Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 21 juni 2013

Molton matrasbeschermer

Sinds jaar en dag gebruik ik molton matrasbeschermers. Deze moltons kun je wassen en dat kun je met een matras niet doen. Wel zo fris voor als er toch wat zweet of andere zaken: snot, kwijl en noem maar op, door je hoeslaken heenlekt.
Ik heb altijd 2 in gebruik, één op het matras en één in de was c.q. kast. Van de week moest ik ineens constateren dat beide hoezen zo ongeveer doorgesleten waren. Tijd voor nieuwe dus, want reparatie is toch wel erg lastig in dit geval. Ik kocht een mooie bij de HEMA en liet het daar eerst maar even bij, want ik meende mij te herinneren dat ik nog een nieuwe op reserve had. Gisteravond heb ik eens even zitten rommelen in mijn linnenkast, en ja hoor inderdaad, dat had ik goed onthouden, daar lag hoes. De verpakking zat er nog om. De 2 oude gaan weg en ik neem de 2 nieuwe in gebruik.
Minpuntje bij deze zoektocht: de reservehoes die ik al had lag onder de dekbedhoezen, daardoor werd de stapel kleiner dan gedacht. Ik meende wel 5 tweepersoons dekbedhoezen te hebben.
Dat was een misrekening, ik heb er maar 4, waarvan 2 echt volwaardig meetellen.
1 is een reparatiegeval - die gaat al weer bijna 2 jaar mee.
1 is te kort - maar daar ga ik binnenkort wat aan doen! Ik ga hem verlengen met de stof van 1 van de bijpassende slopen.
Die ene die ik dacht nog te hebben, heb ik blijkbaar al eens weggegooid. Misschien had ik die net als het reparatiegeval kunnen repareren. maar dat heb ik niet gedaan.
Gebruik jij matrasbeschermers of matrashoezen?

16 opmerkingen:

 1. Ooit kregen we een ander bed,dat 10 cm langer was. Ik heb toen aan de bovenkant van de dekbedhoezen een stuk in een bijpassende kleur genaaid.Dat is gemakkelijker,dan werken met slopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. We hebben net een nieuw matras maar nog geen matrasbeschermer. Krijg ik toch een bloedneus in bed! Snik had ik maar........

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, op de bedden van de kinderen liggen moltonhoezen en op het tweepersoonsbed van onszelf een stel ondermatrasjes van ik.ea die in de wasmachine kunnen. En ook om de kussens hebben we een ondersloop/ moltonhoes.
  Ankie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben dekmatrasjes op de matrassen, en moltons daaroverheen. Onze voorraad dekbedhoezen is ook niet zo groot. We hebben drie sets, waarvan twee tweedehands en in één daarvan vallen inmiddels de gaten. Ik twijfel al een tijd: repareren of nu toch maar naar de schuur, waar alle oude, niet meer te repareren stukken stof terecht komen waar ze de rest van hun leven slijten als poetsdoek, afdekdoek bij schilderklussen enz.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb een dekmatras van Ikea. En verder 4 dekbedhoezen en 4 matrashoezen. Ik doe er veel langer mee dan twee jaar. Mijn nieuwe hoes is denk ik 5 jaar oud en de oudste zelfs 12 jaar. Maar allemaal nog in perfecte staat. Hoe kan een hoeslaken in twee jaar versleten zijn. Of bedoel je dat je hem al twee jaar iets versleten hebt liggen. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De dekbedhoes gaat na de reparatie van de versleten bovenkant al weer 2 jaar mee. Er zaten gaten en zeer dunne plekken in de bovenkant. Ik heb de hoes omgedraaid en van de bovenkant de onderkant gemaakt. Als je op de link klikt, kun je lezen hoe ik dit deed.

   Verwijderen
 6. Ik gebruik ook moltons, dat ben ik van huis uit zo gewend (incl. de term) voor matras en hoofdkussen. Mijn moeder zei ook al dat die van de H.ema goed en goedkoop waren. Ik heb een set van 2 gekocht maar ze moeten nog op de bedden, dus ben benieuwd.

  In de periode dat ik nog thuis woonde ging ik af en toe langs een outlet in de buurt met veel beddengoed. Daar hadden ze altijd een bak met (merk) dekbedovertrekken voor 3 tot 5 euro. De restanten van de restanten zal ik maar zeggen. Ik heb daar een hele stapel leuke vandaan kunnen halen. Maar intussen ligt er iemand naast mij. Wel hou ik van ieder een eigen dekbed dus de dekbedhoezen zijn nog te gebruiken. Punt is alleen dat ik natuurlijk nooit dacht aan het kopen van twee dezelfde (zou in die bak ook een kunst zijn geworden om die te vinden), dus doen wij lekker aan mix en match.

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja zeker! Dat heb ik van mijn moeder geleerd, en doe ik nog steeds braaf.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja, moltons bij iedereen en bij de meiden (2 en 4) nog onderleggers. Ik heb nog ouderwetse katoenen (van die stugge), wegwerp van de drogist en net van de discounter een 5-laagse onderlegger.

