Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 1 november 2012

Zorgpremie inkomensafhankelijk

Rutte II wil met ingang van 2014 de zorgpremie inkomensafhankelijk maken en de zorgtoeslag afschaffen. Dat houdt in dat mensen met lage inkomens veel minder betalen dan mensen met een inkomen boven modaal. Ik heb een bescheiden inkomen en werk 4 dagen per week, voor mij valt de schade heel erg mee. Je kunt hier uitrekenen wat de voorgestelde wijziging voor jou zou betekenen. Ik betaal nu €97,43 premie, dat is met collectiviteitskorting. Dan zou ik, afgezien van een mogelijke collectiviteitskorting €99,- euro premie betalen. Ik ontvang nu per maand 37 euro zorgtoeslag. Of ik een deel van deze zorgtoeslag in 2013 uiteindelijk ook weer terug moet betalen is onduidelijk, dat blijkt pas bij de definitieve afrekening. De nieuwe inkomensafhankelijke premie zou voor mij betekenen dat ik in 2014 per maand zo'n 40 euro meer moet betalen dan nu. Collega's die veel meer verdienen dan ik betalen nu binnen hetzelfde collectief dezelfde premie. Ze krijgen alleen geen zorgtoeslag. In 2014 zou hun zorgpremie enorm stijgen. Een collega van mij, fulltime werkend en ingeschaald in een hogere schaal, verdient €4.964,68 bruto per maand, die zou €442,- per maand moeten betalen voor de basisverzekering!
- Persoonlijk vind ik dit een enorm verschil met de huidige situatie! En hoe gaat het dan met collectiviteitskorting? Het is nu een percentage van de premie. Ik kan me niet voorstellen dat zorgverzekeraars dan nog steeds een bepaald percentage van de premie als collectiviteitskorting aan kunnen bieden.
- Als ik bereken wat iemand met een bruto inkomen van €12.000,- per maand moet betalen, dan blijkt de premie €457,- te zijn. Wat blijkt? Alle inkomens boven €5.100 bruto per maand betalen dezelfde premie. Er zou sprake zijn van belastingverlaging, waar hoogstwaarschijnlijk vooral de topinkomens van profiteren, die betalen de meeste belasting, ik niet en ook de middeninkomens niet. Naar mijn mening worden de middeninkomens veel te zwaar belast.

Mijn conclusie: dit plan is in zijn huidige vorm tot mislukken gedoemd. Dit kan zo echt niet!

25 opmerkingen:

 1. De belasting gaat ook 4% omlaag.Hiermee wordt deze maatregel en het feit dat je hypotheekrenteaftrek 4% lager wordt gecompenseerd. En de arbeidskorting gaat omhoog. Op basis van deze gegevens ga ik er 113 euro netto per maand op achteruit bij een inkomen van 4200 bruto per maand. Dan zit ik met 55 duizend per jaar aan de bovenkant. Ik denk dat het voor jou wel eens positief kan uitpakken. En dan mis ik denk ik nog andere maatregelen, want Rutte heeft het over max 0,6% koopkrachtverlies.Je collega gaat echt geen 463 euro meer betalen per maand, dat is een broodje aap verhaal. Mochten ze ook een enorm hoge hypotheek hebben, dan hebben ze gewoon niet goed nagedacht. Maar dit soort mensen kan ruim voldoende buffer opbouwen. Geen medelijden mee hebben dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk,dat het totaalplaatje voor iedereen persoonlijk nog onoverzichtelijk is. Mijn man moet voor zijn oldtimer motor gaan betalen. Ook een kleine verhoging bij het totaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het heel opvallend hoe de media ermee omgaat nu. Volgens mij hebben mensen in de media een redelijk hoog midden inkomen en liggen ze de zaak op te butsen. Ook vanmorgen op dat ontbijtprogramma bij Nederland 1. Echt een econoom van "rechtse" huize die even uitlegde hoe hard de rijkere wel niet gepakt werden.

  Ik denk dat we het moeten afwachten, het kan haast niet dat het zo hard uitpakt als dat het nu wordt voorgeschoteld.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het ook helemaal buiten proporties. Ik heb er geen moeite mee als wij iets meer moeten gaan betalen, maar alleen voor manlief zou hij ruim 2500 euro per jaar extra moeten gaan bijbetalen. Dat is gewoon heel veel geld meer per jaar en helemaal als je gezond bent en je geen gebruik maakt van de zorg.
  Ik vind het niet kloppen dat mensen die 2 - 5 ton per jaar verdienen even veel premie moeten betalen als iemand die 70.000 euro per jaar verdient.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze hervormen als het ware de SVW, die men nu betaald tot EUR 51.000,-. Omdat het waarschijnlijk op je loonstrook wordt ingehouden, zal men door de compensaties het minder voelen als dat het direct van je bankrekening wordt afgeschreven.

