)kinderen,
kleding,
persoonlijke verzorging: shampoo, zeep, body lotion, gebitsverzorging
kapper,
schoeisel,
huishoudelijke zaken en interieur: handdoeken, lakens, slopen, pedaalemmerzakken
Eigenlijk blijft er maar weinig over per maand.
Wat is dan het idee als ze zeggen dat bejaarden meer moeten betalen voor de zorg? Dat mijn moeder nog meer moet betalen en ik binnenkort voor mijn moeder aanvullende bijstand aan moet vragen om de zorgverzekering te betalen?
En wie schiet daar wat mee op?
Dan worden er heel veel mensen aan het werk gezet en dat kost alleen maar geld. In mijn ogen absurd!
Of mag ze met haar inkomen van bijna 2000 euro netto straks geen nieuwe kleding meer, geen lekkere shampoo, geen extra fruit? En cadeautjes met Sinterklaas kunnen dan ook niet meer?
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
maandag 24 september 2012
Ouderen meer laten betalen voor de zorg?
Labels:
Diversen
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ik vind het ook onzin. Er staat ook nog dat ze rekeningen zouden moeten gaan sturen zodat mensen bewust worden van de kosten. Zie je het voor je? "31 keer steunkousen uittrekken a 2 euro per keer, 62 euro" - "Nee bedankt zuster, ik laat ze vannacht maar aan, dat scheelt toch weer 2 euro hè" - "Kletspraatje aan deur ter bevordering sociale contacten - 1,40 euro" - "Ik doe niet open, hoor, scheelt toch weer 1,40" - "voorrijkosten 5 euro".
BeantwoordenVerwijderenHelemaal met je eens. Het is toch van de zotte dat de mensen die dit soort beslissingen denken te moeten nemen, van toeten noch blazen weten!
BeantwoordenVerwijderenZe kletsen maar wat om zich heen en denken dan dat ze iets nieuws hebben bedacht!
Deze mevrouw is wel een beetje zielig hoor en daar komt ze gauw genoeg achter als iemand haar eens uitgebreid (desnoods twee keer) gaat uitleggen hoe het echt zit. Anne.
Ik weet niet, ik denk eerder dat ze bedoelen als je in een ziekenhuis of iets dergelijks ligt dat dan een eigen bijdrage gevraagd wordt voor de maaltijden e.d.
BeantwoordenVerwijderenIk kan de situatie van uw moeder niet beoordelen, wel schrijft u dat u regelmatig een gift krijgt (EUR 5000,-). Niet dat ik dat u niet gun, maar het is een teken dat uw moeder misschien toch nog voldoende vermogen heeft. Ze zou dit ook kunnen aanspreken voor kleding e.d. (vat het niet verkeerd op, ik bedoel er niets mee en misschien zit er nog iets meer achter).
Mijn moeder betaalt over haar vermogen extra belasting en ze betaalt doordat ze vermogen heeft extra AWBZ bijdrage. Dus ze draagt vanwege haar vermogen al extra bij.
VerwijderenBedoel je te zeggen dat ze haar hele vermogen maar moet opeten?
Op dit moment heeft ze voldoende inkomen, maar als de plannen van de SER doorgaan, denk ik inderdaad dat er een moment komt dat bejaarden in haar situatie gaan interen op hun zuurverdiende vermogen.
Uw moeder betaald belasting over het rendement van haar vermogen.
VerwijderenBlijkbaar heeft uw moeder nog ruim voldoende geld en is ze waarschijnlijk al aardig op leeftijd en toch kan ze in uw ogen niet rondkomen. Een vrouw op leeftijd hoeft toch geen groot bedrag meer achter de hand te hebben? Ze zit in een verzorgingshuis, waar zou ze nog voor moeten sparen.
Haar zuurverdiende vermogen deeld ze vervolgens uit aan haar kinderen, begrijpelijk en leuk voor jullie maar ze had het toch voor zichzelf gespaard?
Een lastige discussie, ik kan er natuurlijk niet over oordelen maar u moet het wel van twee kanten zien. Als ze u (en andere familieleden) geld kan schenken, kan ze ipv alles te schenken het beter voor zichzelf gebruiken als ze het daadwerkelijk zo slecht krijgt.
