Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zaterdag 29 december 2012

Patiënten sneller uit ziekenhuis

Ik las laatst dat patiënten na een ingreep steeds sneller uit het ziekenhuis ontslagen worden of zelfs in dagbehandeling geopereerd worden. Lees ook hier. Toen ik 17 jaar was, had ik aan beide ogen loslatingen van het netvlies en wat gaten en scheuren in het netvlies van mijn linkeroog. Ik ben daarvoor behandeld en het duurde ruim 4 weken voordat ik eindelijk weer naar huis mocht. Dat was in november/december 1970. Nu hoorde ik vorige week van een collega dat haar vader voor hetzelfde euvel in dagbehandeling geopereerd was en dezelfde dag alweer naar huis mocht. Een 75-plusser die geopereerd wordt! Nu weet ik wel dat in 1970 de medische wetenschap minder ver was. Ik mag van geluk spreken dat mijn netvliezen door de operatie en de lazerbehandelingen zo goed hersteld zijn.
Maar ik vind het verschil in verblijf in het ziekenhuis opmerkelijk!
Dat moet een enorme bezuiniging zijn voor de zorgverzekeraars! Waarom kan de zorgverzekering dan niet wat goedkoper?

8 opmerkingen:

 1. Onze buurman was 2,5 week na een open hart operatie weer thuis. Omdat het prima ging.
  Mijn opa had ook oogproblemen, ook in dagbehandeling gehad. Maar daarna thuis nog 2 weken thuiszorg.
  Behalve dat alles zuiniger moet, is de geneeskunde ook heel erg verbeterd. Veel dingen kunnen nu toe met een korter verblijf in het ziekenhuis.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En we kunnen en eisen veel meer, niet behandelen wegens de kosten wordt niet geaccepteerd. Denk aan de discussie over de medicijnen voor de behandeling van Pompe.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het ziekenhuis waar mijn galblaas verwijderd werd,liet patienten een nacht blijven. Wat was ik achteraf blij. Via het infuus kreeg ik medicatie tegen misselijkheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Omdat de kosten voor de zorg duurder zijn geworden, net als met alles wat duurder wordt. Helaas maar het is niet anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. omdat je niet alleen betaald voor de zorg die je ontvangt,maar ook voor de winst die verzekeraars maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn man had begin november een netvlieloslating, hij werd meteen opgenomen en de andere dag geopereerd.
  Hij belde me om 15.00hr dat hij terug was uit de OK en dat hij om 17.00hr naar huis mocht.
  Ik moest nog ruim 150 kilometer rijden om hem op te halen, toen ik na wat fileleed mijn auto parkeerde in de buurt van het Oogziekenhuis, belde hij en vroeg waar ik was, want hij stond al bijna buiten.
  Kon meteen terug de file in.
  gr. Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik werd geopereerd aan mijn onderkaak. Dan blijf je 2 nachten in het ziekenhuis, want je kunt niet gewoon eten. Ik werd voor alle zekerheid een 3e nacht daar gehouden, want ik had een heel erg opgezette keel van de bloeduitstortingen. Het voelde aan alsof ik geen lucht kreeg. Dus ik was heel erg blij met dat extra nachtje.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb nog niet zolang geleden gelezen dat patienten sneller genezen als ze thuis zijn. Bovendien loop je in een ziekenhuis risico op besmettingen met gevaarlijke bactieriën. Maar de aanleiding zal wel bezuinigingen geweest zijn.
  Gr. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen