Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 31 augustus 2012

Weinig inkomen? Meer verdienen!

Wat doe je als je inkomen te laag is in verhouding tot je uitgaven?
Soms kun je bezuinigen, maar er komt een tijd dat de rek uit de bezuinigingsmogelijkheden is. Er valt niets meer te schaven en te bezuinigen. Je kunt op een gegeven moment tot de conclusie komen dat de bespaarbodem bereikt is, als je tenminste niet iedere dag droog brood wilt eten. Bezuinigen is een leuke hobby, maar het moet ook leuk blijven!

En wat dan?
Er zit dan maar één ding op: meer inkomen zoeken, meer verdienen!
Begin met het zoeken naar tegemoetkomingen, subsidies etc.
Kom je echt niet in aanmerking voor huurtoeslag? Zorgtoeslag dan misschien?
Kwijtschelding is ook een manier om het inkomen te vergroten, want dan gaat er minder uit. Hoe zit het met kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, waterschapslasten etc. ?
Nooit geschoten is altijd mis.

En dan, als je dat allemaal geprobeerd hebt, dan moet je je pijlen richten op andere mogelijkheden:

ben je parttimer? Misschien kan je aanstelling bij je werkgever vergroot worden.
ga bijklussen - ik heb tegen betaling kledingstukken voor anderen gebreid en genaaid
ga stemmentellen bij de verkiezingen
ga zitting nemen in een stembureau
neem een krantenwijk
word werkster (zijn er ook mannelijke werksters?)
ook op internet valt wel wat te verdienen met enquêtes en mail lezen
verkoop je waardevolle overtollige goederen

Wat heb ik  de afgelopen jaren gedaan?
Het is me nooit echt goed gelukt om structureel meer te verdienen, als ik zie hoeveel sommige mensen verdienen, dan is het toch een beetje kruimelwerk. Sommige mensen verdienen dat in één maand.

Wat deed ik dan?
1. Ik heb een aantal dingen verkocht, onder anderen boeken, laarzen, keukenspulletjes. Veel stelde het niet voor, het heeft in totaal hooguit honderd euro opgeleverd. Op dit moment heb ik eigelijk niets interessants meer in de aanbieding.

2. Ik heb bij mijn werkgever een aantal korte klussen gedaan en daar extra voor betaald gekregen. Of dat in de toekomst weer mogelijk is? Ik weet het niet.

3. Ik werk tijdens de verkiezingen op een stembureau. Op 12 september verdien ik daar 150 euro mee. In het verleden werd ook de verplichte scholing voorafgaand aan de verkiezingen beloond, maar nu is scholing via digitale weg verplicht en die wordt niet betaald. Bezuinigingen dus!

4. Ik ben een tijdje Mysteryshopper geweest. Dit leverde niet veel op en ik was er veel tijd mee kwijt. Toen ik mijn auto wegdeed ben ik daar mee gestopt.

5. Lezen van mail bij Euroclix en MoneyMiljonair.

Ik had al heel lang geleden zorgtoeslag aangevraagd, dus dat liep gewoon door, daar hoefde ik niets voor te doen.

Wat heeft in de afgelopen + 4 jaar het meeste opgeleverd?

1. Lezen van mail bij Euroclix en MoneyMiljonair = 2180 euro

2. Extra werken bij mijn werkgever = 900 euro

3. Stembureau = 540 euro

4. Verkoop via Marktplaats en Bol = + 95 euro

5. Mysteryshoppen = 75 euro

33 opmerkingen:

 1. Da's toch een heel mooie bedrag bij elkaar opgeteld! Bijna 1000,- per jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Punt 1 (mailtjes klikken) en 4 (MP) van jouw lijstje zijn voor ons nog opties, daarnaast gaat Dubbeltjelief voorlopig de folderwijk van één van de pubers overnemen omdat dit met het lesrooster niet meer uit komt. Dit moeten we maar niet omrekenen in uurloon, maar is wel een klein extraatje :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Om even terug te komen op je vraag, ja er zijn interieurverzorgers ook wel mannelijke werksters genoemd :),
  'k Heb op kantoor als vakantieschoonmaker (raar woord) ook een mannelijke invaller,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het stembureau doe ik niet. Je moet een dag vrij inleveren en moet over het verdiende geld ook nog eens belasting betalen. Dat zie ik niet zo zitten. Het enige wat echt zou kunnen werken is meer bijwerken op bijv. zaterdag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In mijn CAO is opgenomen dat ik betaald verlof krijg voor deze werkzaamheden. Ik doe het dus in de tijd van de baas. Het is inderdaad zo dat je er belasting over moet betalen. Die belastingafdracht zit niet verwerkt in bovenstaand overzichtje. Ik heb alleen deze verdiensten van 2011 (was 170 euro) opgegeven bij de belastingdienst.