Van de andere kant worden inderdaad mensen die alles hebben opgemaakt "beloond". Maar ook die mensen kunnen dan niet rondkomen. Alleen deze mensen kunnen geen aanspraak maken op hun spaargeld.
Als je het precies wilt weten. Mijn moeder heeft nu een vermogen van 32000 euro. Niet echt een gigantisch vermogen. Ik zeg niet dat ze nu niet kan rondkomen van haar inkomen, maar wel dat ze al best veel betaalt aan AWBZ bijdrage. Dat is namelijk 75% van haar inkomen. En als men mensen met haar inkomen en vermogen nog meer wil laten betalen, is dat in mijn ogen niet redelijk. Mijn moeder had het geld niet voor haarzelf gespaard. Het geld zat in haar huis en kwam vrij toen we deze bescheiden woning verkochten. Dus dat geld was er toen 'ineens'. Er was ook al een bescheiden vermogen aanwezig, zo'n 25 duizend.
VerwijderenIk denk dat de meeste ouderen in haar situatie jaarlijks belastingvrij geld schenken aan hun kinderen, dat is juridisch ook volkomen legaal.
En belastingvrij is toch veel beter dan na een erfenis, als je er veel belasting over moet betalen?
Het is voor haar en anderen van haar leeftijd nieuw dat je tegenwoordig weer moet sparen voor je oude dag en dat je dan vervolgens je kapitaal moet opmaken om de juiste zorg te ontvangen (eerlijk gezegd valt dat mij ook wat rauw op mijn maag, dat soort tendensen, ik dacht dat ik voldoende had aan een pensioentje). Dat was lang geleden zo, maar dat is jarenlang niet het geval geweest.
Je hebt helemaal gelijk dat het allemaal niet eerlijk meer is, maar is het wel eerlijk om van de huidige werkende generatie meer te vragen om de zorg voor de ouderen te betalen? De zorg wordt/is duur. Er zullen trend breuken gedaan moeten worden om deze betaalbaar te houden.
VerwijderenEr zouden keuzes gemaakt moeten gaan worden en die zijn niet makkelijk. Zoals ik al eerder zij: uw moeder mag blij zijn dat ze nog een vermogen heeft, mensen zonder vermogen hebben helemaal niets meer achter de hand.
Ik had ook het idee dat ouderen nu al veel betaalden voor huisvesting e.d. Misschien niet zoveel als het kost, maar ik vind ook dat je er rekening mee moet houden dat die mensen nu niets meer kunnen bijverdienen, dus dat alles een directe invloed heeft op hun dagelijkse leven.
BeantwoordenVerwijderenVoor ouderen met veel vermogen zou ik denken dat het misschien handiger is als zij in speciale verzorgingstehuizen gaan, waar ze inderdaad een meer realistische prijs voor hun zorg betalen, zodat er in de 'gewone' huizen meer dan voldoende ruimte overblijft voor mensen die die mogelijkheid niet hebben.
Maar het blijft heel dubbel, want ik vind ook; als je je hele leven hard hebt gewerkt en daar goed mee hebt verdiend, moet je dat dan opsouperen aan duurdere zorg e.d., juist omdat je meer geld hebt? Ik zou het zelf ook liever aan mijn kinderen geven. Bovendien zijn er ook genoeg mensen die hun leven lang overal mee wegkomen en dan ook nu voordelig hun laatste dagen doorbrengen. Waarom zouden zij dan meer krijgen dan mensen die het voor zichzelf wat beter hebben gedaan (financieel gezien)?
Het is heel lastig, ik sta er zelf wel heel dubbel in.
Ik vind het een lastige discussie. Ik hoor vaak van mijn ouders dat ouderen benadeeld of 'gepakt' worden. Mijn ouders hebben alleen een AOW uitkering en zorgtoeslag. Daarom betalen ze de laagste eigen bijdrage voor de thuiszorg (huishoudelijke hulp). Vanwege een eigen vermogen van 125.000 uit een eigen bedrijf van vroeger krijgen ze geen huurtoeslag (ze huren een 3 kamer seniorenflatje). Wel zorgtoeslag. Ik denk dat met de discussie die nu weer door de SER geopend is, bedoeld wordt dat mensen als mijn ouders ook hun eigen vermogen kunnen aanspreken voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp. Mijn ouders zijn het er zeker niet mee eens, ze vinden dat ze hard gewerkt hebben voor dat eigen vermogen en dat het al erg genoeg is dat ze daar weer vermogensrendementsheffing over moeten betalen. Tja..
BeantwoordenVerwijderenWe lijken terug te keren naar vroeger. Toen kregen ouderen fl.200 zakgeld en de rest van het kleine pensioentje +aow ging naar het bejaardentehuis. Had je spaargeld,dan moest je dat eerst "opeten".
BeantwoordenVerwijderenJa, mijn moeder zit in een verzorgingstehuis waar ze inderdaad een eigen bijdrage voor betaald hoeveel het is weet ik niet precies meer. Maar een paar jaar geleden betaalde ze ongeveer 900 euro daarna is het fors omhoog gegaan. Als de SER zegt/adviseert om apart te gaan betalen voor de verschillende diensten die ze daar verlenen, dan denk ik daar betaald ze al voor. Nou ja, zij ligt er gelukkig niet wakker van want ze is aan het dementeren en ze denkt dat ze in een hotel zit. Maar ik zou het willen uitschreeuwen laat die mensen toch met rust ze hebben ook niet om deze situatie gevraagd. Ze zijn zo'n makkelijk prooi.
BeantwoordenVerwijderenMijn oma (overleden in 1985)zat in een bejaardenhuis en mijn opa, haar man dus, (overleden in 1988)zat tegelijkertijd in een verpleeghuis. Zij hadden vroeger een eigen zaak en door het harde werken ook een spaarpot. Maar..., zij hebben toen alles zelf moeten betalen, in beide huizen.
BeantwoordenVerwijderenMijn schoonvader (overleden in 1999) kreeg in een zorgcentrum, een klein beetje zakgeld, waar hij o.a. zijn (veel te dure) begrafenisverzekering en andere dingetjes van moest betalen. Daar hield hij elke maand een paar centen van over.
Nu is mijn vader opgenomen in een verpleeghuis en woont mijn moeder nog in hun eigen eensgezinswoning. Ik weet nog niet precies wat er voor mijn vader neer geteld moet worden, want ik heb eerst nog andere dingen te regelen op zorg gebied. Maar ik stel zo voor, dat je beter je achterzakken gevuld kunt hebben, dan de centjes op de bank te laten staan. Want niemand vraagt wat je in je portemonee hebt, terwijl alles op papier, de bank tegoeden, overal terug te vinden zijn.
De mensen die nu in een verzorgings/verpleeghuis wonen, hebben vroeger vaak elk dubbeltje 10x omgedraaid en knoert hard gewerkt (van de arbodienst had niemand nog gehoord). Over alles hebben ze hun belastingen betaald en nu worden ze weer gepakt...
Lekker makkelijk om de moeder van anoniem hierboven en mijn vader leeg te plukken en natuurlijk al die andere. Zij kunnen geen weerstand meer bieden.
Zet al die managers maar eerst eens aan de kant, kijk wat je daar aan over gaat houden , regering!!! Er hoeven toch niet van die duur betaalde managers een jaar lang te bekijken waar de extra zorg ingezet KAN worden?
Sory, ik draaf door,(ik ben ook een beetje pissig) ben al dagen met veel instanties aan het bellen. Heb inmiddels begrepen dat je alles dubbel moet nalopen, omdat er zoveel strijkstokken zijn waar veel aan blijft hangen...
Het zal hoe dan ook betaald moeten gaan worden, het feit is dat we op dit moment vergrijzen en onze samenleving gebaseerd is op geld, geld, geld en nog een geld. Ik zou niet weten wat de beste oplossing is.
VerwijderenVan de andere kant is het oneerlijk dat jou pa bijna geen geld meer overhoudt, maar wat moet jou pa nog met zo veel geld als hij in een verpleeghuis zit (zie het met een beetje nuance)? Een lastige discussie.
