Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

maandag 8 juli 2013

Een heerlijk en zuinig soepje!

Mijn jongste dochter is op 30 juni jarig, ze vierde haar verjaardag afgelopen zaterdag bij mij. Ze had haar beste vrienden uitgenodigd, met mijzelf erbij waren we met 10 mensen. Die vrienden kwamen vanaf een uur of drie. We troffen het fantastisch met het weer. Het was zonnig en warm en ook weer niet te warm. We hebben lang op mijn grote terras gezeten. Mijn terras is 6 x 4,5 meter en ik heb een flinke tuintafel, ruimte genoeg om met 10 mensen te zitten. Voor het avondeten was er véél wortelsoep** met (afbak) broodjes (5 pakken), kruidenkaas, salades en veel (4) komkommers.
Ik heb leuk bijgepraat met alle vrienden en vriendinnen van dochter, waarvan we sommige al kennen vanaf dat ze héél klein waren. Eén vanaf de dag van haar geboorte en één vanaf haar 2e. De rest wat korter, maar ook al weer minstens 7 jaren!

Het feest was niet lawaaiig, dit in tegenstelling tot het feest gisteravond bij de buren een stuk verderop in de straat. Mijn kinderen drinken geen alcohol en hebben in huis de muziek op een zeer bescheiden geluidsniveau. Geen luidsprekers op het terras! Onze gasten dronken gekoeld kraanwater, ijsthee en cola. Daar ga je gelukkig niet van lallen en schreeuwen.

**De wortelsoep (voor 10 personen):
Dochter gebruikte mijn allergrootste soeppan.
Daar gingen in: 2 kg winterpeen, 500 gram uien, 6 kruidenbouillonblokjes, een flink stuk gemberwortel (10 cm) en 2 glazen sinaasappelsap.
Vul aan met water tot dat de bovenste laag van de ingrediënten nog net boven de vloeistof uitkomt. Breng aan de kook en laat de soep 15 à 20 minuten koken.
Pureer de soep met een staafmixer
Maak de soep af met een bekertje crème fraîche.
Smakelijk eten!

8 opmerkingen:

 1. Je moet ook niet iedereen over een kam scheren, zijn er zat hier in de buurt die een alcoholische versnapering nemen en niet luidruchtig worden, ik neem ook graag een biertje en blijf er rustig onder :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het probleem zit ook niet in de enkeling, maar meer in de groep. De overlastgevers van gisteren waren zeker met zijn dertigen. Dat jut elkaar op en heeft daardoor lol.

   Verwijderen
 2. Groepsgedrag... Nog leuker willen zijn dan de ander, bah!
  Je soepje klinkt goed, gaan we een keer proberen als de wortels voldoende opleveren :)

  http://inenomdekas.wordpress.com/2013/07/08/moestuin-maandag-9

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Grappig dat je er zo op let zelf geen overlast te veroorzaken. Dat deed ik vroeger ook. Als het geluid niet door de kamerdeur kwam, dan zou het zeker niet door een betonnen vloer gaan.

  Tot mijn moeder me een keer op een zaterdagmiddag belde en me midden in het gesprek toch nog even wilde zeggen dat, als ik zo klaagde over de buren, ik zeker zelf ook niet de muziek te hard moest zetten. Ook niet maar een keertje. Het zou volgens haar de buren een reden kunnen geven er mee door te gaan, ik deed het immers zelf ook. Na meerdere keren ontkennen dat ik toch echt NOOIT de muziek te hard zette, kwam ze met de mededeling dat de muziek nu toch echt te hard stond en dat ze dat al wel vaker tegen me had willen zeggen. Mijn muziek te hard? Dit ZIJN de buren.

  Zij vertelde wat ze dacht. Hoeveel mensen zullen hetzelfde gedacht hebben maar niets zeggen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. nu is geluidsoverlast als het vaak voorkomt zeker niet leuk ,maar als het maar een enkele keer gebeurt moet het toch kunnen , zeker als het een feestje betreft , volgende week is er hier aan de overkant het jaarlijkse zomerfeest van de basisschool als afsluiting van het schooljaar, daar staat de muziek ook best wel hard en is het erg lawaaiig en druk,maar ach moet je daar dan over gaan zeuren?ik vind het erger als mensen savonds laat aan het klussen gaan met boor- en zaagmachines en dat avonden achter elkaar, terwijl ze overdag met stille klusjes bezig zijn,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, bij iedereen ligt de grens anders, maar binnen 'moeten' zitten met de ramen dicht en dan nog het gedreun van muziek horen is heel wat anders dan een basisschoolfeestje. Hier in Rotterdam is er de richtlijn 10 meter van de geluidsbron max. 80 decibel bij een straatfeest en tot uiterlijk 23 uur 's avonds.

   Verwijderen
  2. Ook als het een enkele keer voorkomt kan het niet als het geluidsniveau zo luid is alsof je midden op de kermis staat. Ik woon in een gewone straat! Bij mij was de grens ruimschoots bereikt. Ik ben mijn huis uitgevlucht omdat ik het niet langer uithield! Oudste dochter: je moet blij zijn dat je niet thuis was, jij kunt nog veel slechter tegen dit soort herrie dan ik dat kan!

   Verwijderen
 5. Die wortelsoep klinkt goed, ik heb het recept even gekopieerd.

  BeantwoordenVerwijderen