Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 14 augustus 2013

Een dag vrij reizen met de trein

Gisteren met de trein op stap geweest. De reis ging van Groningen naar Wageningen en weer terug. Ik ging in Groningen op de fiets naar het centraal station. Samen met jongste dochter maakte ik de reis naar haar studiestad. Binnenkort is jongste afgestudeerd, het was de laatste keer dat ik in Wageningen op de studentenflat was. Ik heb voor deze reis één van mijn vrij reizendagen opgemaakt.
Hoe ging de reis?
De trein tussen Groningen en Amersfoort was vreselijk druk. Veel mensen moesten staan. Omdat dochter en ik in de vertrekplaats van de trein waren ingestapt, hadden dochter en ik wel een plekje kunnen bemachtigen. Tegen de tijd dat we in Amersfoort waren ben ik even naar de toilet geweest. Dat viel tegen, er was geen toiletpapier en geen water meer, dus van spoelen van de toilet was geen sprake. Alleen het klepje ging open. Dochter had mij verteld dat de treinen van Connexion tussen Amersfoort en Ede/Wageningen geen toilet hebben, dus ik was blij dat ik mijn plasje bij de NS kwijt kon. Deze Connexiontrein was overigens een stuk rustiger, voor iedereen waren er meer dan genoeg zitplaatsen.
Ik heb een leuke dag gehad bij dochter. We gingen naar de uiterwaarden, fietsten wat en wandelden wat en aten in het centrum een lekker ijsje. Tussen de middag op de studentenflat in de keuken geluncht en 's avonds samen met dochter en een goede vriendin van dochter warm gegeten, gewoon een zelf gekookte vegetarische maaltijd. De beide studenten zijn bezig met de afrondende stage en die gaat in de zomer gewoon door. Dochter zie ik komend weekend weer.
Om zeven uur weer richting huis. De bus was ongeveer acht minuten te laat waardoor ik bijna de trein miste. Ik moest me vreselijk haasten in Ede. Een beetje jammer! In Amersfoort de trein naar Groningen genomen. Al weer een vreselijk drukke trein. De mensen zaten en stonden overal, in de halletjes, in de gangpaden, gewoon maar ergens op de grond. Pas na Assen werd het wat beter, maar nog steeds moesten passagiers staan. Ook in deze trein ben ik naar de wc geweest. Al weer geen papier aanwezig. Ik neem de volgende keer papier of papieren zakdoekjes mee. Deze trein naar huis had nog een onaangenaam punt, het was er ijskoud. Alle medepassagiers in de coupé klaagden over de kou en zaten te rillen. De airconditioning was op hol geslagen kennelijk. Volgens de conducteur die langs kwam om de kaartjes te controleren was er niets aan te doen. Toen ik uitstapte was het om 21.44 uur buiten naar mijn gevoel warmer dan binnen. Toen ik later op internet nakeek hoe koud het was, was het om 22.20 uur 12.3 graden buiten.
Dan vraag je misschien, wat kost dat nou normaal gesproken, zo'n reis met de trein en bus? 
Als ik geen kortingskaart met vrij reizen had gehad, kostte dat €57,38. Voor helemaal uit en thuis met het OV moet er dan nog €3,55 bij opgeteld worden voor 2 ritjes stadsbus in de stad Groningen. (Dat stukje deed ik op de fiets, goed voor de lichaamsbeweging.) In totaal zou de reis ruim 60 euro gekost hebben. Dat vind ik veel voor de tamelijk gebrekkige service met kans om het grootste deel van de reis te moeten staan.

17 opmerkingen:

 1. Openbaar vervoer..... een ellende. Als straks in heel Nederland de 'kaart' ingevoerd is dan kom in ws niet (nooit) meer in de bus/trein. Gelukkig kun je nu nog een los kaartje kopen!
  Dat staan in de trein is op veel trajecten 'normaal'. De Ns (en overige vervoerders) willen de mensen in de trein/bus krijgen dan mogen ze inderdaad nog wel eens een betere service verlenen. Ik ga straks met de trein naar A'dam. Het zal mij benieuwen hoe dat afloopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik res (werk)dagelijks met het OV. Ik moet zeggen, afkloppen, dat het bijna altijd goed gaat. Mijn baas betaalt dit woon-werkverkeer. Maar als ik het zelf zou moeten betalen, dan zou ik de auto boven het OV verkiezen. Alhoewel dat in deze regio vaak niet de snelste optie is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk dat je het gezellig had bij je dochter!
  Maar idd,ik hoor het vaker dat de service te wensen over laat. Ik reis bijna nooit dus ik merk het niet verder.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 'k Reis eigenlijk nooit met OV, en de enkele keren dat 'k dat deed was de service vaak ook diep beneden NAP,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk dat je samen op stap bent geweest, klinkt erg gezellig!
  Wat betreft de trein, mijn ervaring is ook slecht. Op sommige trajecten is het zo druk. Of soms als de trein van Zwolle naar Utrecht veel vertraging heeft dan gaat hij niet verder dan Amersfoort en dan moet je overstappen en wachten!
  Ach, nu zit ik op het platteland met bijna geen ov :D

