Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 1 september 2012

Slim besparen

Hoe kun je nu slim besparen, geld overhouden?
Bij veel mensen zijn de vaste lasten nogal hoog. Die vaste lasten komen iedere maand terug en vormen een groot deel van je budget. Ze vreten als het ware je zuurverdiende centjes op.
Heel vervelend als je eigenlijk graag leuke dingen met je geld wilt doen!
Hoe krijg je de vaste lasten omlaag?
Om eerlijk te zijn, heb ik er jaren over gedaan om mijn vaste lasten omlaag te krijgen. En het is niet zo dat het af is. Vaak komt er ongemerkt weer wat bij en schieten de vaste lasten weer omhoog.

Een deel van de vaste lasten is een vaststaand gegeven waar je niet veel van af kunt halen.
Waar zit je spelingsruimte?
Die zit in keuzes die je maakt:
Wil ik een abonnement op de sportschool of fiets en wandel ik in de vrije natuur?
Wil je allerlei kranten, boeken en  tijdschriften? Of leen je en wissel je uit met anderen?
Wil je mobiel internet of is internet thuis ook prima?
Ben je regelmatig op zoek naar een goedkope en goede telefoonprovider?
Denk je er over na of je vaste telefoon èn mobiele telefoon wilt? Of kies je voor één van beide?
Wil je op tig plaatsen in huis TV kunnen kijken en gebruik je kabel of neem je genoegen met 1 TV met digitale tv? Let op! Hierbij gaat het niet alleen om de kosten van de kabelmaatschappij, maar ook om stroomverbruik van TV toestellen.
Wil je een stroomvretend waterbed en airco?
Zoek je naar het goedkoopste internetbedrijf door prijzen te vergelijken en maak je daarbij gebruik van aanbiedingen?
Zoek je de goedkoopste energieleverancier en stap je jaarlijks over?
Bespaar je op energie, of sta je dagelijks een halfuur onder de douche en heb je het overal in huis 25 graden?

8 opmerkingen:

 1. Het is inderdaad een proces, elke keer moet je opnieuw kijken. Toen ik in de problemen kwam heb ik heel kritisch gekeken en alle zaken waar ik zonder kon opgezegd en daarnaast ben ik heel zuinig gaan leven.Recent kwam ik erachter dat de premie van de zorgverzekering lager kan als je een hoger eigen risico neemt ( daar heb ik nooit aan gedacht voor mij was de zorgverzekering een vast bedrag die ik elke moest betalen) Daarnaast ben ik deze maand begonnen aan tientje per dag en ook daar wil ik proberen of die rek er ook inderdaad in zit.Scheelt dan ook weer geld.

  Groetjes Annelieya

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij ons is het ook een proces, hoewel we nu redelijk vast zitten. We kunnen de vaste telefoon nog opzeggen en de boel beter isoleren helpt ook nog. Abonnementen e.d. hebben we niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Precies, onze vaste lasten zijn behoorlijk hoog (vooral de hypotheek) en daar valt weinig op te bezuinigen dus moet het uit al die andere potjes komen en daar moet je op blijven schakelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De energienota zou lager kunnen door over te stappen. Vanwege hele slechte ervaringen met overstap naar een andere telefoonmaatschappij (is al 10 jaar geleden) hebben we dat tot nu toe niet gedaan. Gaan we vast nog wel doen. De reisverzekering zou ietsje goedkoper kunnen (of opgezegd worden).aflossen van het aflossingsvrije hypotheekdeel zou kunnen, maar heeft wel consequenties voor belastbaar inkomen, teruggaaf, etc. Daar kun je allerlei meningen over hebben, maar het blijft een afweging of je dat nu wel of niet moet doen. Verder zouden we iets goedkoper kunnen met eten. Binnenkort ga ik w.s. bij een zwemvereniging, dat kost weer 22 euro per maand, maar is goed voor mijn gezondheid, en die laatste moet je op peil houden als je tegen de 50 loopt. Hardlopen heb ik jaren gedaan, maar kan nu niet meer. Wandelen en fietsen nog wel, dat kost ook niets. Verder willen we nog een zonneboiler, die water opwarmt, dat scheelt gasverbruik, zonnepanelen hebben we al en die betalen zich dit jaar al dubbel en dwars uit (maar we hebben dan ook een schuin dak over 2 verdiepingen, op het zuiden, dus perfect voor zonnepanelen). MP verkoop gaat op dit moment wat minder.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Soms twijfel ik of ik wat televisie, internet en telefoon niet een alles in een pakket moet nemen. Mijn televisie en internet heb ik al via hetzelfde bedrijf. Mijn vaste telefoon heb ik nog steeds bij K*P*N.

