Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 31 augustus 2013

Wanneeer wordt bezuinigen (te) extreem?

Soms vind ik van mezelf dat ik wel eens wat te ver doorschiet in besparen en bezuinigen. Dan wordt het in mijn ogen een uit de hand gelopen hobby. Ik las in de afgelopen dagen op de blog van Green Evelien en ook het interview met haar dat in Trouw gepubliceerd is.
Evelien bezuinigt er lustig op los en is daarin een stuk extremer dan ik zelf.

Wat doet ze allemaal (niet)?
Ze gebruikt geen douche of bad en wast zichzelf bij de wastafel.
Ze gebruikt geen zeep, shampoo of tandpasta
Ze gebruikt 8 liter water per persoon per dag, omgerekend is dat  11,5 m3 water per jaar voor haar vierpersoonshuishouden. Ik verbruik in mijn eentje ongeveer 35 kub per jaar.
Ze heeft geen televisie, stereo, koelkast, diepvries, stofzuiger, oven, magnetron, wasdroger, vaatwasser en elektrische waterkoker en gebruikt daardoor maar 500 kWh per jaar. 
Ze eet volledig veganistisch en suikervrij: geen vlees, geen vis, geen eieren, geen zuivel, alleen planten.
Ze produceert 2 afvalzakken vuilnis per jaar.

Wat ik opvallend vind, is dat ze zelf vindt dat ze een heel comfortabel leven leidt, ze levert in haar ogen geen comfort in.
Blijkbaar is het zo dat de grens van wat ik nog comfortabel vind, helemaal niet voor een ander hoeft te gelden. Een ander vind mijn manier van leven misschien wel heel spartaans of juist super luxe!

Ik word door Green Evelien wel weer op ideeën gebracht. Ik heb bijvoorbeeld al weer een hele tijd baking soda in huis, maar ik heb er nog nooit iets mee gedaan. Misschien toch maar eens proberen met dat spul mijn tanden te poetsen en mijn haren te wassen. Schijnt heel goed te kunnen, maar ik ben tot nog toe niet verder gekomen dan het kopen van het spul.

23 opmerkingen:

 1. Ik heb bewondering voor iemand,die zo kan leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou ja, de dingen die jij wel hebt weegt weer op tegen die vieze stinkdiesel die ze rijd en jij al jaren op de fiets bezig bent.

  Green Zuinigaan :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Reacties
  1. Haren wassen met zuiveringszout wil prima !! Zuiveringszout als deodorant een verademing, je bent dan ook geen geurbom meer voor personen met longproblemen. Doucheschuim gebruik ik al héél veel jaren niet meer. Tanden poetsen met zuiveringszout? Mijn tandarts snapt niet hoe ik mijn gebit zo schoon krijg. Ik maak Sunsoda voor de was en als wasverzachter gebruik ik een eetlepel azijn. En geloof me, je kunt je niet handhaven in een representatief beroep en/of de levensmiddelenindustrie als je niet schoon bent.

   Verwijderen
 4. Knáp! Maar het zou voor mij een kwelling zijn. Iets meer luxe, iets meer comfort, dat maakt het leven toch leuker! En veganistisch leven..prima als je daar zelf voor kiest, maar ik heb toch een beetje medelijden met die kindjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. waarom heb je medelijden met die kindjes? misschien moeten we meer medelijde n hebben met kindjes waarvan de ouders allebei meer dan 40 uur werken ,om een groot huis te kunnen kopen en 2 autos en alle laatste gadgets en minimaal 2 keer per jaar op vakantie en de laatste mode ,misschien noem ik nu het andere uiterste op maar ik denk toch dat je met kinderen die op mogen groeien met liefhebbende ouders en onderdak en genoeg te eten en te drinken ,hoe je dat dan ook verder invult of dat nu een leven is met werkende ouders die van luxe houden of met ouders die groen willen leven, het toch helemaal niet zo slecht hebben in vergelijking met andere kinderen die bijvoorbeeld honger lijden, in een oorlogsgebied leven of mishandelt of misbruikt worden.

   Verwijderen
  2. Evelien heeft een groot huis met 4 slaapkamers en leeft ook van haar chambre d'hôtes, affiliates inkomsten van haar webshop, rondleidingen en lezingen hoor.. Reken eens uit hoeveel uren 'werken' daar ook in zit ?

