Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 6 oktober 2012

Groenten en fruit

Volgens dit bericht wordt de helft van alle groenten en fruit weggegooid, of het wordt in ieder geval niet opgegeten. Dramatisch vind ik het, heel jammer van al die groenten en al dat fruit!!

Hoe komt het dat de helft niet in de magen van de consumenten terecht komt? Er gaat heel veel verloren: op het veld, tijdens de pluk, door ziektes en ook tijdens transport en opslag. Ik zag laatst rotte paprika's in de supermarkt. Daar was ergens iets misgegaan.

Tips voor de consument:
- seizoensgebonden groenten en fruit hoeft geen lange weg af te leggen tussen de productie en jouw aankoop, dus kan er minder misgaan
- houd kliekjesdagen
- kook en koop zoveel als je denkt nodig te hebben en niet te veel

4 opmerkingen:

 1. Ik schrok er van,dat er al zoveel weggegooid werd,voor de groenten bij de consument zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zag laatst op tv dat groente weg gegooid wordt omdat de maat of de vorm niet perfect is... Breng het dan naar de voedselbank, denk ik dan...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is echt zonde dat supermarkten het niet weg mogen geven. Ze zouden groenten en fruit dat uit de schappen moet nog makkelijk aan slaaphuizen of voedselbanken kunnen geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jammer dat zoveel producten sneuvelen onderweg....
  Ikzelf koop al mijn groenten bij de locale bio-boer.
  Geen transportschade, het is niet te lang onderweg (15 min. fietsen), lekker vers en veel beter voor het milieu (en mezelf!).


  Erica

  BeantwoordenVerwijderen