Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 9 augustus 2013

Pijn

Al sinds bijna 3 weken week heb ik voortdurend pijn bij staan en lopen. De pijn begon vlak voor de verhuizing van oudste dochter. Het is dus niet zo dat het door deze verhuizing komt. Al eerder, al wel 2 jaar geleden, had ik zo nu en dan pijn aan mijn linkerheup en het werd sinds ongeveer 1 jaar hoe langer hoe moeilijker om links mijn sok aan te trekken. Ik kon gewoon heel slecht bij die voet, reiken naar de linker voet doet zeer en ik kan maar een hand gebruiken om de sok aan te trekken. Met beide handen lukt gewoon niet. Ook ben ik na het opstaan en een paar uur zitten enorm stijf in het gewricht.
Mijn eerste reactie, zo'n 2 jaar geleden was: kop in het zand, ik heb niets, valt wel mee. Het gaat vast wel weer over. Maar ...... die laatste 18 dagen doen heel sterk vermoeden dat het beslist niet vanzelf overgaat. Mijn huisarts was op vakantie maar is nu weer terug. Alle reden om haar gisteren te raadplegen. Conclusie van de huisarts: (waarschijnlijk een behoorlijke) slijtage. Eigenlijk had ik die conclusie zelf, na bestudering van een aantal medische sites, zelf ook al wel getrokken. De huisarts vroeg meteen al in welk ziekenhuis ik in de toekomst geopereerd wilde worden, want dan moest ik daar maar foto's laten maken. Ahum, het idee van een operatie, daar ben ik nog niet echt aan toe.
Ik ben gisteren naar het ziekenhuis geweest voor foto's en ik heb sinds gisteren ook medicijnen.
Wat is het een genot om vrijwel zonder pijn te kunnen staan en lopen! Vandaag ga ik voor het eerst naar de fysiotherapeut voor deze klachten. Volgens mijn aanvullende verzekering "mag" ik dit kalenderjaar nog 27 behandelingen van een fysiotherapeut hebben voordat ik alles zelf moet betalen.
Even afwachten wat de inschatting van de arts en de fysiotherapeut is. Als de verwachting is dat ik volgend jaar aan 27 behandelingen niet genoeg heb, dan ga ik mijn aanvullende verzekering ophogen. Dat is een stuk goedkoper dan zelf betalen van de behandelingen van de fysiotherapeut.

Helaas heb ik maar 2 werkdagen pijnvrij kunnen genieten van mijn vakantie. Vandaar dat ik jullie ook nog niet verslag heb kunnen doen van tochten die ik op vrij-reizen-dagen met de trein heb gemaakt, want dat zag ik niet zo zitten. Ik had wel plannen, maar daar heb ik èn door de klussen vanwege  de verhuizing van mijn dochter èn vanwege het feit dat ik slecht loop van afgezien.
Had ik mij ziek moeten melden? Nee, want zo ziek ben ik nu ook weer niet. Ik had voldoende energie om dochter te helpen met haar verhuizing. Weliswaar niet door met dozen trap af trap weer op te sjouwen, maar wel om zittend op een stoel meubels in elkaar te zetten. Nou ja, ik heb wel die koelkast de trap opgetrokken. In de dagen daarna had ik voornamelijk spierpijn in mijn bovenarmen en geen extra pijn op andere plaatsen zoals mijn heup. Staand op een trap heb ik voor mijn dochter een viertal lampen op gehangen, een reeks gaten geboord, planken op gehangen en wel weer zittend op een stoel de wasmachine geïnstalleerd.

Tja en die operatie? Dat zal er vroeger of later toch wel van komen, denk ik. Jongste dochter is niet blij, zei ze gisteren: 3 generaties vóór haar met heupslijtage op relatief jonge leeftijd. Mijn opa had een nieuwe heup toen hij jonger was dan ik nu. Zijn dochter, mijn moeder, had op haar 62e een nieuwe heup, mijn broer al voor zijn 55e.  Ik ben nu 60.