   Ik vraag me wel af wat u dan gaat betalen? U schrijft alsof manlief werkt en u niet

   Verwijderen
 5. Ik ben het helemaal met je eens, dit is buiten alle proporties. Ze lijken ook wel totaal geen rekening te houden met het feit dat mensen ook hun leven op een bepaalde manier ingericht hebben met dingen waar niet zo makkelijk op bezuinigd kan worden, zoals een huis, of kosten voor vervoer naar die baan die zo goed betaalt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In de prullenbak met dit plan!
  Wij zouden ook een megabedrag gaan betalen met dit plan. Solidariteit ok, maar dit is geen solidariteit maar de middeninkomens zwaar ontmoedigen.
  Het heeft in Nederland blijkbaar geen zin om te studeren en meer dan gemiddeld te werken. De studiefinanciering wordt een leenstelsel en om die lening af te betalen wordt al moeilijk en wat je later gaat verdienen loont ook niet genoeg.
  Tot zover de zgn 'egoistische redenen'.
  Als je naar de economie kijkt is het ook een groot vraagteken waarom dit plan er is. Het is geen bezuiniging maar een herverdeling van geld. Hoe moet de overheid nu nog bezuinigen?
  Mensen komen in de financiële problemen, want als je meer verdient zit je vaak in een duurder huis. Mensen met dubbele woonlasten kunnen dit ook niet meer opbrengen. Meer huisuitzettingen, executieveilingen, schuldhulpverlening.
  En de mensen die deze problemen voor willen zijn doen een flink slot op hun portemonnee. Slecht voor de middenstand en dus ook minder geld voor de overheid. Meer werkeloosheid, minder hoogopgeleiden, hoogopgeleiden gaan uit Nederland, etc.
  Gelukkig is er zeer veel protest tegen dit plan en ook vanuit de eerste kamer.

  VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn zoon (19 jaar) werkt 5 dagen per week via een leerwerk-traject. Hij ontvangt naast Wajong en tegemoetkoming studiekosten nog EUR 70 aan zorgtoeslag. Zijn totale maandinkomen bedraagt echter nog geen EUR 400.Hij heeft een lichamelijke beperking. Op dit moment betaalt hij de volle mep aan ziektekosten en komt ook jaarlijks ruim aan zijn eigen risico (naast de eigen bijdrages die hij ook nog moet betalen). Dit vind ik onevenredig hoog. Voor hem wordt het hopelijk alleen maar beter. Per slot van rekening kan hij er niets aan doen dat hij een beperking heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Anoniem het is helemaal waar wat je schrijft, ook wij kennen mensen en jongeren met een wao of wajong die iedere maand een voor hun groot bedrag aan premie moeten betalen en daarnaast nog andere kosten voor ziekte ( medicijnen , cak etc.) hebben . Je vraagt niet om een ziekte of beperking , je hebt ook allemaal liever een gezond lichaam.

   Verwijderen
 8. In NRC stond hiervan een uitgebreide tekst. Het lijkt me handig dat je die even leest. Want dit zijn niet allemaal even gerichte 'uitspraken'.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Allemaal maar stoppen met werken en een bijstandsuitkering aanvragen. Betaal je maar 20 euro. Krijg je nog wat andere tegemoedkomingen en misschien heb je het dan nog wel beter? Werken wordt hier niet beloond. Jan modaal + daar iets boven zijn gewoon de sjaak. Met een Jan Modaal inkomen kom je er niet eens meer in deze maatschappij. Ja misschien als je in een hutje gaat wonen in een gat, maar in de randstad is dat niet te vinden.

  Ik zou zeggen mocht je toch in plafonds willen denken, maak er dan nog maar een paar bij. Het is natuurlijk belachelijk als jij een inkomen hebt van 70.000 euro en je buurman heeft een inkomen van 140.000 euro en jullie betalen dezelfde premie. Nee meneer Rutte en meneer Samson hebben hun eigen inkomen natuurlijk buiten schot gehouden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vergeet dan niet dat die met de nieuwe plannen meer loonbelasting moeten gaan betalen, weer minder huursubsidie krijgen, kinderbijslag in moeten leveren, als alleenstaande ouder geen aftrek meer krijgen en ook nog eens meer eigen risico moeten dragen....ik vraag me af of je daar wel tegen opgewassen bent, want de bijstand is bikkelen. Zij gaan er al jaren op achteruit terwijl de bovenkant er steeds weer bij kreeg, nu dat omgekeerd wordt staat rijk Nederland op zijn achterste poten....pffffff

   Verwijderen
 10. Wat mij nog niet duidelijk is, is hoe het nu precie zit als maar één van de partners een inkomen heeft.
  In onze situatie verdiend manlief meer dan twee keer modaal. Ik heb geen inkomen, ben arbeidsongeschikt geworden in een periode dat ik niet werkte.

  VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oeps, sorry voor de spellingsfouten. VeggieMo

   Verwijderen
  2. De premie wordt direct door de werkgever geheven en is persoonsafhankelijk. Dit betekend dat jij dus de laagste vorm van premie gaat betalen en je partner de hoogste.

   Verwijderen
  3. We betalen ook nog voor onze studerende zoons. Dus voor ons zou het misschien nog goedkoper worden op deze manier.
   Toch vind ik het nog steeds geen goed plan.

