Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 20 juni 2013

Consuminderen wordt trendy

Motivaction heeft een onderzoek gedaan naar de mentaliteit in Nederland. En wat blijkt? We zijn met ons allen aan het consuminderen geslagen!
Uit het onderzoek van Motivaction blijkt het volgende: vrijwillige soberheid is een heel belangrijke nieuwe trend. Ruim een derde deel van de bevolking heeft er zelf voor gekozen een soberder leven te leiden. Niet omdat het noodgedwongen moet, maar gewoon omdat ze er zelf voor kiezen.
Bezit is minder belangrijk, het consumptiegedrag is selectiever en mensen willen meer zelf doen.
Toch leuk, zo'n rapport!
Wie had jaren geleden kunnen denken dat in 2012/2013 wel 34% van de bevolking aan het consuminderen is?

13 opmerkingen:

 1. Trendsetter tegen wil en dank :))),
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb het altijd wel geweten: wij lopen gewoon vooraan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha, leuk!
  Als nou maar niet iedereen mee gaat doen, dan komt het nooit goed met de economie ;-) (grapje)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik vind sober zo'n zwaar woord, voor mij is het een bevrijding van alles wat me word opgedrongen door de media, winkel, en dergelijke. lekker voor jezelf kiezen en je eigen tijd indelen, geniet ervan , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik las het ook en vroeg me af,hoe de vraagstelling was.En de invulling van het begrip sober.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. volgens mij gaat alles in een golfbeweging, nu sober en na een tijdje weer wat luxer.
  Voor sommige mensen blijft het een leefstijl, anderen gaan gewoon met de beweging mee,
  Wat past bij je op welk moment

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Grappig onderzoek inderdaad. Maar precies wat je schrijft; een trend. En die gaan over.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. gelukkig was ik al aan het consuminderen voor het een trend werd en zal ik het ook blijven als het geen trend meer is, vind het ook wel apart dat hoewel het dus een belangrijke trend is, de mensen in mijn omgeving er duidelijk niet aan mee doen, en mij meestal maar zielig vinden omdat ik zo zuinig en duurzaam leef, want al is het bij mij uit noodzaak ontstaan en ben ik nog steeds verplicht om zuinig te leven wil ik geen schulden maken, ik zou niet meer anders willen ,want waar het in het onderzoek soberheid word genoemd ,vind ik het net als in enkele voorgaande reacties meer een verrijking. Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb ook gelezen dat uit hetzelfde onderzoek bleek dat dit de tijd is van "B.V. Ik". Dat vind ik dan minder goed nieuws - dat mensen meer op zichzelf gericht zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha, en nou horen wij er ook bij!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mijn buurman heeft 2 van z'n 6 oldtimer Audi's verkocht en gaat nu maar 2 keer per jaar met vakantie naar het buitenland.
  Mijn zus heeft alle donaties aan goede doelen stopgezet en koopt nu wel eens een t-shirt bij H e.m. A of CenA.
  Zij vinden ook dat ze een stuk soberder leven dan voorheen..........

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik hoef niet sober te leven en doe het ook niet, maar ik geef niet té veel geld uit aan iets wat niet nodig is. Ik had een doel voor ogen en die heb ik gehaald, dus nu mogen bij mij de teugels wat losser en ga ik dit weekend eens lekker winkelen voor mezelf ipv voor mn kids! Heb niet veel nodig, maar toch....even voor mezelf iets kopen, das al heul lang geleden...

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen