Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 26 juni 2013

Zuinig met een horloge

Misschien is het ouderwets, er zijn veel jonge mensen die als ze willen weten hoe laat het is op hun mobiel kijken. Dat mobieltje hebben ze toch altijd bij zich, daar gaan ze mee naar bed en daar staan ze weer mee op, dan gebruiken ze de zogenaamde wekkerfunctie. Ik kijk niet op mijn mobiel om te weten hoe laat het is, ik gebruik een echt polshorloge. En dat horloge doet niets anders dan aangeven hoe laat het is.
Het is al weer bijna 5 jaar geleden dat ik mijn horloge kocht, dat was begin november 2008. Ik heb het nagekeken, het kostte 29,95, dus zeg maar 30 euro. Inmiddels heb ik de batterij 2x laten vervangen, à 9 euro per keer. De laatste keer dat ik dat deed was afgelopen donderdag. Een batterij gaat dus bijna 2,5 jaar mee. Ook heb ik vrij recent voor de 2e keer een nieuw bandje aan het horloge laten zetten, dat was in februari '13. Kosten 16,95. De eerste keer dat ik het bandje liet vervangen was in juli 2010. Kosten 14,95. Het vervangen van de batterij en het bandje is steeds inclusief de kosten van de vervanging door een ter zake kundige medewerker.

Er zijn mensen, die gooien een horloge weg als die het niet meer doet. Vervolgens kopen ze een nieuw horloge. Ik doe dat niet, ik geef het polshorloge een 2e leven en daarna nog een 3e leven en misschien nog wel een 4e leven. Goed voor het milieu en goed voor mijn portemonnee.
Als ik er van uit ga dat mijn horloge met de nieuwe batterij en het huidige bandje mee gaat tot november 2014, dan zijn de gemiddelde kosten van mijn horloge €13,31 per jaar. Peanuts toch?

17 opmerkingen:

 1. Ik kijk inderdaad vaak op mijn mobiel om te weten hoe laat het is, dat is dan meteen '2 vliegen in 1 klap' want zo zie ik meteen of ik nog een sms of telefoontje heb gemist. Omdat mijn telefoon op trilstand staat lukt mij het nog wel eens om dat te missen. (Als mijn mobiel op het bureau ligt en ik even in de keuken sta bijvoorbeeld, dan merk ik er niets van.)
  Maar dat wil niet zeggen dat ik geen horloge(s) heb of die niet gebruik. In de collegezaal had ik een laptop met de tijd voor mijn neus dus dat was genoeg. Als ik afspraken heb dan draag ik wel vaak een horloge omdat ik het ook niet netjes vind dan steeds mijn mobiel erbij te moeten pakken.
  Het ene horloge kreeg ik van mijn ouders begin middelbare school (mocht het voor mijn verjaardag zelf uitkiezen), minimaal 15 jaar geleden. Het heeft 2x een nieuw bandje gekregen en ontelbare nieuwe batterijtjes. Het tweede horloge heb ik ongeveer 8 jaar geleden in de uitverkoop gekocht en is van titanium (ik dacht eerst alleen de kleur maar nee echt het materiaal) voor 7,- euro. (Ja, ik snap het zelf ook nog steeds niet!) Het bandje verslijt (dus) niet maar er zijn wel al verschillende nieuwe batterijtjes voor nodig geweest. Deze twee draag ik het meest afhankelijk van de outfit die ik die dag draag. Verder heb ik nog twee horloges die ik gratis kreeg bij bestellingen, deze twee vind ik mooi genoeg om nog even te bewaren (de andere gekregen horloges zijn weggegeven). Wel moet er tzt dan een batterijtje in, om problemen te voorkomen heb ik de batterijtjes die erin zaten laten verwijderen (en dat deed de vriendelijke mevrouw gratis toen ik toch een nieuw bandje aan mijn eerste horloge wilde).

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik gebruik geen mobiel, alleen als ik met de trein op stap ga, een paar keer per jaar.
  En als ik zie hoe verslaafd mensen om mij heen aan hun mobiel zijn ben ik blij met mijn vrijheid ( ik heb in mijn leven slechts 1x een sms je verstuurd, en ik zit ook niet op de sociale media, heerlijk!)
  Mijn horloge is zo'n 10 jaar oud, gekocht op een vakantie , dus een herinnering ( was wel een dure 130 euro of zoiets ), batterij is div malen vervangen ( ik heb maar 1 horloge), vervangen batterij kost hier 5 euro en daarvoor is hij dan ook waterdicht, bandje is van metaal en is het originele bandje, wel eens door echtgenoot gerepareerd.
  ik zit dus iets hoger met de jaarlijkse kosten 15 euro denk ik :-) maar ik hoop dat hij nog jaren meegaat ik draag hem elke dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Daar bezuinig ik flink op, ik heb namelijk al 40 jaar geen horloge, reken maar uit wat ik al bespaard heb! Ooit ging er een kapot en nooit andere gekocht, kwam er niet van en niet meer gemist al die tijd.
  Mobiel gebruik ik er nu sporadisch voor, in de auto zit er een en thuis zijn er ook voldoende.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb een horloge en die heb ik onlangs van mijn moeder gekregen. Zij kreeg hem van mijn vader toen ze verkering hadden. Leuk cadeau met een verhaal. 's nachts doe ik hem af en dan trek ik het pinnetje uit. Dan staat het horloge stil en gebruik de batterij geen stroom. 's Ochtends zet ik het klokje op de juiste tijd en duw ik het pinnetje weer in. Dan gaat het weer lopen. Op deze manier doe ik 2x zolang met een batterij. Dit doe ik al jaren, bij mijn vorige horloges deed ik dat ook.

  Ik heb je toegevoegd bij mijn links, hoop dat je dat goed vind.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb een duur B.reil horloge wat ik ooit gekregen heb, ik denk wel 8 jaar geleden. Ik kan beslist niet zonder horloge, voel me dan "kaal"...

  http://inenomdekas.wordpress.com/2013/06/26/hoe-wij-sparen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het horlogebandje kun je ook maken van een oude leren jas of iets anders van leer. Lijmen met b.isonkit. Het gespje kun je gebruiken van het vorige(gekochte) bandje.
  Groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik draag al zeker twintig jaar geen horloge meer. Trouwens: ik heb ook zelden mijn mobieltje bij me. Ik houd er niet van om dingen om mijn pols, vingers of nek te hebben hangen. Sieraden draag ik dus maar weinig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies!! Bij mij hetzelfde ! Geen horloge, geen sieraden op een dierbare ring uit een erfenis na.
   Trouwens, in huis en ook buiten hangen zoveel klokken dat de tijd altijd wel dichtbij is.

   Verwijderen
 8. Het horloge wat ik ongeveer vijfentwintig jaar draag, was duur. Maar het geld zeker waard en ik draag het nog steeds met veel plezier. Zo heb ik ook een paar dure schoenen die al heeeeel lang meegaan. Het is beslist niet zo dat goedkoop duurkoop is, maar die paar echt dure dingen die ik heb gaan wel veel langer mee. Mijn mobieltje is van het eenvoudigste soort en gebruik ik alleen om te bellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. het 1e opwindhorloge die ik heb gekregen van mijn ouders 37 jaar geleden heb ik nog wel. Ik gebruik hem niet meer omdat hij niet zo geweldig meer op tijd loopt (of voor of achter) Ik grossier in horloges, of ik tik het glas eruit (tegen een deurpost) of ik trek het pinnetje voor de datum/optijd zetten eruit of het horloge valt en er zit een barst in het glas. Dan koop ik weer een nieuwe want ik kan niet zonder horloge. Ik koop een redelijke kwaliteit (want het horloge sneuvelt toch weer) max 20-25 euro

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Draag met plezier een horloge, vind het ook leuk staan. een batterij kost hier in de juwelierszaak 5 euro. Gaat zeker wel 2 jaar mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb 5 jaar geleden in Zwitserland een T..sot horloge gekocht dat geen batterijen heeft maar loopt op de bewegingen die je maakt. Het heeft een metalen bandje en heeft me tot nu toe alleen de aanschaf gekost € 185,00 (dus tot nu toe € 37,00 per jaar)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben nog jong maar gebruik ook veel liever een horloge. Toen ik in de zorg werkte mocht je geen mobiel bij je hebben. En als je ergens op de klok moet werken...

  Ik heb al een jaar of vijf een metalen horloge, kadootje van mijn man. Een collega met hetzelfde model klaagde dat de sluiting snel kapot ging. Dat is bij mij nu ook het geval. Ik vind het wel goed zo, tijd voor een nieuwe.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Altijd m'n mobiel bij me. En op m'n werk gewoon de tijd op de computer of telefoon. Ik draag geen horloge meer. Ik vind t niet prettig zitten. Ik mis het werkelijk nooit.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ook ik draag het liefst gewoon een horloge, net als mijn man. We hebben beiden diverse horloges en moeten dus af en toe wel nieuwe batterijen. Die vervangen we meestal zelf. We hebben altijd wel zo'n stripje goedkope batterijen liggen en kijken eerst of er toevallig één past. Maar als ik mijn horloge wel naar de juwelier breng kost me dat 4,5 euro. Volgens mij is die 9,- euro dus behoorlijk duur voor het vervangen van een batterij.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ikzelf heb geen mobiele telefoon. Vind het niet nodig en als ze mij echt moeten spreken kunnen ze naar mijn werk bellen of als ik thuis ben naar huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik ben gek op horloges. Ik heb een er meerdere. Mijn laatste aanwinst is een houten horloge. Vorige week heb ik een vitrinekast gekocht speciaal voor mijn horloges. De batterijen vervang ik meestal zelf. Soms repareer ik ook mijn eigen horloges, helaas kan ik niet alles zelf repareren. Op youtube staan veel filmpjes over het maken van horloges. Maar als ik er echt niet uit kom, dan breng ik mijn horloge naar de expert.

  BeantwoordenVerwijderen