Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 15 juni 2013

Mijn buffer, wat is dat ook al weer?

Sinds ik in januari een maximale hypotheekaflossing heb gedaan, lijkt het wel of mijn buffer geheel uit mijn blikveld verdwenen is. Ik had maar weinig buffer meer over, en ik gaf minder uit dan er in kwam, maar zicht op mijn buffer of überhaupt interesse er in, is een beetje weg. Boeie, zegt de jeugd en dat geldt ook wel voor mij op dit moment. Als je me nu vraagt: hoe groot is momenteel je buffer? Dan kijk ik wat glazig voor me uit en denk: buffer?? Welke buffer ook al weer?
Ik heb in augustus 2012 en in januari 2013 in totaal 19.300 euro afgelost. Dat is machtig mooi. Pas in januari 2014 kan ik weer boetevrij aflossen. Het kan nooit erg veel zijn, wat ik nu bij elkaar gespaard heb. Interesse in het optellen van spaarsaldi heb ik niet, dat komt wel weer,  vermoed ik!

6 opmerkingen:

 1. Dat is toch geruststellend,dat je er niet aan hoeft te denken?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ging geld pas belangrijk vinden toen ik het niet bezat!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik volg je al een tijdje en ik begin me nu toch echt een beetje ongerust te maken. Je hebt het heel lang zuinigaan gedaan dus ik kan me heel goed voorstellen dat je het even zat bent. Ik hoop alleen dat dat alles is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De rust komt vanuit de hypotheekaflossing! Dat heb je verdient, om dan even niet meer zo met geld en buffers bezig te zijn. Die verdienste heb je aan jezelf te danken. Wees er trots op!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is inderdaad machtig mooi om zoveel te hebben afgelost. Maar ik vind het eigenlijk niet bij je passen dat je niet weet hoeveel buffer je hebt. Volgens mij is dit een tijdelijke fase. Groeten anna.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fantastisch, zulke aflossingen! Mijn buffer heb ik op dit moment wel goed in beeld, maar dat komt vooral omdat ik die graag op wil bouwen. De eerste stap is 5000 euro, daar kom ik volgende maand of die maand daarna aan. De volgende stap is 10.000. En dan maar weer even kijken hoe het op dat moment staat met de prioriteiten.

  BeantwoordenVerwijderen