  De onderlakens van de Duitse discounter en de Zweed - met een plastic onderlaagje eraan, zodat ongelukjes niet op het matras zouden lekken - zijn na een aantal wasbeurten lek, dus die kan ik iedereen afraden.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Op onze matrassen liggen ook moltonmatrasbeschermers en die gaan al meer dan 30 jaar mee : zulke kaliteit maken ze tegenwoordig niet meer. Ik heb 'maar' drie dekbedovertrekken voor ons bed en dat vind ik meer dan genoeg. Voor de 2 bedden van de kinderen had ik er in totaal 6 en dat was ook ruim voldoende. Ik gebruik dekbedden met overtrekken maar leg toch nog altijd een bovenlaken om zowel dekbed als dekbedovertrek te beschermen. Als mijn overtrekken door het vele gebruik aan de bovenkant versleten zijn,haal ik het versleten gedeelte eraf, naai bovenkant weer toe en verleng de onderkant van de overtrek in een (bij voorkeur) bijpassende stof.liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik heb maar 1 moltonhoes dat is te weinig.
  was hem uit en droog hem en gaat er de zelfde dag weer op.
  we hebben hem bij Ikea gekocht bevalt heel goed.
  Maar ik ben aan een lijstje maken wat er gekocht moet worden word echt nodig is.
  En dit staat dus nu op het lijstje 2 moltons is wel
  makkelijker.
  Ik ben iemand ik koop er 1 en als het stuk is ga ik na de winkel om weer 1 nieuwe op te halen.
  Ik moet leren overal meer van in te kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ik heb ook een molton matrashoes onder de gewone matrashoes en een dekbedhoes, ik was ze en leg ze dan dezelfde dag weer op bed, ze zijn alle drie niet zo nieuw meer, maar vind ik ook niet zo belangrijk tenslotte ben ik de enige die ze ziet. ben nu wel aan het rondkijken om van alle drie een reserve te kopen ,voor het geval ze echt kapot gaan ,want dan worden ze wel vervangen natuurlijk. ik zie er niet zoveel nut in om veel beddengoed op voorraad te hebben al ligt dat met bijvoorbeeld kleine kinderen of regelmatig zieken iets anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb matrasbeschermers van de Ikea met een badstof bovenlaag en een geplastificeerde onderlaag. Hierdoor zien onze matrassen en nog als nieuw uit en ik vind het een fris idee dat je ze uit kunt wassen. Mensen verliezen soms wel 400 ml aan transpiratievocht en tja, dan ruikt je matras na een tijd echt vies.

  Groet, Lisse

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Elk bed heeft er een (4 x 1 persoons - 1 bed 2 persoons) 2 reserve voor de 1 persoons. Iedere maand gaan er 2 van een bed af en wordt gewassen. De reserves gaat er weer op. De uitgewassen moltons weer in de kast tot de volgende bedden aan de beurt zijn. Bij het 2 pers.bed is het de ene in de was en de reserve erop.
  Ik koop de moltons bij de A ldi. Niet duur en lekker dik en ze mogen in de kookwas.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. We kunnen hier de hoezen van de matrassen zelf afhalen, maar daarnaast heb ik er ook nog moltons op liggen. Straks weer van die matjes erbij voor de zwangerschap, kun je helemaal je bed uit zweten...dekbedovertrekken...durf niet te tellen hoeveel ik er heb, heb een periode er een heleboel goedkoop kunnen kopen. Achteraf zonde, want nu vind ik de kleuren niet meer je van het. Weggooien is alleen geen optie dus denk er nog jaren mee te kunnen doen. Waar ik nog wel een keer tegenaan hoop te lopen is een spierwit dekbedovertrek. Dit wil ik dan extra on het dekbed heen doen. We hebben een lits jumeaux dekbed en de randen zijn wat vies, dit omdat ik me vaak moet inzalven voor mijn eczeem en we 's nachts allebei een stel woelwaters zijn. Wil nu de dekbedden niet zonder overtrek uit het raam hangen om te luchten, wij weten wat het is, maar mensen die erop kijken zullen wel denken....Dus lucht ik alleen als ik er een hoes omheen heb. Als ik een lichtgekleurde ertegen doen en deze met de bovenkant dan aan de onderkant heb ik altijd alles netjes verpakt en kan ik het makkelijker wassen. Als het van t zomer weer een keer wat meerdere dagen warm weer is ga ik het wollen dekbed in bad uitwassen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb voor ieder bed 2 setjes overtrekken, da's voldoende. Ook voor ieder bed 2 moltons, die dus afgewisseld kunnen worden in de was. Niet iedere overtrek is nog in goede staat, maar als ik weer eens een koopje tegen kom, haal ik die wel en kan het versleten goedje nog een poos in de hondenmand.

  BeantwoordenVerwijderen