Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 31 augustus 2013

Groei aantal bijstandsuitkeringen

In de eerste helft van dit jaar is de groei van het aantal bijstandsuitkeringen groter geweest dan in het hele afgelopen jaar. Klik hier voor het bericht van NOS.nl. Vorig jaar kwamen er 12.000 bij. Van januari tm juni 2013 waren dat er 21.000.
Dit nieuws was te verwachten, want er worden steeds meer mensen werkloos en na verloop van tijd volgt dan bijstand. Sommige mensen ontvangen niet eens eerst ww. De schoolverlaters zonder arbeidsverleden komen niet in aanmerking voor een ww uitkering en komen al snel in de bijstand terecht. Het zure is dat volgens mij alle gemeentes ook keihard hebben moeten bezuinigen, waardoor er bij gemeentelijke sociale diensten eigenlijk veel te weinig medewerkers zijn die het extra werk kunnen uitvoeren. Van de sociale dienst hier in de stad Groningen weet ik dat er de afgelopen jaren reorganisaties plaatsvonden die resulteerden in ontslagen en afvloeiingen en dat zal in andere gemeenten niet anders zijn geweest. Ik vraag me af of sociale diensten op dit moment genoeg mankracht hebben om aan de vraag te voldoen. En wat als dat niet zo is? Moeten klanten dan maanden wachten op een eerste uitkering?
Jongste dochter gaat samenwonen en is werkzoekend. Haar vriend heeft een heel redelijk inkomen en is in het bezit van een huis (met hypotheek uiteraard). Nu denkt haar vriend dat mijn dochter een uitkering kan aanvragen. Mijn reactie: fout gedacht, jullie komen absoluut niet in aanmerking voor bijstand. Dochter weet dat zelf maar al te goed en is hard op zoek naar werk, bijbanen en noem maar op. Ze kent afgestudeerden van haar studie die nu als vuilnisman werken. Haar insteek: alles beter dan niets, maar ik heb liever iets dat beter staat op mijn CV.

16 opmerkingen:

 1. Als medewerker van de back office van een SD merk ik ook een flinke toename. Ik kom pas in beeld bij terugvordering en verhaal van bijstand maar merk het wel. Bij ons worden extra handjes ingehuurd. Wel goedkoper dan voorheen, ook daar zitten mensen op de bank wat de prijs drukt.
  Hier is ook een toename van alleenstaande ouders, waarschijnlijk heeft de crisis ook invloed op de liefde.
  In onze gemeente onder de rook van Amsterdam hoef je geen maanden op je geld te wachten gelukkig, je krijgt een voorschot als het te lang duurt.
  Zoals je zelf al aangeeft krijgt je dochter geen bijstand met een verdienende partner. Anders wordt het als het gezamenlijke inkomen onder bijstandsniveau blijft.
  Voor sommige afgestudeerden is het goed om eens een tijdje gewoon onderdeel van het werkvolk te zijn, maar verder is het vervelend als je geen leuke baan kunt vinden/krijgen.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor al die bijstandgerechtigden is de situatie vervelend. Maar dat groeiend aantal mensen met weinig geld heeft weer gevolgen voor de inkomsten van het MKB. Die vervolgens personeel ontstaan en weer voor nieuwe werklozen zorgen. Een neerwaardse spiraal.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is inderdaad vervelend dat er zoveel mensen geen baan kunnen vinden en met de beoogde nieuwe regeling van de WW wordt niet beter en komen mensen nog sneller op bijstandniveau vooral de jongeren en 45+ groep( en dat is lastig als je tegenwoordig eigenlijk tot je 67e moet werken)

  Groetjes Annelieya

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De situatie van je dochter is niet nieuw hoor, ik kreeg in 1988 toen ik van de HBO-V kwam ook geen bijstand omdat ik samenwoonde met een verdienende partner.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De vriend was slecht op de hoogte, mijn dochter wist wel beter. Zij rekent ook helemaal niet op bijstand.