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor een verre reis ( binnen Nederland)zijn er vaak aanbiedingen bij Kruidvat en AH, NS-dagkaarten, deze zijn goedkoper dan reizen met een kortingskaart.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik loop sinds kort het Pieterpad (elke zaterdag een etappe). Omdat alleen met het OV teveel tijd kost om op zaterdag heen en terug te gaan ga ik met de auto naar het eindpunt en vandaar met OV naar startpunt van de etappe (bus van Pieterburen naar Winsum, trein van Winsum naar Groningen etc.)
  Ik heb een OV kaart (niet op naam) gekocht en dat bevalt prima! De bus, de trein en de regiotaxi (van Hellendoorn naar Ommen) rijden op de tijden zoals aangegeven of afgesproken, het kost niet veel (zijn ook maar kleine stukjes) en op deze manier hoef je niet met 2 auto's te gaan. Ik houd van OV en reis in Engeland en Australië ook altijd met bus, trein, tram of metro. Tuurlijk gaat er wel eens wat mis, soms wel veel maar dat gebeurt me ook wel eens met de fiets en met de ato!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ...auto dus :-)
  Heerlijk, zo'n dagje met je dochter!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bijna gratis reis krijgen en er dan ook nog over klagen, dat is knap ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Anoniem: Ik noem dat niet klagen, ik noem dat terechte kritiek geven. Het mag dan zijn dat ik per reisdag €6,14 voor de trein betaal (als ik tenminste alle reisdagen verbruik), dat hoeft mij er niet van de weerhouden om kritisch te zijn. Ik heb vaak genoeg de volle prijs voor een treinkaartje betaald. Mag ik dan nu niets meer zeggen omdat het bijna gratis is?

   Verwijderen
  2. Mijn ervaringen van gisteren maakten overigens wel dat ik twijfels heb of ik komend jaar wel een kortingskaart + 60+ dagen wil. Vind ik het echt leuk om 7 dagen per jaar overal in Nederland te reizen? Misschien heb ik genoeg aan 2x een goedkoop kaartje van Kruitvat, Hema of AH. Dat kost bijna even veel. Dan heb ik wel minder reisdagen. De tijd zal het leren!

   Verwijderen
 10. Vreemd dat in de vakantieperiode het nog zo ontzettend druk is in de trein, ik hoop dat het in het weekend dan rustiger is!?
  Zelf net zo'n dagkaart gekocht bij de Blokker voor 15,50. Ook te gebruiken in bepaalde trams, metro's en bussen. Ik heb volgende week vakantie, maar als ik heel veel moet staan richting randstad (ik kom uit drenthe) dan vergaat mij de pret en ga ik liever op een zaterdag ofzo. Zou het dan wat rustiger zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind treinreizen heerlijk maar vanwege de drukte heb ik een jaar geleden bij het nieuwe abonnement de kaart omgezet naar 1e klas.
  Is het niet zo dat in juli en augustus minder lange treinen rijden?
  Ook is het slim om je reis zo uit te kienen dat je instapt bij het vertrekpunt van de trein, zoals jij in Groningen. Ga je naar den Haag, kien dan ook uit dat je daar instapt en dan zo lang mogelijk kunt blijven zitten. Ik ben 1x zo dom geweest om niet de doorgaande trein naar het oosten te nemen maar 1x overstappen, dus staan in de massa ( ik ben op de grond gaan zitten met mijn 65 jaar, blijf een beetje een hippie) maar heb daarna mijn abonnement naar de 1e klas overgezet

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik reis regelmatig naar de Randstad voor mijn werk, en dat gaat vrijwel altijd heel goed. Voor de wc heb ik desinfecterende gel mee, maar die hoef ik zo zelden te gebruiken dat ik de oude verdroogde gel laatst heb weggegooid. Wel staat de airco regelmatig veel te hoog, zodat je op bloedhete dagen toch een vest en of sjaal mee moet, om in de trein te dragen.
  Mogelijk hebben ze vanwege de zomervakantie minder treinstellen ingezet, en moesten er daardoor mensen staan? Nooit meegemaakt op de avonduren!
  Vr gr Loonlijstmama

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ik reis niet zo vaak met de trein maar twee jaar geleden een weekend gaan fietsen in limburg stapte op in barendrecht en alles ging goed,de fiets mee heel erg handig en gewoon met een kaartje van de blokker,
  alleen was de afsluiting niet erg plezierig op de terugweg moest er iemand op de rails gaan leggen bij dordrecht,t was nogal een zootje om het maar even te noemen.
  maargoed gebeurt wel meer geloof ik,ik vind het wel ontspannen reizen,maar eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik mijn eigen auto toch fijner vind,die rails leg namenlijk niet altijd heen waar ik naar toe wil.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Das dus ook de reden dat ik niet meer met het OV ga in Holland... Sowieso is het een crime een kartje te kopen als je een Duitse Europas hebt... Om van service maar niet te spreken... Ik heb het hier thuis maar over het O Vee vervoer.. dat past beter....

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik reis dagelijks met de trein en inderdaad moet ook ik vaak staan. De NS verkoopt nou eenmaal een vervoerbewijs en geen zitplaats. Jammer voor mij maar ach, er zijn ergere dingen. De keren dat ik wel kan zitten heb ik gratis internet of ga ik lekker lezen of naar buiten kijken. Ook doe ik vaak leuke contacten op met de trein. Als ik met de auto zou gaan zou ik dat allemaal moeten missen.
  Lisse

  BeantwoordenVerwijderen