Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zaterdag 29 december 2012

Identiteitsfraude

Ik zag op 22 december jl. een programma van Kassa dat o.a. ging over identiteitsfraude. Lees ook hier. Doordat allerlei bedrijven een kopie van je ID kaart of paspoort eisen bij een contract, komen persoonsgegevens vrij waar je heel voorzichtig mee moet zijn. Voordat je het weet, kan iemand je identiteit stelen en met jouw gegevens een bankrekening openen en allerlei goederen bestellen. En dan moet jij aantonen dat jij het niet bent.

Citaat van de website van Kassa:  "Steeds meer bedrijven maken kopietjes van je paspoort of rijbewijs voor hun eigen administratie. Het College Bescherming Persoonsgegevens is tegen deze kopieergekte en bewaardrift."

Nog een citaat: "
Laat u niet zomaar kopiërenWie slachtoffer wordt van identiteitsfraude is de pineut. Voorbeeld: iemand sluit een lening af met jouw BSN, naam en adres. De crimineel gaat er met de poen vandoor en jij krijgt schuldeisers, deurwaarders en misschien een negatieve BKR-registratie aan je broek, omdat de lening niet wordt terugbetaald. Of iemand neemt een telefoonabonnement op jouw naam en adres. De boeven bellen voor duizenden euro's en jij krijgt een peperdure telefoonrekening gepresenteerd, maar jij weet van niets! De rijksoverheid start half januari met de publiciteitscampagne Laat u niet zomaar kopiëren om mensen meer bewust te maken van hun ID en er vertrouwelijk mee om te springen"
Nog een laatste citaat: "Identiteitsfraude komt steeds vaker voor blijkt uit een rapport van de overheid. Uit een representatieve internetenquête blijkt dat circa 5,6% van de Nederlandse bevolking slachtoffer is van identiteitsfraude. Het gaat om tussen de 127.000 en 150.000 mensen. Ongeveer 60% van deze groep ondervindt financiële schade als gevolg van de identiteitsfraude. Dit betekent dat ruim 3% van de Nederlandse bevolking slachtoffer is van identiteitsfraude met financiële gevolgen. Het gaat om bedragen tussen de €10 en €50.000. Dit betekent een schadebedrag van ruim €1 miljard tussen 2007 tot 2011. "

Nu belde ik voor mijn vakantie naar het crematorium waar mijn moeder gecremeerd is, dit in verband met het verstrooïen van de as van mijn beide ouders. Wat blijkt? Ik moet een kopie van mijn ID kaart opsturen! Ik vroeg: kan ik mijn ID kaart niet gewoon tonen? Nee dat kon niet, ze wilden een kopie. Eventueel kon de kopie door hen gemaakt worden. Ik vroeg of ik een kopie kon aanleveren waarop mijn BSN nummer onleesbaar was gemaakt. Nee dat was onmogelijk. Ik kreeg niet de beschikking over de as als er geen kopie was van de identiteitskaart van de rechthebbende (ik dus).
Ik heb de crematie betaald en alles er om heen, maar zonder het afgeven van de kopie mocht ik niet eens aanwezig zijn bij de asverstrooïng.
Als ik het er niet mee eens was, dan kon ik mijn broer machtigen.
Naar mijn mening lost dit niets op, het verschuift het probleem. Wat moet ik doen? Onder protest akkoord gaan en maar hopen dat er binnen dit bedrijf geen kwaadwillende medewerker is die in financiële nood is en identiteitsfraude pleegt? Kopieën van ID kaarten zat! Ook zijn adresgegevens en bankrekeningnummers van de rechthebbenden aanwezig. Het enige dat ze niet hebben, is mijn pincode, maar die heb je niet nodig voor identiteitsfraude.
En de gedupeerde, ik misschien wel, is de pineut!

13 opmerkingen:

 1. Ik zou wel eens willen weten,welke instanties het wettelijk recht hebben op een kopie van je paspoort.In het begin van die gewoonte heeft mijn man ooit een enorme rel ontketend bij het uwv. Hij deed het niet en toen was er ook geen wettelijke dwang.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou ze dreigen met melding bij het college Bescherming Persoonsgegevens.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. alleen banken mogen een kopie van je paspoort maken. Ik maak voor bv een hotel altijd zelf een kopie en schrijf dwars over de kopie: "kopie tbv hotel ....."

  Carin

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat jammer dat werkgevers dan weer door de belastingdienst "gedwongen" worden altijd een kopie van het id van de medewerkers te hebben, een id dat geldig moet zijn op de datum indiensttreding. Bij het ontbreken daarvan in de personeelsadministratie volgt een forse boete!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Poging drie, ligt het aan het feit dat ik een link heb ingevoegd naar de site van de rijksoverheid?
  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/criminaliteit/vraag-en-antwoord/ben-ik-verplicht-om-een-kopie-van-mijn-identiteitsbewijs-te-geven-aan-een-bedrijf.html
  Als dit niet lukt stuur ik wel een e-mail.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wellicht dat hier zaken op staan die je kunnen helpen om alsnog zonder ID kopie de as te mogen verstrooien.

   Verwijderen
 6. speciaal voor de gelegenheid heb ik een zinken teil in de tuin staan, met behulp van een klein beetje lampenolie verbrand ik alles waar naam, adres, bankrekeningnr's etc op staan .... maar het (verplicht) sturen van copietjes heb ik nooit bij stil gestaan. Ga ik wel doen vanaf nu. Dank voor je post :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik snap eigenlijk nog niet waarom je naam, adres en BSN genoeg zou zijn voor een bedrijf om aan te nemen dat jij het was. Als ik geld leen, moet ik vaak ook nog bewijzen wie ik ben door mijn paspoort te laten zien of door een bewijs van adres en inkomen te laten zien. Ik denk dat je behoorlijk sterk staat bij schuldeisers en bij het bureau krediet registratie als een bedrijf aan een fraudeur geld geleend heeft met jouw naam en adres. Wel een hoop gedoe, dus voorkomen blijft beter dan genezen, maar niet onoverkomelijk, denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bedankt voor de tip. Nooit bij stilgestaan.

  Zou je niet na kunnen vragen hoelang ze je kopie bewaren vooral deze vernietigd wordt. Want het lijkt me dat dit niet jaren bewaard hoeft te worden. En ik vind het raar dat ze een kopie moeten hebben. Je komt toch in eigen persoon en je kan jezelf dan toch indentificeren?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. 'Gelukkig' krijg je tegenwoordig niet meer zo makkelijk geld geleend. Een kopie paspoort/ID-kaart voldoet allang niet meer. Maar het is wel belachelijk dat bedrijven uit gewoonte maar een kopie van alles willen. Zeker in dit geval met die as uitstrooien. Het is toch juist goed als jij je ter plaatse legitimeert? Dan zien ze dat jij jij bent. Ik kan ook een kopie van jouw paspoort opsturen, dat zou toch niet moeten werken.
  Raar!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identificatie/nieuws/2013/01/10/laat-u-niet-zomaar-kopieren-voorkom-fraude-met-een-kopie-van-uw-identiteitsbewijs.html. Misschien kun je hier iets mee richting het crematorium?

  B. Wigresd

  BeantwoordenVerwijderen