Ik denk dat de huidige 80+ers inderdaad het minder goed hebben als de babyboom generatie. Een groot deel van de mensen die nu 65+ zijn tot zo een jaar of 80 heeft het wel degelijk goed. Zij hebben inderdaad welvaart gecreeërd, maar ik denk dat er toen niet goed mee is omgegaan. Hoe lang weten we al dat we vergrijzen en waarom is dat nu dan in eens een probleem?
Over de vergrijzing werd begin jaren 90 van de vorige eeuw al geschreven in (wetenschappelijke) vakbladen en opiniebladen. Maar de politiek wilde het er niet over hebben, want het zou kiezers kosten. Bovendien vond men het millenniumprobleem, de euro, de migratieproblematiek, etc. veel belangrijker.
VerwijderenFiscalisering van de AOW, dus dat wat meer verdienende gepensioneerden zouden meebetalen aan de AOW, dat was toen een heel vies woord. Drees draaide zich om in zijn graf. Langzamerhand is men wel teruggekomen van het idee dat gepensioneerden geheel vrijgesteld zouden moeten worden van allerlei lasten en zorgen. Maar toch, regeringen hebben tot aan hun 4 jarige horizon gekeken, en niet verder. Vandaar dat het nu van dik hout lijkt te gaan (wat ik overigens betreur, dat zeker).
Dan zal de hele kostenberekening op de schop moeten, lijk me. de vierkante meters waarop iemand vertoeft, de daadwerkelijke zorgcontact, de kostprijs van een maaltijd, etc, durf bijna te beweren dat die kosten lager zijn dan wat nu feitelijk betaald wordt. Dus ouderen doe het eens omgekeerd en zit zelf met een stopwatch, bereken de kosten van water die je gebruikt voor een wekelijkse douche en vraag naar de jaaropgaaf van de instelling.
BeantwoordenVerwijderenPas de managertruukjes eens andersom toe.
Daar ben ik het helemaal mee eens. Maar de meeste ouderen kunnen dat niet meer, ze willen rust. Meer iets voor de kinderen of belangengroepen om zich hier voor in te zetten.
VerwijderenTja, en je moeder mag dan nog van geluk spreken dat ze nog zo'n hoog inkomen heeft om alle kosten mee te betalen. Ik vrees dat er heel wat bejaarden zijn die het met heel wat minder inkomen moeten stellen : ongeveer 2000 euro netto is toch al een heel mooi maandinkomen....
BeantwoordenVerwijderenZorg dat je als (toekomstige) oudere geen afbetaald huis hebt of een hoge bankrekening zodat ze niet van je kunnen plukken.
BeantwoordenVerwijderenIn deze maatschappij komen de mensen die niets hebben of nooit ergens voor hebben gezorgd in deze maatschappij het beste weg!
Je hebt helemaal gelijk. Dat is inderdaad ook mijn indruk. Mijn ouders hadden een eigen huis en een redelijk vermogen. Om te zorgen dat dit niet allemaal naar de belasting verdwijnt, schenkt mijn moeder mijn broer en mij en ook haar 3 kleinkinderen regelmatig geld. We kunnen er nu beter wat leuks mee doen dan dat we er later veel successierechten over moeten betalen.
VerwijderenIk vind dat je dit wel iets mag nuanceren. Je doet net of iedereen express in de bijstand komt en er niet uit wilt. Tuurlijk zijn er mensen die express het er van nemen, maar je maakt mij niet wijs dat iedereen voor zijn/haar lol in de bijstand zit of in de mazen van de wet.
VerwijderenDat je je hele leven hebt mogen werken is een belangrijk goed, dat realiseerd niet iedeereen zich meer.
De discussie over wel of niet meebetalen als je een eigen vermogen hebt lastig. Ik heb zelf ook een aardige duit maar heb dat samen met mijn vrouw gewoon gespaard vanuit ons salaris. We hebben over onze salarissen veel belasing betaald en ook betalen we de VRH heffing . We doen niets zwart. We zijn zuinige mensen die pas iets nieuws kopen als iets echt kapot is. Ik ken heel veel stellen die ongeveer hetzelfde verdienen als wij maar alles uitgeven. Ik ben voor een systeem waarbij de belastingdienst de inkomens van mensen bijhoud en op basis daarvan bepaald wat een eventuele eigen bijdrage voor de bejaardenzorg moet zijn. Immers als je spaart, stel je feitelijk consumptie uit. Het is niet fair om zuinige mensen dan alsnog voor de derde maal te pakken! (Inkomstenbelasting, VRH en zorg). Mocht het toch die kant opgaan, dan ga ik gewoon een schoenendoos vullen....-)-)
BeantwoordenVerwijderenVolgend jaar voor het eerst ook geen zorgtoeslag voor mensen met vermogen. Sparen wordt inderdaad bestraft, alles opmaken wordt beloond.