   Verwijderen
 5. Ik volg Evelien al een tijd, heb diepe bewondering voor hoe ze leven. Krijg ook altijd ideeen van hen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heb even op de blog van Evelien gekeken, best spartaans maar dat moeten ze zelf weten, maar het voedingspatroon? zouden ze ook alles rauw eten? Maar goed, ga nog wel eens verder lezen. Ik denk dat als je in de Ardennen woont, misschien wat afgelegen?? het leven anders is dan in een ( grote) stad.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Er staat een link naar een korte docu over het gezin op haar blog. Dat verduidelijkt een hoop. Respect (maar inderdaad ook te extreem voor mij).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Denk dat iedereen zo zijn/haar eigen grenzen heeft van wat we nog prettig leven vinden. Het kan geen kwaad die grenzen op te zoeken. Ik heb bewondering voor Evelien. (en het is nooit bij me op gekomen om medelijden te hebben met haar kinderen, in tegendeel zelfs!) Ik ben zelf op allerlei manieren aan het bezuinigen geslagen. Dingen die bevielen heb ik aan gehouden en dingen die niet goed voelden werden weer overboord gezet. Zo kan ik heel goed leven bij een temperatuur van 16 graden overdag en 18 graden s'avonds, maak ik mijn eigen wasmiddel en was ik me s'ochtends bij de wastafel. 's avonds wassen bij de wastafel vond ik niet prettig en dus douche ik nu kort. Tandenpoetsen met soda was niet prettig en mijn tanden werden weer heel gevoelig, dus ben ik terug naar de tandpasta voor gevoelige tanden. Haarwassen met soda vond ik ook niet prettig maar ik gebruik wel weer soda als deodorant en dat bevalt weer prima. Ik denk dat het ook heel nuttig is om af en toe weer eens heel goed te kijken naar je gewoontes en de boel weer eens aan te scherpen. Mensen hebben nu eenmaal de neiging terug te vallen in oude gewoontes. Gewoon proberen dus met die soda, bevalt het niet dan terug naar het oude of op zoek gaan naar een alternatief.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Green Evelien lees ik ook regelmatig, heb echt bewondering voor hoe ze leven en zeker geen medelijden met haar kinderen. Zou willen dat wij het zo konden.
  Soda voor tanden was niets voor mij, heb het geprobeerd maar nee... Net als voor de haren...vond ik ook niet wat.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik kwam haar site laatst ook tegen, heb er toevallig gisteren of eergisteren ook over geschreven :) Ik denk wel dat je grens steeds wat opschuift, dus dat je steeds meer prima vindt, terwijl je eerder misschien zou hebben gezegd dat het te ver ging. Ik weet niet of ik zo ver zou willen gaan als Evelien, maar het zet je soms wel weer aan het denken over bepaalde dingen die je wel in kunt leveren, zonder dat het je moeite kost.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik kan mij daar wel in vinden, ik zoek zelf ook graag de grens op. Als je iets niet geprobeerd hebt dan kan je er ook niets over zeggen toch?
  Ik heb respect voor haar levenswijze en zeker geen medelijden met haar kinderen.
  Maar waarschijnlijk gaan mensen later ook medelijden hebben met mijn kinderen :D omdat ze geen tv hebben en niet uren in de douche mogen staan ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wij hebben twee geadopteerde kinderen uit India, als wij tijdens de gezinsonderzoeken hadden laten zien dat we er zo'n levenswijze als Green Evelien op na hadden gehouden, hadden we dus nooit kinderen gehad. Leef zoals je leven wilt, maar sleep je kinderen daarin niet mee.
  Adriana van de Vrie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik zou eerlijk gezegd niet zo kunnen leven, maar iedereen heeft zijn eigen grenzen. Ik vind het wel superknap dat Evelien dit zo doet :) Zielig voor haar kinderen vind ik wel meevallen... die zijn ook niet anders gewend en komen volgens mij niks tekort

  BeantwoordenVerwijderen
 14. er zijn overal grenzen aan ! ook aan zuinig zijn , sorry .
  ben je dan voor je medemens ok zo zuinig ?
  dit gaat eerder naar gierigheid stinken...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mag ik hier op reageren.
  Volgens mij leeft ze nog behoorlijk "luxe". Ze heeft dan wel een vrij groen leven, maar woont wel in een redelijk groot huis. Heeft 3500 m2 grond in het buitengebied. Volgens mij is dit voor lang niet iedereen weggelegd. Stel dat iedereen 3500 m2 grond tot zijn beschikking heeft, gaat toch ook niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. je kunt wel kritiek leveren op mensen die er voor kiezen om anders te leven dan jij,maar waarom eigenlijk , we zijn toch vrij om zelf de keuze te maken hoe je wilt leven en zolang je andere mensen daar geen kwaad mee doet zie ik niet in waarom je daar kritiek op zou moeten krijgen en er ook om veroordeelt worden, volgens mij is de insteek van haar bloq ook niet van kijk mij eens goed bezig zijn , ze vertelt er gewoon over, wat is daar mis mee, ook zon reactie van dat het zielig zou zijn voor haar kinderen vind ik nog al vreemd net als de opmerking dat je kinderen niet mee moet slepen in jouw overtuigingen huh? dat doen we toch allemaal en wie zegt dat onze overtuigingen of leefwijzes zo goed zijn voor onze kinderen, als je je zo ergert aan iets en er zoveel kritiek op levert waarom lees je het dan nog?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. De koptekst van dit stukje luidt "Wanneer wordt bezuinigen (te) extreem? ".

  Dat is een vraag en iedereen heeft daar een mening over,dat is wat anders dan kritiek uiten.
  Vorige week las ik op een blog dat iemand lapjes aan het naaien is en dat als wasbaar closetpapier gaat gebruiken,dat vind ik extreem en vies bovendien.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik poets nu 4 maanden mijn gebit met baking soda, gekocht/besteld bij de plaatselijke apotheek. Vroeger had ik reglematig een wortelpunt onstekening en tig gaatjes. Nu complimenten van de tandarts, keurig tandvlees mooie schone tong en 1 iniminigaatje.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hebben jullie ook deze video gezien over Green Evelien? Deze laat goed zien hoe zij de dingen aanpakt en is ontzettend inspirerend:
  http://www.artyfartyfarm.com/?page=vrijheid-door-ecologisch-te-leven-green-evelien
  Ik denk dat de mensen die nog altijd denken dat dit niet de toekomst is, binnen enkele jaren zich in een groot probleem zullen bevinden. Get real: water en voedsel worden schaars. Er is nu al strijd om gas in de wereld. Evelien wijst ons gelukkig de weg naar oplossingen voor de toekomst.

  BeantwoordenVerwijderen