Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 8 augustus 2013

Fake incassobrieven

Let op! Er is een oplichter actief die namens een niet bestaand incassobureau, Curpus Justitia uit Eindhoven, valse incassobrieven verzendt. Inhoud: als je niet heel snel €129,80 overmaakt, dan zal beslag gelegd worden op je auto en op je huis. Klik hier voor het bericht op Nu.nl.
Men denkt dat er vele honderden van deze brieven in Nederland circuleren. Het zijn nepbrieven. Mocht je er ook eentje ontvangen hebben, meld dit dan bij de Fraudehelpdesk. Die Fraudehelpdesk is een handige site waar je veel kunt vinden over fraude. Ik las veel waarschuwingen en tips, o.a.

Tien Toptips tegen fraude
 1. Vertrouwt u iets niet? Raadpleeg de website van de Fraudehelpdesk of neem contact met ons op.
 2. Is een aanbieding te mooi om waar te zijn? Dan is dit meestal ook het geval. Neem over de aanbieding contact op met de Fraudehelpdesk of raadpleeg de website.
 3. Moet u snel reageren? Dit is een beproefde tactiek van oplichters om u over de streep te trekken. Laat u niet onder druk zetten.
 4. Lees de kleine lettertjes. Bij fraudeurs zit er altijd een addertje onder het gras.
 5. Bent u ongevraagd of zomaar benaderd met een aanbieding  (via post, telefoon, e-mail, fax, aan de deur)? Let extra goed op! Hier kan wel eens een oplichter aan het werk zijn.
 6. Meld u aan bij het bel-me-niet-register, zodat u geen ongevraagde telefonische aanbiedingen krijgt.
 7. Betaal liever niet vooraf en niet contant, tenzij u zeker weet dat de andere partij betrouwbaar is.
 8. Bent u eerder slachtoffer van fraude geweest? Let extra goed op! Vaak geeft de ene oplichter uw gegevens door aan de andere oplichter.
 9. Geef nooit uw persoonlijke (bank-)gegevens af! Fraudeurs maken misbruik van uw gegevens.
 10. Zit een aanbieding vol taalfouten? Wees alert, dit kan een indicatie zijn voor fraude. 
Bron: Fraudehelpdesk.

Ik kende deze site niet, maar het is een handige site waar ik mijn lezers graag op wil attenderen. 

6 opmerkingen:

 1. ik heb een jaar geleden ook zoiets gehad,ik heb een eigen bedrijf we kweken bloemen kregen we een brief dat ik moest gaan betalen voor het gebruik van een radio in de kas.
  ik ben naar mijn boekhouder gegaan met de brief en die verscheurden hem meteen.de 5 volgende dreigbrieven,voor extra incassokosten enz,heb ik ook gelijk maar verscheurd.

  het gebeurd steeds vaker en je moet er echt goed naar kijken want ze zijn er wel goed in dat je het bijna gelooft,althands ik wel.
  groet Danny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor de waarschuwing. En ook voor de link naar fraudehelpdesk,dat is wel heel handig dus die heb ik meteen in mijn favorieten gezet voor het geval dat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo krijg ik mailtjes van de " ABN bank" dat er iemand geprobeerd heeft te pinnen van mijn rekening en dat ik mijn gegevens opnieuw moet bevestigen via een link.
  Maar, ik zit helemaal niet bij de ABN bank......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een dergelijk mailtje kreeg ik laatst van de Rabobank. Ik ben helemaal niet bij die bank. Dat was dus heel duidelijk fake.

   Verwijderen
 4. Op de voorbeeldbrief staat ook helemaal niet over welke betaling en voor wie het betreft. Als je je administratie normaal op orde hebt weet je toch of er nog wel of niet rekeningen betaald moeten worden? Ik begrijp dan de paniek niet zo. Waarschijnlijk wel die mensen die er een chaos van hebben gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben het eens met Lot, als je weet waar je staat in je adminstratie leg je dit soort dingen lachend naast je neer.

  De (wrange) grap is echter dat ik na het overlijden van mijn vader ook zo'n rekenig kreeg voor het gebruik van de radio zijn zijn werkplaats van buma stemra. Ik heb natuurlijk braaf gemeld dat mijn vader overleden was maar dat zou dan fake geweest zijn? Apart...

  BeantwoordenVerwijderen