   Verwijderen
  2. Ik verdien 175 euro schoon met 1 dag stembureau werk, plus een maaltijdvergoeding van 20 euro (en daar maak ik winst op, want ik ben een bescheiden eter). Benieuwd wat ik daar aan belasting over kwijt ben. Zal wel een paar tientjes zijn, ik moet na de belastingaangifte maar zien of het achteraf rendabel is geweest. Ik heb geen andere inkomsten.

   Verwijderen
 5. E.clix heb ik weggedaan wegens te weinig rendement (tientje in een anderhalf jaar) en MoneyM. heb ik ongeveer 20 euro in een jaar mee. Maar daar houd ik me ook heel strikt aan het lezen van mails, en koop ik geen dingen. Beide sites zijn mi alleen geschikt voor mensen die de zelfbeheersing hebben niet in te gaan op onnodige aanbiedingen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je alleen mails leest, dan schiet het inderdaad niet echt op, de meeste punten krijg je door mee te doen aan online onderzoeken. En bewust meer kopen en aanschaffen om extra geld te krijgen is inderdaad niet handig en vaak duurder.

   Verwijderen
 6. Het moeilijkste is de financiele situatie voor mensen met gezondheidsproblemen.Die hebben extra kosten en eigen bijdragen. Daar valt niets extra's te verdienen. Die kunnen niet langs diverse goedkope winkels of boertjes fietsen. Ik heb zelf een paar jaar in zo'n situatie gezeten. En had gelukkig een schat van een buurvrouw,die goedkope boodschappen voor me meenam,

  BeantwoordenVerwijderen
 7. OOk hier valt niets bij te verdienen door een belabberde gezondheid.Zuinig tot zeer zuinig leven heb ik altijd al gedaan en dat ging (soms iets minder)prima. Maar tegen alle stijgende kosten is mijn WIA inkomen en mijn zuinigheid niet meer opgewassen. De rek is er helemaal uit. Het wordt afknijpen.Laatst kreeg ik ineens een rekening van de zorgverzekeraar. Medicijn via specialist wordt niet meer vergoed.Dus weer extra geld kwijt en kijken of er een alternatief is. Anders houdt het op. Er moet ook nog gegeten worden. Zo basaal wordt het. Cisca

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk om te lezen die bedragen! Ik ben vooral onder de indruk van de bedragen bij Euroclix en Moneymiljonair.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. je bent nog een optie vergeten: opslag vragen! Als dat lukt moet je niets extra doen, en word je toch meer betaald. Al is dat niet voor iedereen een optie (ambtenaren bijvoorbeeld).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad een optie als je bij een particulier bedrijf werkt. Ik heb niet aan deze mogelijkheid gedacht, want ik ben (semi)ambtenaar. Voor mij valt er wat dat betreft niets te halen of te vragen.

   Verwijderen
 10. Kleding maken voor een ander tegen betaling dat lijkt mij ook wel wat, kun je ook lekker thuis doen. Hoe kom je aan zoiets en zijn er nog wel mensen die zoiets doen, of was het iets van jaren geleden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Briefjes in de bussen doen en ophangen bij suppermarkten .Maar dan gaat het om verstel en vermaak werk.
   En zo een netwerk op bouwen.Er van leven is heel moeilijk en het is zwaar.Geworstel met gordijnen en kussenovertrekken enzo .

   Verwijderen
  2. Het is bij mij al erg lang geleden. Die trui leverde wel wat op, maar als je het omrekende per uur toch wel erg weinig. Ook het uurloon voor naaien viel tegen.

   Verwijderen
 11. Hier ook weinig mogelijkheden, ik ben volledig arbeidsafgekeurd en kan ook niet zoveel meer. Dat heb je gewoon weinig opties om meer inkomen te verwerven.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuke blog vandaag weer!

