Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 6 september 2012

Wat mij inspireert

Voor consuminderen heb ik niet veel inspiratie nodig. Ik ben al jaren gewend om zuinig te doen, ik weet niet anders.
Lang leefde ik van een bijstandsinkomen, daar weer voor van studiefinanciering en toen ik dan eindelijk werk had, kreeg ik een baan voor 75% en verdiende ik niet heel erg veel meer dan het minimum.
Inmiddels heb ik een 0,8 aanstelling, dus nog steeds geen fulltime baan, en ik heb wat promotie gemaakt waardoor ik meer ben gaan verdienen. Ook leuk, meer verdienen en toch hetzelfde aantal uren werken.
Jarenlang zuinig zit er helemaal ingebakken. Ik heb mijn blog niet voor niets zuinigaan genoemd. Maar ...... zuinig betekent niet dat je geen leuke dingen kunt doen. Met een dosis creativiteit kom je een heel eind.
Voor het schrijven van dit blog heb ik wel inspiratie nodig. Toen ik begon, was ik helemaal niet van plan dagelijks te bloggen. Waarover zou ik moeten schrijven? Een paar keer per week, leek mij wel leuk, maar elke dag?
Wat geeft mij inspiratie? In willekeurige volgorde:
- mijn kinderen
- mooie dingen
- nieuws
- de politiek
- besluiten van de regering en de consequenties voor mij en vele anderen
- blogjes van anderen
- gebeurtenissen in het dagelijks leven die mij blij of boos maken
- gesprekken op mijn werk die te maken hebben met het besteden van geld

En.... zeker nog meer, maar dat kan ik op dit moment niet zo verzinnen!
Ik heb er nog eens over nagedacht, wat ik ook erg inspirend vind, is dat er dagelijks zo veel mensen bij mij komen lezen. Soms durf ik de cijfers niet eens te geloven, zo vééél belangstelling!

11 opmerkingen:

 1. Leuk, zo'n lijstje! Ik had in het begin totaal geen moeite met elke dag een onderwerp bedenken, maar de laatste tijd soms wel. Maar dat komt ook omdat ik probeer het nieuws een beetje te mijden, dat is vaak zo deprimerend.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Blogjes van anderen inspireren inderdaad, reacties inspireren, maar niet teveel, want het kost veel tijd.
  Bijverdiensten inspireren ook?!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lezen bij anderen doe ik soms veel maar soms ook nauwelijks, want daarvoor ontbreekt mij dan de tijd. Bijverdiensten in de vorm van reclame op mijn blog heb ik niet, maar inderdaad wel de verdiensten van Euroclix en MoneyMiljonair. Het is een leuk zakcentje en ik wil iedereen die via mijn blog lid geworden is daar hartelijk voor bedanken, maar om nou te zeggen dat die verdiensten inspireren?

   Verwijderen
 3. En je successen? Als je weer veel hebt kunnen aflossen? Als je binnen je budget gebleven bent? Als je een fijne maaltijd hebt gemaakt met weinig? Als je weer eens gelijk krijgt van de OVchip? Dat lijken mij toch wel inspirerende momenten op je bolg.

  B. Wigresd

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het zo knap hoe jij van het leven kan genieten zonder veel geld uit te geven. Sinds ik heel weinig inkomen heb, mis ik zoveel dingen in het leven: lekkere parfums bij Douglas, lekker uit eten, naar de schoonheidsspecialiste, naar de zonnebank, toertochten met de auto, mooie kleding etc. Hoe doe jij dat toch? Bij bij is echt de glans van het leven.

  Groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Petra, ik heb de dingen die jij opnoemt nooit gehad en nooit gedaan. Daarom mis ik ze denk ik niet. Alternatieven zoeken en jezelf daarmee toch verwennen is een leuke uitdaging.

   Verwijderen
 5. En daarom geniet ik al jaren van jouw blog!

  groetjes Annelieya

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mag graag je blogs lezen, en doe er veel ideeën mee op! Ook met weinig kun je het erg gezellig hebben! Het is maar net hoe je het gewend bent...

  Groetjes Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vandaag zomaar een gebeurtenis een egel die uit het zelfde voerbakje zit te eten met 1 van onze 7 katten. Wel gelijk een foto gemaakt van dit prachtige moment. Het was wel vroeg in de ochtend trouwens. Ik heb zelf geen blog maar zou er zo een paar blogs over kunnen schrijven maar durf dit niet en zou niet weten hoe ik een blog moet maken (beginnen) heb totaal geen verstand van computers. Ik vermeld dit maar even omdat ik anoniem reageer.
  Groeten Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ook ik kijk dagelijks op jou blog. En geniet iedere keer weer van je stukjes.

  BeantwoordenVerwijderen