Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 15 augustus 2013

Opruimen!

Nu oudste dochter verhuisd is en jongste binnenkort verhuist, heb ik in mijn huis het rijk alleen.  Een mooie gelegenheid om op te ruimen. Afgelopen zondag ben ik begonnen met het uitzoeken van oude spullen. Dingen die ik in de afgelopen ruim zes jaar dat ik hier in mijn huidige woning woon, nog nooit gebruikt heb en alleen in mei 2007 verhuisd heb, worden aan een kritische inspectie onderworpen.
Zal ik het ooit nog gebruiken en/of heeft het emotionele waarde?
- Ja, ok, dan bewaar ik het.
- Nee en het heeft ook geen waarde voor anderen? In de kliko er mee.
- Nog wel waarde voor anderen en niet voor mij? Naar de kringloop!

De hele kliko zat vol maandagochtend.
Ik ga ook heel veel boeken uitzoeken. Die gaan naar de kringloop en een enkele zet ik op marktplaats. 
De laatste keer dat ik opruimde, was voor mijn verhuizing. Dat was onder het motto: wat nu weg kan, hoeft niet verhuisd te worden. Toch blijkt dat er toen nog heel veel spullen verhuisd zijn waarvan ik nu denk: weg ermee. Zo zie je maar dat je blik op dingen kan veranderen.
Tot nog toe had ik geen zin aan opruimen, te veel werk. Die spullen stonden daar prima, ik had er geen last van immers?
Maar ik merk nu wel dat ik blij word van het opruimen. Daar ga ik voorlopig gestaag mee door. Jongste verhuisd over een maand. Ik heb alle tijd om in de maanden daarna de woonkamer, de zolder en mijn slaapkamer aan te pakken.

16 opmerkingen:

 1. phh,echt grappig, we hebben beide een blog geschreven over hetzelfde onderwerp. Ik word ook altijd blij van opruimen.

  Groetjes Annelieya

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nog een tip voor het opruimen ipv de kringloop: De weggeefhoek. Ik weet niet of die in jullie regio ook zit, maar in omgeving Zwolle hebben we weggeefhoek 038. Iedereen die in een stad woont waarvan de telefoonnummers beginnen met 038 kan daar zijn spullen op zetten. En het is binnen no time weg. Echt ideaal, want ik hoef nu dus niet steeds meer naar de Kringloop voor al die spullen.

  Succes met opruimen!

  Lykke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik pak de telefoon en ik laat de kringloop langs komen. Ik heb geen auto en op de fiets schiet het niet op.

   Verwijderen
  2. Dat kan ook als dat fijn werkt. Hier gaat het het snelste om er zelf langs te gaan. Je moet er dan alleen aan denken dat dat voor 4u moet. Voor ophalen moet je een afspraak maken en dan duurt het vaak een tijdje voordat de spullen weg zijn. Ik wil er altijd meteen vanaf en met de weggeefhoek gaat dat eigenlijk altijd heel snel. Wat niet weg is met 1 of 2 dagen gaat alsnog naar de Kringloop, maar dat is dan altijd nog maar een fractie van wat ik eerst had :) Voor mij is het een goede optie, maar fijn dat voor jou de Kringloop zo goed werkt met ophalen :)

   Lykke

   Verwijderen
 3. Goed idee. Ik ga binnenkort (deze winter) ook eens kritisch door onze spullen die we achter de luiken op zolder hebben opgeslagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja wat geeft het een enorm fijn gevoel he opruimen! En als je later ooit moet verhuizen vanwege een hoge leeftijd hoef je je daar geen zorgen meer om te maken. Opruimen heeft zo veel voordelen!! groetjes van Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Veel succes en ook veel plezier gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ha,ha, volgens mij ligt het aan de leeftijd hoor (60+). Ik loop al enkele jaren maandelijks een rondje door het huis. Wat deze ronde niet weggaat gaat geheid de volgende ronde wel weg. En mijn vriendinnen en zus doen ook niet anders.
  Nu alleen mijn wederhelft nog zo gek zien te krijgen maar dat gaat waarschijnlijk voorlopig niet lukken. Maar het is zo fijn om lucht en ruimte te krijgen.

  Veel succes met het opruimen, Leontine

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Van opruimen wordt ik altijd heel erg vrolijk :)
  Kastje leeg, doekje erdoor en weer netjes in de kast!
  Love it :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik woon ook in zwolle en inderdaad de weggeefhoek vinden wij ook ideaal, omdat die mensen meestal vrij snel alles ophalen laatst zelfs een bed savonds en ook in het weekend , en verder gaat er hier ook aardig wat naar de kringloop en laatst ging ik op naar de kringloop met wat kleding en deed onderweg een rommelmarkt aan, daar stond een kraampje die kleding verkocht voor het goede doel en ik vroeg of zij interesse hadden in mijn kleding ,nou graag zeiden ze en terwijl ze de kleding aan het ophangen waren verkochten ze gelijk wat. toch weer leuker dan het naar de kringloop brengen zo brengt het nog wat op voor een goed doel. verder heb ik hier in de vakantie ook flink opgeruimd en zelfs mijn dochter die tussen de bedrijven door weer een paar dagen thuis was, wilde meehelpen, nu konden we ook haar spullen een flink doorspitten en ze wilde zelfs dingen wegdoen , dat komt niet vaak voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb nog een optie voor je 'goede 'boeken. Je kunt op www.boekwinkeltjes.nl een winkeltje openen. Tot 40 titels kost dat € 1,00 per maand. Ik heb er ook een winkeltje: Annelis shop en je verkoopt best nog wel eens.
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Soms is het nog best uitkijken welke boeken je weg doet. Ik heb er ondertussen alweer twee terug gekocht ;-P

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lekker opruimen, ik vind het ook heerlijk.
  Ik probeer altijd de juiste balans te vinden tussen wat echt nuttig kan blijken later en wat ik niet meer nodig heb. Het is soms lastig.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. mijn leidraad voor het wegdoen van dingen is ,heeft het langer dan 2 jaar ongebruikt in een kast of doos gezeten dan kan het weg,zeker als het om dingen gaat waarvan je eigenlijk niet eens meer wist dat je het had, deze regel geld trouwens wel alleen voor gebruiksvoorwerpen niet voor dingen met speciale herinneringen zoals fotos e.d..

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heerlijk opruimen! Vind ik zo fijn, we hebben steeds minder overbodige dingen in huis, geeft rust.

  BeantwoordenVerwijderen