   VeggieMo

   Verwijderen
 11. Van de berekeningen die Stef Blok gisteren in zijn mail aan zijn achterban zette, klopt ook niet alles. Hij berekent hierin dat alleenverdienende kostwinnersgezinnen er niet zo op achteruit gaan door stijging van de algemene heffingskorting met wel(!) 90 euro per jaar.
  Maar de beste man weet kennelijk niet dat de algemene heffingskorting voor niet-werkende partners (en dat kunnen dus ook werkzoekende NUGgers zijn of arbeidsongeschikten zonder uitkering) al AFgebouwd wordt met minstens 200 per jaar voor ieder die na 31 december 1962 geboren is, dus nu nog geen 50 jaar. Dus geen 90 euro per jaar er bij, maar 200 per jaar er af!

  Heb je een alleenverdienersgezin met schoolgaande of studerende kinderen dan betaal je de hoofdprijs: kinderbijslag gekort,kinderopvang duurder, BTW omhoog, huur omhoog of hypotheekrenteaftrek beperkt, schoolboeken duurder, stufi afgeschaft, OV kaart studenten afgeschaft, assurantiebelasting omhoog, en als klap op de vuurpijl de hogere ziektekostenpremie. Daar komen de hogere gemeentelijke lasten nog bij. Wil de regering geen Fortuyn revolte zoals 10 jaar geleden, dan zal ze toch echt met iets beters moeten komen. Het spijt me voor de politiek gevoelige tenen die dit liever niet willen horen.
  En die mediahype, ach dat weet je toch, daar til ik niet aan. Ik kijk naar de feiten.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mijn man verdient best ok, en komt op een bedrag van 220 per maand.Ik kom op 22 per maand. we betalen nu ook 240 per maand. Hij heeft dan wel een eigen bijdrage van 500, maar ik niet. Raad eens wie er bij ons thuis het meeste bij artsen zit? Ik heb er dus op zich geen problemen mee. Mijn man vind het belachelijk.Hij vind dat hij niet hoeft te betalen voor mensen die minder verdienen...ik vind dat het in ons gezin tenminste geen verschil maakt, behalve dan in de eigen bijdrage...We hebben er wel een discussie over gehad, maar dat krijg je als je politiek niet hetzelfde denkt.(hij-vvd/ik-sp)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij gaan honderden euro's per maand meer betalen! Wij willen een gezinnetje stichten maar ik weet niet hoe we dat gaan doen als de kinderopvang zo duur is en de zorgpremies de pan uit rijzen. Misschien is het voordeliger als ik stop met werken??? Jammer van mijn opleidingen...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Je betaalt nu al 7.1% ZVW premie (welke via de werkgever verrekend wordt). Het plafond hierbij is inderdaad ongeveer € 51.000. Dit plafond gaat omhoog en het percentage gaat omhoog. Hoewel het een stijging bedraagt, gaat niemand er nu netto 450 meer betalen per maand. In die € 450,- zit al een deel wat wij allemaal al jaren betalen.

  Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 15. als ik bij alle blogs de berichtjes over de zorgpremie lees ,kom ik tot de conclusie dat ik niets te klagen heb, want ik heb een lekker laag inkomen ga dus minder betalen in vergelijking met middenklassers en modale inkomens werk ik helemaal niet zo hard, jongens wat een feest, ik ben straks lekker rijk vergeleken bij al die middenklassers en modale inkomens. ik snap niet dat er nog mensen zijn die meer willen verdienen, want je hebt het als je minder verdient veel beter voor elkaar.natuurlijk zou het nog gunstiger zijn als ik een bijstandsuitkering had ,want dan hoef ik niet te werken en ben ik nog veel goedkoper uit. voor de duidelijkheid deze reactie is sarcastisch bedoeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Zie hoofdstuk 7 van de zorg hoe het geregeld wordt.

  http://www.cpb.nl/sites/default/files/publicaties/download/cpb-notitie-29okt2012-analyse-economische-effecten-financieel-kader-regeerakkoord.pdf

  Kijk vervolgens naar hoofdstuk 5 voor de koopkracht effecten.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. De CPB plaatjes zijn geen betrouwbare voorspelling, want gaan uit van een te grote bandbreedte tussen 33.000 en 66.000 euro, waarbinnen onderling te grote verschillen zijn. Bovendien worden de cumulatieve effecten voor gezinnen met kinderen er niet in meegenomen. Het NIBUD heeft opdracht gekregen meer uitgewerkte koopkrachtplaatjes uit te werken voor concrete situaties, waarin ook de cumulatieve effecten zichtbaar zullen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. mag ik dan nog een link aandragen waar e.e.a. haarfijn wordt uitgelegd?

   http://financieel.infonu.nl/verzekering/104870-zorgpremie-2013-en-2014-het-regeerakkoord.html

   Verwijderen
 18. Mensen die noodgedwongen rond bijstandsniveau of minimumloon moeten zien rond te komen worden echt niet veel rijker door deze nivellering, hoogstens 9 euro netto per maand. Blijkbaar toch weer genoeg reden voor veel reaguurders om weer zwakbegaafd rechts uit hun nek te gaan lullen.
  BeantwoordenVerwijderen