BeantwoordenVerwijderenWe zitten in een economische crises. Het geld wordt overal vandaan gehaald om weer andere gaten op te vullen. Het lijkt me een hele klus. Iedereen wordt wat armer. Ook de mensen met een vermogen.
Verwijderenhet blijft het verhaal van de krekel en de mier!!!!
BeantwoordenVerwijderenDe mensen in een bejaardenhuis, die betalen niet mee aan eten en huisvesting terwijl je thuis dat wel moet. Lijkt me logisch verhaal. Complete onzin, een vermogen op de bank en zorgtoeslag voor de minima incaseren "want we hebben er recht op" daar zit het manco, er zit een verschil tussen 525 per maand overhouden en NUL. Groetjes Anneke Vissers
BeantwoordenVerwijderenWaar haal je het vandaan dat mijn moeder 525 overhoudt? Ik heb een hele waslijst aan zaken beschreven die mijn moeder van die 525 euro moet betalen moet betalen, bijvoorbeeld iedere maand 130 euro zorgverzekering en daarnaast de verplichte eigen bijdrage. Ze moest onder anderen in maart 1200 euro uitgeven aan hoortoestellen. Geen probleem, ze had voldoende spaargeld. Ze krijgt geen zorgtoeslag, hebben we ook nooit aangevraagd. Die toeslag is ook inderdaad niet voor haar bedoeld.
VerwijderenWaar ik problemen mee heb, is dat ze het doen voorkomen alsof mensen in zorgcentra helemaal niets betalen en alle zorg uit de AWBZ betaald wordt en dat is NIET zo! Veel bewoners van AWBZ instellingen betalen een forse eigen bijdrage. Met die eigen bijdrage is niets mis, maar ze moeten niet doen alsof alle mensen daar geheel gratis wonen en alles betaald moet worden door de samenleving.
@Anneke Vissers: het klopt inderdaad niet om te schrijven dat er 525 euro overgehouden wordt, want alle vaste lasten, behalve dan de bijdrage AWBZ, moeten er nog van af. Je kunt het geld maar 1 x uitgeven. Bejaarden moeten ook gewoon leven. Of denk jij dat sommige mensen het geld van de telefoonrekening, verzekering, zorgverzekering, schoeisel, kleding, krant, een nieuwe tv en persoonlijke verzorging gewoon 2x kunnen uitgeven of zo?
VerwijderenEn waarom denk je dat mensen in bejaardenhuizen niet meebetalen aan het eten en huisvesting?
Zuinigaan schrijft dat haar moeder ruim 1450 euro per maand betaalt. Zou daar niet iets voor eten en huisvesting bij zitten? Of zou dat geld allemaal naar de managers in de zorg gaan?
Misschien houd jij nul euro over en dat is vast niet gemakkelijk voor jou. Ik vind ook zeker dat er iets aan gedaan zou moeten worden aan het inkomen van mensen die met een minimum rond moeten komen.
groetjes, Oddy
De vraag is of je het zelf voor minder kan regelen. Ik denk het niet. Dus als uw moeder nog thuis had gewoond en zelf alles had moeten betalen, hoeveel had ze dan nog overgehouden?
VerwijderenDe goedkoopste oplossing is natuurlijk als de ouders weer bij de kinderen gaan wonen, zoals vroeger of in Duitsland vaker gebeurd.
Het zal allemaal nog lastiger en duurder worden in de toekomst.
'De goedkoopste oplossing is natuurlijk als de ouders weer bij de kinderen gaan wonen, zoals vroeger of in Duitsland vaker gebeurd.'
