Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 24 juni 2013

Gekoelde groenten

Vandaag las ik een bericht dat het voor de voedingswaarde van groenten en fruit slecht is om ze in de koelkast te bewaren. Lees hier het bericht op nu.nl Nou ja! Dat is ook weer wat! Dus als ik sla, appels, aardbeien en worteltjes in mijn koelkast bewaar, dan gaan ze in voedingswaarde achteruit?  Ik maar denken dat ik ze dan ongeschonden wat langer kon bewaren!
Niet dus, blijkbaar.
Aardappels, bananen, meloenen, komkommers, courgettes, tomaten, pompoenen en uien bewaarde ik al buiten de koelkast en natuurlijk groenten in blik of pot. Maar dat je ook de rucola, veldsla etc etc niet koel en in het donker zou kunnen bewaren, tja dan zou je echt iedere dag vers moeten kopen of van eigen tuin moeten halen. Of zie ik dat verkeerd?
Ik denk dat ik eerst maar eens even afwacht tot er meer onderzoeken zijn die de bevindingen van het genoemde onderzoek bevestigen. Wat zegt nou één onderzoek? Misschien wordt dat wel gesponsord door groenten- en fruitproducenten die het liefst zo veel mogelijk willen verkopen en dus willen dat je iedere dag nieuw koopt en alle "oude" groenten weggooit.
Zo van: leve de consumptiemaatschappij, nog een paar ton voedingsafval erbij!

5 opmerkingen:

 1. Hoezo, niet koel bewaren en al die koelcellen voor fruit e.d. dan?
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die koelcellen zijn niet alleen koel maar ook beschermde atmosfeer. En koel is niet in de koelkast want dat is koud./gekoeld. Koel zit daar net boven 7-15 graden, een koelkast is 4-8.

  En aardbeien horen ook niet in de koelkast.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het gaat niet om de koeling, maar om het licht. Groenten hebben meer bioactieve stoffen als zij een dag en nachtritme kunnen hebben in de opslag. Hoeveel het uitmaakt is niet helemaal duidelijk. Licht is belangrijk voor de levensprocessen in de planten. Carotenoiden en andere bioactieve stoffen reageren op licht

   Verwijderen
 3. wat hebben onze ouders en grootouders dan geleden, met al hun groenten in een koele donkere kelder! gezina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. onderzoeken lijken elkaar vrij vaak tegen te spreken, niet alleen over bewaren van producten ,over wat goed of slecht voor je is, over welke dieeten goed of slecht voor je zijn , zoveel mensen, zoveel meningen. zelfs wetenschappelijke studies zijn vaak niet eenduidend, ik ga maar gewoon af op mijn eigen gevoel of ervaringen.

  BeantwoordenVerwijderen