  Wat hebben wij gedaan om extra inkomsten te krijgen:
  Folderwijk erbij
  extra werken
  stembureau
  verkopen via Marktplaats ( gemiddeld toch wel 50 euro per maand|
  boeken verkopen via Bol ( recent 8 boeken verkocht opbrengst 113 euro)
  euroclix en moneymiljonair ( euroclix doe ik nu 3 maanden en ik heb ruim 25 euro bij elkaar geclixt)
  Ik denk altijd zo alle kleien beetjes helpen.

  Groetjes Annelieya

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe krijg je snel 25 euro bij euroclix ? Koop je dan ook dingen bij deelnemende bedrijven?

   Verwijderen
 13. Ik vraag me eigenlijk wel af tot welk bedrag iemand mag 'bijverdienen' met bv het invullen van enquetes. Normaal gezien betaal je belasting op je inkomsten maar aangezien je toch ook betaald wordt voor het invullen van vragenlijsten zijn de betaalde bedragen toch ook een vorm van inkomen. Stel dat je op dergelijke manier 1000 euro per jaar 'verdient', moet je dat dan aangeven aan je belastingen ? Idem voor de verkoop van zaken in tweedehands. Van verkoop in tweedehands zijn er geen bewijzen maar van de stortingen die een enquetebureau doet wel dus moeten die inkomsten worden aangegeven of niet ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. als je een bijstandsuitkering hebt, moet je alle bijverdiensten in elk geval opgeven. De gemeente Amsterdam liet onlangs nog in niet mis te verstane bewoordingen weten dat ook oppaswerk en tweedehandsverkoop als bijverdiensten worden gezien, dus opgegeven moeten worden en in mindering zullen worden gebracht op de uitkering. tja, dat nodigt niet echt uit tot het op MP verkopen van je spullen (als je tenminste een bijstandsuitkering hebt). Ik vraag me wel af of ze dan ook de 30 april markt gaan afstruinen op zoek naar bijverdienende bijstandsgerechtigden. W.s voldoet de gemeente Amsterdam hiermee aan haar informatieplicht; loopt er bij controle een bijstandsgerechtigde die op MP verkoopt, of oppast,tegen de lamp dan kan die persoon niet zeggen dat hij het niet had kunnen weten.

   Verwijderen
  2. ze moeten worden opgegeven aan de belastingdienst. dit heb ik gecheckt bij Euroclix: Euroclix geeft per persoon aan de belastingdienst door wat als betaling is uitgekeerd. gr. anna

   Verwijderen
  3. Ik geef mijn bijverdiensten bij Euroclix etc. niet op. Ik vraag me af hoe ze er achter zouden moeten komen. bij Euroclix is geen Burgerservicenummer van mij bekend, en bovendien wordt maar een klein deel van de aangiftes gecheckt. De kans dat je een naheffing krijgt is mininiem. Ik heb ook op stembureaus gewerkt, ook niet opgegeven, er kraaide geen haan naar.
   Gr Klaske

   Verwijderen
 14. Ik ben ook lid van euroclix en money miljonair.
  Ook klik ik mails bij nuCash deze gaat volgens mij het snelst.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Bedankt nog voor je stembureau-tip, ik heb me ook aangemeld. Niet per se voor het geld, al is dat mooi meegenomen, maar ook omdat het me een leuke ervaring lijkt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het erg leuk om te doen, met name omdat het stembureau in een basisschool zit.

   Verwijderen
  2. Ik zit op 12 sept ook in een stembureau in een basisschool in Amsterdam zuid.

   Verwijderen
 16. Bij mij is het vooral het klikken bij diverse sites. Vind Gekkengoud / NuCash en Cash4ladies ook erg snel gaan. Mochten er liefhebbers zijn, er staan linkjes op mijn blog ;)

  Markplaats verkoop gaat hier op het moment niet zo snel. Vooral boeken, misschien moet ik die toch een keer op Bol.com plaatsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik verkoop ook de onnodige spullen uit m'n huis. Verder probeer ik via euroclicks wat bij te verdienen en als laatste: ik werk sinds kort bij een vriendin in huis, fantastisch toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Voor mij zou een dag extra erbij van mijn baas het beste werken.

