Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 7 februari 2013

Geld moet rollen: consumentenvertrouwen weer een beetje terug?

Volgens Nu.nl geven consumenten na de januari-dip ineens weer vrij veel geld uit. Vergeleken met eind januari/begin februari 2012 geven mensen nu meer geld uit. Klik hier voor het bericht op Nu.nl.
Dat is mooi! De online verkopen nemen nog steeds toe. Misschien moeten werklozen gewoon een internetbedrijf beginnen? Het lijkt de toekomst te worden! Dus waarom niet?
Het schijnt dat consumenten in januari heel voorzichtig waren met het uitgeven van geld, dat ze eerst hun januari salaris wilden afwachten. Lijkt me logisch, heb ik ook gedaan. Het snappen van koopkrachtplaatjes is voor mij te hoog gegrepen, dus ik wacht liever af wat het (tegenwoordig digitale) loonstrookje mij brengt. Het loonstookje viel mij mee. Niet dat ik nu veel meer ben gaan uitgeven, dat toch niet. Maar misschien hebben anderen nu wel wat meer uitgegeven.
Het is ook niet zo dat ik op dit moment heel strak op mijn geld let, ik wil nog wel eens een extraatje kopen of iets leuks en dat heb ik een tijdlang niet gedaan.

6 opmerkingen:

 1. Ik weet het niet, hoor. Er is sneeuw gevallen en het heeft gevroren, dan zijn er ineens weer sleeen, schaatsen, winterbanden, bezems en schuivers, waterdichte schoenen, nog wat warmere mutsen, sjaals, etc. nodig. Mensen die met de trein gaan of gaan fietsen, pakken dan de auto, en gebruiken dus meer benzine. Er wordt meer gas gebruikt. Er wordt w.s. gekocht als voorbereiding van een wintersport- of voorjaarsvakantie. De hamsterweken zorgen voor extra omzet. En dan is er nog carnaval, waar men extra aan uitgeeft.
  Wordt er nu niet van alles en nog wat aan gegevens uit de kast getrokken om vooral weer een optimistisch hiep-hiep-hoera verhaal over de consumptie de wereld in te helpen? Ik ben graag positief en optimistisch, maar niet als het om meer consumeren gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jammer toch dat zuinig zijn voor de economie contra-productief lijkt te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kreeg in januari een extraatje, waarom weet ik eigenlijk niet meer, maar het gold voor alle 2500 werknemers (iets van €350 ofzo). Alleen weet ik het nettobedrag dus nog niet en moet ik februari afwachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vraag me af of de mensen ook zicht hebben op gestegen kosten aan de uitgavenkant (denk aan btw verzekeringen/goederen, eigen risico, zorgpremie, roken, alcohol, dalende uitkeringen etc.) en wat dat doet voor je besteedbare inkomen.
  Neemt overigens niet weg dat wij ook weer geld moesten uitgeven na een maand op de centen te hebben gezeten in januari. Onder andere een grotere (tweedehands) fiets+reparatie die nodig bleek, wat nieuwe pannen, en natuurlijk carnaval. Maar goed dat we 31 januari de 13e maand mochten ontvangen. MIsschien speelt dat bij meer mensen? Dat ze uitgestelde uitgaven deden (in de uitverkoop)?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. in de winkel waar ik werk (luxegoederen) geeft men ook opeens weer meer geld uit.. ben benieuwd of deze trend zich voortzet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier in huis is ook extra geld uitgegeven,veel aan kleding allemaal in de uitverkoop!Dus onze kleding is weer goed aangevuld.De rest van het jaar geven wij aan kleding dus niet veel meer uit.Dit kan ook een hogere omzet voor nu verklaren,als meer mensen dit doen.

  BeantwoordenVerwijderen