  Op zich zou het voordeliger zijn om een drie in een pakket te nemen, aan de andere kant hoorde ik laatst dat je dan toch iedere maand nog een bedragje aan K*P*N moet overmaken.

  Ik heb geen mobiele telefoonabonnement. Nog steeds gebruik ik mijn eerste prepaid die ik in 2004 heb gekocht, volgens mij waardeer ik mijn saldo niet eens iedere maand op, dus dat is nog geen tientje per maand. Mijn mobiel heb ik alleen voor noodgevallen, bijvoorbeeld als ik onderweg naar mijn werk ben en er is vertraging met de trein.

  Verder weet ik niet waar ik op kan bezuinigen. Ik heb geen abonnement op tijdschriften, die lees ik in de bibliotheek. Ook heb ik geen abonnement op de krant, op af en toe een voordelig proefabonnement na.


  Ik kan nog heel wat bezuinigen op mijn boodschappen, daarom lees ik hier altijd met interesse de boodschappenlijstjes.

  Groeten van Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hoewel ik "zuinigaan" zelf niet ben, hoop ik dat je toch iets hieraan hebt :)

   heb je er al over gedacht om een sim-only abonnement te nemen? ik weet niet of je veel belt naar vaste nummers, maar als je dit niet doet is het misschien het overwegen waard. ik heb een abonnement via hollandse nieuwe (met gewoon een oude mobiele telefoon) voor 11,50 per maand.

   verder zou ik je aanraden eens goed vergelijken mbt aanbieders van tv, internet en telefoon. toen ik net ging verhuizen, heb ik dit gedaan. vaak is een pakket niet goedkoper, soms zelfs enkele euro's duurder. wij hebben al een tijdje losse tv via digitenne, het is iets duurder in de aanschaf maar per maand kost het enkele euro's.
   wij hebben geen vaste telefoon meer. internet nemen we af via (t-mobile) online.

   anders kun je ook altijd bellen naar je huidige aanbieder of ze je een goed aanbod kunnen doen voor een nieuw abonnement. schijnbaar is het altijd mogelijk om te onderhandelen, en kunnen ze bijvoorbeeld korting of een ander extraatje geven. "dreigen" met overstappen wil eens helpen. ik heb dit nog nooit gedaan, maar een vriendin van mijn moeder doet dit praktisch elk jaar.

   hopelijk heb je wat ideetjes opgedaan. succes!

   Verwijderen
  2. Check de site van t.elfort eens. Heb je een compleet internet/tv/vaste telefonie voor rond de 38 euro per maand. Sim only abonnementen hebben ze ook, ik mag ook weer overstappen, en ga daar ook heen, scheelt me met mn huidige abo toch weer 9 euro per maand.

   Verwijderen
 6. interessant artikel. een tijdje geleden heb ik (heel harteloos) enkele goede doelen opgezegd ivm vaste lasten. recent hebben we een abonnement genomen op een krant (ook ivm studie) en zoals jij zegt sluipen er af en toe dingen in, goed om weer eens wat op een rijtje te zetten!

  BeantwoordenVerwijderen