Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

donderdag 27 december 2012

Hypotheek ja of nee?

Kortgeleden schreef ik een bericht over het versneld aflossen van mijn hypotheek. Ik heb alles nog eens even overdacht en ik heb besloten tot het volgende:
Begin 2013 los ik maximaal af. Dat heb ik al vastgelegd en dat ga ik doen. Ik ga in 2013 niet meer dan maximaal aflossen, want dan moet ik boete betalen en dat vind ik onzin. Waarom zou je boete betalen omdat je een schuld aflost? Mij niet gezien! Dus voor mij verder geen aflossing in 2013.

In 2013 en 2014 ga ik sparen en komen er wat bedragen vrij die op mijn gewone spaarrekeningen kunnen worden gezet. Ik ontvang de erfenis uit de nalatenschap van mijn moeder en daarnaast heb ik onder anderen een spaardeposito van 5000 euro dat in 2014 vrijkomt.
Verder ontvang ik in 2014 eindelijk geld uit het tegenvallende Oranje Investeringsfonds van de FBTO, een woekerpolis waar in nog steeds spijt van heb. Op zijn gunstigst ontvang ik mijn inleg terug, maar dan zonder enige rente. Die rente is allemaal verdampt. Als je op de bovenstaande link klikt, kun je lezen hoe dat kwam. Helaas is web-log na de omzetting naar weblog vergeten sommige leestekens goed over te zetten, xe2x82xac = € en mxc3xa9xc3xa9r = méér, en xc3xa9xc3xa9n = één.  In 2014 heb ik in totaal ruim 4000 euro ingelegd in dat Oranje Investeringsfonds.

In 2014 heb ik zonder calamiteiten + 14.000 uit de erfenis die ik in 2013 ontving, er komt 5.000 spaardeposito vrij en 3.500 uit de woekerpolis(hopelijk meer) en dat is nog zonder een cent te sparen.

Dus ga ik in 2014 een deel van het aflossingsvrije deel van mijn hypotheek aflossen, maar niet meer dan de boetevrije som. En waarschijnlijk een auto! En in 2014 ga ik ook op vakantie naar Zwitserland! Net als toen (met foto's uit 2006, die persoon bij het kerkje in het blauwe shirt is ondergetekende), klik ook hier (met foto's uit 2009).

9 opmerkingen:

 1. Wat goed van je en je hebt helemaal gelijk.Ik zou ook geen extra boete willen betalen omdat ik aflos.
  Ik ben op dit moment druk bezig met het aflossen van mijn krediet en daarna gaan ik aan de slag met mijn hypotheek.Ik kan ( helaas) niet alles tegelijkertijd.

  Groetjes Annelieya

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou ja, als de boete véél minder is dan wat je anders kwijt zou zijn aan rente, én als je dat geld gemakkelijk ter beschikking hebt, dan is het soms toch voordelig om het wel te doen. Stel je moet (na het belastingvoordeel) over de resterende looptijd nog €5000 rente betalen, maar je hebt het geld nu al en de boete is €1000 en wat je geld in dezelfde tijd op de spaarrekening kan opleveren is €2000, dan betekent aflossen mét boete toch nog 2000 euro winst.

  Misschien hebben ze het ook wel expres "boete" genoemd, zodat mensen het koste wat kost willen vermijden, zelfs als het in hun voordeel zou zijn om 'm toch te betalen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. PS Ik zie nu dat de boete vaak / soms precies het bedrag is van de rente die de bank niet van je gaat krijgen. Tja, dan kun je natuurlijk nooit voordeliger uit zijn. Dus het hangt er echt van af, hoe hoog de boete in jouw geval gaat zijn, of het de moeite waard is om toch meer te betalen.

   Verwijderen
 3. Wat goed deze keuze! Los af wat je "mag" aflossen en geniet daarnaast van de dingen die je kunt gaan doen, bijvoorbeeld een auto zoals je noemt! Zal je een hoop meer vrijheid geven. En wat een heerlijk vooruitzicht om in 2014 naar zwitserland te gaan! Fijne plannen allemaal.

  Groetjes Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Is die woekerpolis geen officiële woekerpolis? Bij mij was dat wel het geval en daardoor heb ik nog ongeveer de helft van het bedrag dat in de eerste instantie werd uitgekeerd teruggekregen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. 22.500 euro, plus wat je komend jaar bijspaart. Ben ik benieuwd wat voor auto je in 2014 koopt. Vast geentweedehands Yaris denk ik zomaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom niet? Ik zou altijd een zuinige kleine tweedehands auto nemen. Onze Mazda 121 ( bolhoed) is erg goed bevallen en nog steeds..... Als deze het opgeeft denk ik aan een tweedehands Mazda of Yaris van max 6000 euro. ik vraag wel of onze garage het autootje dan eerst keurt. Ik wil geen verborgen gebreken. Ik leg 50 euro per maand opzij als afschrijving/ spaargeld voor een andere auto. Na 10 jaar bolhoed hebben we deze 6000 als het ware op de plank liggen. Ik hou nu op met autosparen. De 50 euro gaat nu naar de vakantiepot

   Verwijderen
 6. Hoi Zuinigaan,

  Wat goed dat je jezelf een auto gunt. Daar zul je veel plezier van hebben! Aan wat voor auto zit je te denken. Ik rij in een Toyota Aygo. Erg goedkoop in onderhoud en benzine. Belasting hoef ik (nog) niet te betalen.

  Liefs, Joke

  BeantwoordenVerwijderen