  Ik denk er ook weleens over om naast mijn werk parttime postbezorger pf postsorteerder te worden, maar ik ben bang dat ik daar netto niets mee opschiet doordat de belasting bij twee deeltijdbanen erg ongunstig is.

  Dit jaar had ik me ook opgegeven voor een stembureau, het leek me echt heel erg leuk.

  Blijkbaar hadden ze al genoeg mensen, ik heb niets meer gehoord, zelfs niet nadat ik nog een mailtje heb gestuurd om te vragen naar de stand van zaken. Sorry, nu dwaal ik af, ik vind het niet netjes dat ze niet even een mailinglist naar belangstellenden hadden gestuurd dat er al genoeg mensen waren.

  Verkopen via Marktplaats en bol.com is ook een goed idee.

  En misschien een krantenwijk of folderwijk, maar ik weet niet of ik daar netto na aftrek van de belastingen er echt van op vooruit ga.

  Voor mij zou meer uren bij mijn baas de beste oplossing zijn.

  Of natuurlijk op zoek naar een nieuwe baan met meer uren die beter betaalt, maar op dit moment liggen de banen nu eenmaal niet voor het oprapen, dus nu ben ik al superblij dat ik werk heb.

  Prettig weekend.

  Groeten van Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen

 19. Van de website www.werk-in.nl het volgende afgehaald: "De Wet aanpassing arbeidsduur (WAA) geeft werknemers de mogelijkheid om minder of meer uren per week te gaan werken. Als een werknemer vraagt om een aanpassing van de arbeidsduur in de arbeidsovereenkomst, moet u altijd toestemmen. Alleen als een aanpassing leidt tot ernstige problemen voor uw bedrijf, mag u weigeren." Stel u op de hoogte en probeer het uit! Succes.

  Naast Bol.com kan je ook boeken verkopen op www.boekwinkeltjes.nl. Kosten slechts € 1,00 per maand bij 40 boeken. Ik lees hier nooit over de bezuinig websites terwijl ik toch heel vaak daar een boek koop c.q. verkoop en voordeliger dan bij BOL.com. Echt aan te bevelen. Kijk er eens op.


  BeantwoordenVerwijderen
 20. Een mooie bijverdienste voor mensen die graag schrijven is infonu.nl daar kan je informatieve artikelen schrijven en je account kopppelen aan een google Adsense account, hierdoor krijg je inkomsten uit advertenties. Ik ken iemand die hier zo'n 600 euro (bruto, want ja dit moet je zeker wel opgeven) per maand mee bijverdiend, maar die heeft dan ook wel heel veel artikelen. Grote voordeel vind ik dat eenmaal geschreven artikelen altijd blijven verdienen, ook als je zelf een aantal maanden niks meer doet bijvoorbeeld lopen je inkomsten gewoon door. Oke, je inkomsten zijn onzeker, maar altijd mooi meegenomen toch? Ik zal mijn link hier neerzetten, en ja ik ben wel eerlijk als je via mij aanmeld krijg ik daar ook een beetje inkomsten uit als jij geld gaat verdienen. Maar ik ben serieus enthousiast, ik ben nog geen jaar lid en hoop binnen 2 maanden mijn eerste uitbetaling te krijgen van 70 euro, terwijl ik helemaal niet veel artikelen heb en al maanden niks meer doe komt er toch elke maand 5/6 euro bij! Mijn linkje dan: http://www.infonu.nl/index.php?ref=12507

  BeantwoordenVerwijderen
 21. verkopen via Marktplaats lukt mij goed maar ik verkoop het meest boeken voor een Stichting Oosteuropahulp, ik ben vrijwilliger in de kringloopwinkel van hen, afdeling boeken. Als ik iets aparts zie dan plaats ik het op MP en dan levert het meer op dan de 50 cent die we meestal vragen voor een boek. Nu zou je zelf ook op zoek kunnen gaan naar 2e hands boeken die weinig kosten maar waar je op MP bijv 2 euro voor kunt vragen.
  Bijstandproblemen? hoe is te controleren of het niet je eigen boeken zijn? In ieder geval een boekhouding bijhouden, ook de gemaakte onkosten noteren.
  Ik hou precies bij wat ik voor de Stichting verkoop.

  BeantwoordenVerwijderen