   Verwijderen
 5. Ik weet niet of het overal hetzelfde is, maar voor de grote steden geldt dat jongeren onder de 27 niet meer automatisch voor bijstand in aanmerking komen, ongeacht hun leefsituatie. Ze moeten eerst een periode werk zoeken, lukt dat niet en is er geen ouder meer onderhoudsplichtig, dan is het pas mogelijk een bijstandsuitkering aan te vragen. Dan is het nog weer afwachten of die zal worden toegekend. Het kan ook zijn dat je dan in een 'werkleerplaats' wordt gezet, waar je als het ware met behoud van uitkering moet werken. Dat geldt ook voor jongeren die al een kind hebben, hun kind wordt dan in de opvang geplaatst. Ik ken alle details niet, maar weet wel dat de situatie voor jongeren onder de 27 sterk veranderd is in vergelijking met vroeger.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, sinds 1 juni of juli vorig jaar kom je tot 27 jaar niet meer in aanmerking voor bijstand, je moet eerst 4 weken werk zoeken, en als dit niet gelukt is moet je onderzoeken of je nog recht hebt op studiefinanciering, als je hier nog recht op hebt moet je verplicht terug naar school om een opleiding te volgen. Gr. Simone

   Verwijderen
  2. Het ligt aan het scholingsniveau heb je niveau 3 of hoger dan kun je een thuiswonende bijstand krijgen. Deze is voldoende om de ziektekosten, tel.abo en een begrafenis verzekering te betalen. Iets is beter dan niets want anders moet je als ouders deze bedragen ophoesten.

   Verwijderen
 6. Een schoolverlater/afgestudeerde zonder arbeidsverleden heeft niet alleen geen recht op WW, het CWI doet niets voor hem/haar en als hij/zij nog thuis bij de ouders woont heeft hij/zij ook geen recht op bijstand.
  Groet, Greetje54

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is triest om te lezen dat jongeren steeds moeilijker aan een een baan komen terwijl er aan de andere kant verwacht wordt dat steeds meer mensen langer door werken.
  Wat mij betreft rijmt dit niet met elkaar!

  Groetjes Manon

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat zijn schokkende cijfers!
  Waarschijnlijk zitten er ook flink wat schrijnende verhalen achter deze cijfers.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. gelukkig heeft mijn dochter wel recht op een uitkering of bijstand,want ik heb echt geen inkomen waarvan ik haar ook nog eens kan onderhouden, als alleen al naar de kosten van een zorgverzekering kijk slaat de schrik me om het hard als ik die ook zou moeten betalen en dan kijk ik nog eens niet naar de andere kosten, ze kreeg ook al van enkele kanten het commentaar dat ze moet gaan werken i.p.v. haar hand ophouden voor een uitkering, prima was haar antwoord waar moet ik me melden ? ze is niet voor niets op 22 jarige leeftijd op advies van het CWI terug gegaan naar school om haar kansen op de arbeidsmarkt te verhogen, dat heeft haar behalve een studieschuld niets opgeleverd. ze wil dolgraag aan het werk en reageert op allerlei baantjes ook al zijn dat baantjes waar ze helemaal niets mee heeft, maar zo reageerde ze op een vacature van het Kruidvat , die vroegen om iemand met een diploma detailhandel en winkel ervaring voor de rest kreeg je een opleiding in de drogisterij via Kruidvat , diploma detailhandel en winkel ervaring heeft zij ,maar in de reactie op haar sollicitatiebrief stond dat zij niet in het profiel past, zonder verdere uitleg, wij lezen tussen de regels door dat ze dus te oud is want ze is al 25 en dus waarschijnlijk te duur.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Na maximaal 36 maanden ww, afhankelijk van 't aantal gewerkte aantal jaren, (per gewerkt jaar 1 maand ww) 'mag' je je gaan melden voor een bijstandsuitkering. Let op want met deels afgeloste woning heb je teveul 'vermogen' en moet je via de gemeentelijke kredietbank, ofzo, de hypotheek weer verhogen, (je eigen huis opeten, noemen ze dat)
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat heb ik nu... Maar mooi dat ik dat niet doe, dan maar heel zuinig leven. Wel zuur dat mijn huis me nu zo'n 1000 pm kost (bijstand die ik niet krijg)... Julia

   Verwijderen
  2. En dan hebben ze weer hogere woonlasten en komen nog eerder in de problemen. Onbegrijpelijk in deze tijd dat er niet een tijdelijke opschorting van -in deze markt- negatief werkende maatregelen.

   Verwijderen
  3. Het is zuur maar logisch dat je eigen vermogen eerst opmaakt voordat je aanklopt bij de gemeente. Woning bezitters mogen van de bijstand trouwens wel tweemaal zoveel spaargeld hebben dan niet-woningbezitters.

   Verwijderen