14 opmerkingen:

 1. Ik weet dat er in mijn familie slijtage aan de gewrichten zit. Mijn huisarts kent de situatie (ook de arts van zowel moeder als oma) en adviseert om vanaf mijn30e glucosamine te nemen, wat het kraakbeen gezond houdt en zelfs kan helpen om het te laten terugkomen. Op die manier kan ik best zelf dingen voorkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oww, dat is niet zo mooi dat je zoveel pijn hebt door die slijtage! Maar iig wel fijn dat je nu medicatie ervoor hebt zodat het nu beter gaat.
  Kan me wel voorstellen dat je dochter er niet zo blij mee is als het blijkbaar in de familie zit.

  Sterkte ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Auwww, ja slijtage kan behoorlijk pijnlijk zijn, daar weet 'k van mee te praten.
  Verwacht overigens van de fysio geen wonderen, in 't beste geval kunnen ze je tips en oefeningen geven voor pijnbestrijding, zo dat je er zo goed mogelijk mee verder kan.
  sterkte

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voor je je eigen risico ophoogt: kijk even goed naar de voorwaarden voor chronische behandeling bij de Fysio dan wordt het namelijk weer vergoed uit het basis pakket.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Glucosamine met chondroïtine kan ik je ook aanraden, ik koop ze bij Flindall, hoef er dan niet achteraan weant het wordt per post bezorgd en is niet te duur. Maar goed ik bestel daar nog meer, ook omdat mijn man chemokuren nodig heeft gehad, 6 stuks en hij is ze relatief goed doorgekomen, ik persoonlijk denk dat al die extra vitamines geen windeieren hebben gelegd.
  Zuinigaan, het is wel zo dat de nieuwe heupen tegenwoordig lang meegaan. Wens je veel sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Om de angst van je dochter weg te nemen het volgende: je hebt, dacht ik, in blogs wel eens melding gemaakt dat je aan de stevige kant bent. Misschien slijten daarom ook je heupen/knieen eerder. Als dochter nu op haar gewicht oplet en goed blijft bewegen zal het misschien wel loslopen met slijtage bij haar.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vervelend,dat dit je te wachten staat. Sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh wat vervelend, mag ik je nog een tip geven die mijn moeder, die ook een versleten heup heeft kreeg van haar fysio? Meerdere malen per dag op de hometrainer fietsen voor tenminste 20 min, want door die beweging smeert je lichaam je gewrichten en komt er een dun laagje, waardoor de pijn minder word. (de een of andere wielrenner scheen bv helemaal versleten heupgewricht te hebben en nergens last van) Mijn moeder heeft er echt wel baat bij, het eerste wat ze smorgens doet na het opstaan is ff hometraineren, en het laatste voor ze gaat slapen ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sillie, Zuinigaan fietst altijd, naar en van haar werk, de boodschappen. Ze zwemt, volgens mij doet ze dat goed.

   Verwijderen
 9. Oh dat is zeker vervelend. Ik hoop dat je voorlopig weer pijnvrij kan leven!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Vervelend, en dat is nog zwak uitgedrukt. Fijn dat het met medicatie beter gaat. En ik hoop voor je dat het met fysiotherapie nog even uit te stellen is.
  Hoe is het met de broosheid van je botten? Is daar ook al naar gekeken in verband met de toekomst?
  Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Sterkte ermee ! De operatie gaat tegenwoordig redelijk snel en het herstel ook

  BeantwoordenVerwijderen
 12. mooi klut zuinigaan!

  stel een operatie niet te lang uit, een vriendin heeft jaren lang met een versleten heup gesukkeld, ik kon het niet aanzien, ze had zoveel pijn!
  nu is ze min of meer herboren.

  groet linda

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zeer zeer vervelend! Toch zijn er de laatste jaren vele nieuwe technieken uitgevonden op het gebied van orthopedische hulpmiddelen die wellicht uitkomst zouden kunnen bieden. Heb je hier al naar gekeken?

  BeantwoordenVerwijderen