Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 15 juni 2013

Topinkomens stijgen weer

Vandaag op nu.nl: de topinkomens stijgen. Dat is mooi voor de mensen die een topinkomen verdienen hebben. Of ze het inkomen in alle gevallen verdienen is nog maar de vraag, maar dit terzijde.
Gemiddeld stijgen de topinkomens met 6% naar 512.000 euro per jaar. Als je daar de bonussen etc ook nog bijrekent, dan stijgen ze met 7,5% naar gemiddeld 1,13 miljoen euro per jaar.
Slik, ik zit al jaren op de nullijn en dat blijft voorlopig ook wel zo. Als ik een loonsverhoging van 7,5% zou krijgen, dan kwam er netto ongeveer 115 euro per maand bij! Dan zou het feest zijn in huize Zuinigaan! Deze heren (en een enkele dame) met hun topinkomens (inclusief bonus en andere douceurtjes) verdienen gemiddeld ongeveer 38x zo veel als ik verdien. OK ze betalen meer belasting, maar toch is het zeker zo dat de inkomensverschillen op deze manier ook weer toenemen. Bijstandsuitkeringen en amtenarensalarissen blijven bevroren.
Ook de vakbeweging maakt zich zorgen over de groeiende inkomensverschillen in Nederland. Citaat uit het artikel op nu.nl: FNV-voorzitter Ton Heerts zegt in de krant dat hij de groeiende loonkloof tussen de top en de werkvloer zorgwekkend vindt. ''Dat je met zulke inkomens nóg meer zou moeten verdienen, terwijl werknemers en mensen met een uitkering koopkracht inleveren, is ook totaal niet uit te leggen", zegt Heerts. Hij vindt dat de top zich zou moeten matigen.

Alles wordt duurder, maar mijn inkomen stijgt totaal niet. Dit betekent ook dat mijn pensioen uit het ABP lager zal zijn dan een jaar of acht geleden, dwz voor de crisis, gedacht. Toen kwam er jaarlijks een paar procent bij mijn inkomen. Het zou mij niet verbazen als ik tot mijn pensioen in 2018 maandelijks hetzelfde inkomen houd en dat er gewoon niets meer bij komt. Ook ik lever koopkracht in, al jaren! Doordat ik mijn vaste lasten flink omlaag heb weten te brengen gaat het mij zeker lukken ook in de toekomst rond te komen met mijn salaris.

Wat betekent het dat de topinkomens weer stijgen? Zou het toch weer wat beter gaan met onze economie? Ik hoop het van harte! Misschien houdt de regering dan eindelijk op met bezuiniging op bezuiniging stapelen. Mijn inschatting is dat dat laatste nog wel even kan duren.

PS op 16 juni: Lees hier wat Emile Roemers er van vindt.

6 opmerkingen:

 1. ik zou graag wat meer belasting betalen , ik verdien zo 50 keer minder dan zo'n topsalaris, koopkracht ? wat is dat , ik heb al zoveel bezuinigd dat er niets meer te bezuinigen valt en op zich vind ik dat ik het best nog wel goed heb, maar ik vind het wel erg dat er steeds meer bezuinigd moet worden volgens de politiek en dat ik Rutte dan in een programma van het jeugdjournaal op een vraag van een kind of hij ook moet bezuinigen ,hij als antwoord geeft dat hij zon mooi salaris heeft dat dit bij hem niet aan de orde is. pardon ? er word toch echt door de politiek geroepen dat we allemaal moeten bezuinigen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Na een reorganisatie vond manlief gelukkig vrij snel weer een nieuwe baan. Maar wel voor 20% minder salaris. Natuurlijk trots dat hij het zelf verdiend (en ook kan), maar de economie stimuleren is nu toch wel behoorlijk lastig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hebben die topverdieners geen voorbeeldfunctie?Dat zou de vakbond eens moeten doen 6% loonsverhoging eisen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk dat het een denkfout is als mensen zeggen dat wie meer verdient ook meer belasting betaald. De hogere inkomens betalen in verhouding minder belasting dan mensen met midden- of lagere inkomens.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. We hebben massaal op de VVD gestemd. Dat is de partij voor de topinkomens en de rijke mensen.
  Dus wat zeurt iedereen nu? De VVD behartigd mijn belangen heel goed. Met de SP was ik een stuk slechter af geweest. Mij raken de bezuinigingen dan ook totaal niet. Leve Mark Rutte en zijn VVD!

  Simone

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb het nieuwsartikel ook geplaatst op mijn blog.
  Na een dag nadenken....... een schrale troost... als je NOG meer verdient dan betaal je ook meer belasting, goed voor de staatskas

  BeantwoordenVerwijderen