VerwijderenMisschien is dit wel goedkoper, maar het lijkt me een vorm van penny wise, pound foolish. De last die dit in Duitsland op volwassenen legde noopte vooral tot emigratie. Bedenk daarbij dat veel Duitsers die rond 1970 met pensioen gingen een nogal dubieus/besmet verleden hadden. Volwassen Duitse kinderen hadden grote moeite met het zorgen voor ouders die een oorlogsverleden met zich mee droegen. In een uit het Duits vertaald boek hierover las ik dat arsenicum ook wel 'bejaardenpoeder' werd genoemd. Ik wil er verder maar niet bij stilstaan, maar ouders verplicht bij kinderen in huis lijkt me een heel slecht idee wat voor de volksgezondheid nog wel eens veel duurder zou kunnen uitpakken. Denk alleen al aan scheidingen die kunnen voortkomen uit 'verplicht je schoonmoeder in huis'.
Afgezien van dat huizen gewoon niet gebouwd zijn op meerdere generaties bewoning of grotere aantallen bewoners per huis. Niet qua veiligheid, en niet qua geluidsisolatie. Vraag bijvoorbeeld eens aan grote gezinnen hoe veel klachten en gemopper ze van buren ondervinden vanwege hun grotere aantallen bewoners per huis. Dat is in Duitsland anders, daar leven mensen minder dicht op elkaar.
Ik vraag me af of dat wonen bij de kinderen een oplossing zou zijn, want het beleid is toch dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Mensen die dat echt niet meer kunnen, komen in een verzorgingshuis terecht. Je kunt zomaar niet naar een zorginstelling! Daar moet je een indicatie voor hebben en die krijg je alleen als je een zware lichamelijke of geestelijke problematiek hebt. Bejaarden met een dergelijke zorgbehoefte kunnen niet bij hun kinderen wonen, daarvoor is de zorgbehoefte te groot. Wat je niet moet vergeten, is dat de meeste volwassen kinderen tweeverdieners zijn. Die zijn een groot deel van de week aan het werk. En moet je dan je bejaarde ouder alleen thuis laten? En wie "past" daar dan op? Dan heb je ongeveer dezelfde situatie als wanneer ouderen nog zelfstandig op zelfzelf wonen.
VerwijderenZuinigaan: Je bent in de war met de vermogensgrens voor huurtoeslag, die is 21.139 euro. Voor de zorgtoeslag komt er nog 80.000 euro bovenop, dus pas boven de 100.000 euro heb je geen recht meer op zorgtoeslag. En die regeling gaat pas in 2013 in.
VerwijderenIk volg je blog nu een tijdje, heb nooit zo'n behoefte om te reageren. Maar deze vergissing kost wel veel geld.
Geertje
Misschien is het vermogen niet te hoog, maar het inkomen van mijn moeder toch wel?
VerwijderenDoe de toets op toeslagen.nl zou ik zeggen.
VerwijderenIk vind het wel grappig, mijn moeder heeft recht op 4 euro per maand zorgtoeslag, voor zover ik dat kan overzien. Dus dat is 48 euro per jaar.
VerwijderenGeertje: 'Voor de zorgtoeslag komt er nog 80.000 euro bovenop, dus pas boven de 100.000 euro heb je geen recht meer op zorgtoeslag. En die regeling gaat pas in 2013 in'.
BeantwoordenVerwijderenOei, dan gaan mijn ouders met een eigen vermogen van 125.000 dus hun zorgtoeslag kwijtraken volgend jaar. Daar heb ik wel gemengde gevoelens over. Enerzijds kunnen zij zelf de kosten opvangen, denk ik. anderzijds, tja het verhaal van spaarzaamheid dat bestrafd wordt. Mijn schoonmoeder verjubelt al haar geld op aandringen van haar dochters. Zij wordt daarom niet getroffen door deze nieuwe maatregel.
Of geldt de nieuwe maatregel p.p? Dus dat voor een paar het dubbele bedrag (200.000 dus) gedlt? Dat lijkt me niet waarschijnlijk, maar ik zal het eens opzoeken.
BeantwoordenVerwijderenNu de kosten alleen maar omhoog gaan is het misschien beter als gezin voor elkaar te zorgen zo lang het maar kan.
Ik vind dat de kosten veel te hoog oplopen voor de oudere mensen, terwijl ze al hun hele leven hard hebben gewerkt.
BeantwoordenVerwijderen