Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 14 september 2013

3x Dubbeltje op zijn kant

Gisteren heb ik de drie laatste afleveringen bekeken van Dubbeltje op zijn kant. Er verscheen in 2009 al eerder een serie op de buis. Het gaat vaak over mensen die het water tot aan de lippen staat, maar nauwelijks in de gaten hebben dat ze bijna verzuipen in hun schulden. Die schulden worden regelmatig veroorzaakt door eigen nalatigheid. Opvallend is dat deze mensen echt nog geleerd moet worden hoe ze moeten bezuinigen en dat terwijl ze dan al tot over hun oren in de schulden zitten. Verbazend dat mensen zo met hun schulden om kunnen gaan. Er waren mensen bij die iedere maand meer dan 1500 euro dieper in de schulden zakten. Dat houd je toch niet voor mogelijk, dat mensen geen idee hebben wat ze aan het doen zijn? Het stel in aflevering 3 was bij nader inzien ook niet van plan om de schulden serieus aan te pakken. Ze wilden maar gewoon ongeveer op de oude voet doorgaan. Klik hier om naar deze aflevering te gaan.
De uitzendingen zijn op dinsdagavond. Ik ga dinsdag nog maar eens kijken.
Er bestaat ook een site met tips die gerelateerd is aan de serie.
Er zijn voor mij geen nieuwe tips bij, maar voor beginnende bezuinigers is het best de moeite waard om even te gaan kijken naar de tips die gegeven worden.
Mocht je ook met je steeds groter wordende schuldenproblemen op tv willen, volgens mij zoeken ze nog kandidaten voor nieuwe afleveringen. Eigenlijk denk ik niet dat er onder mijn lezers serieuze kandidaten zitten, want anders lazen ze mijn weblog niet. Niet ik denk dat mijn weblog nu zo leerzaam is, maar als je heel hard voor je schulden wegloopt, dan denk je (nog) niet na over bezuinigen en besparen en lees je geen weblogs die daar over gaan.

19 opmerkingen:

 1. Ik heb de afleveringen ook bekeken, vooral de derde aflevering vond ik schokkend. Ik had het idee dat die mensen de schuld vooral buiten zichzelf zochten en niet bereid waren om echt aan een oplossing te werken.
  Jammer, maar helaas. Hopelijk zien ze nog op tijd het licht want ze hebben ook nog kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben ook gekeken en ik was echt van slag van het setje van afgelopen week. Hoe is het mogelijk? Ik vond het allerergste dat ze niet bereid waren om fulltime te gaan werken, terwijl beiden jong en gezond waren. En dan wel de spaarrekeningen van je kinderen leeghalen. Kan er met mijn hoofd niet bij dat je dan geen hulp aanneemt, terwijl je kinderen - radeloos van verdriet - dat voor je regelen. Ik hoop echt dat ze alsnog hun verantwoording gaan pakken en de banen - die voor hen gevonden waren terwijl de helft van Nederland werkloos thuiszit, met beide handen aangrijpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vooral die laatste aflevering vond ik heftig. Zij kregen gewoon banen op een presenteerblaadje aangeboden, terwijl andere mensen werkloos thuis zitten en de ene na de andere afwijzing krijgen omdat ze een van de driehonderd andere sollicitanten zijn.

  Ik vind het ook erg voor die dochter die zoveel moeite heeft gedaan om hulp te krijgen.

  Hopelijk bedenken zij zich nog. In ieder geval krijgen ze nog wel budgetbegeleiding.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sommige mensen steken hun kop in het zand, anderen zien problemen aankomen en gaan er keihard tegenaan. Dat zien we hier ook in de diverse blogs. Vaak redden de laatsten het. Vergelijk bijvoorbeeld de opstelling van "elke euro telt" en opwegnaarzelfvoorzieningblogspot

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Jannie je denkt dat ik mijn kop in het zand heb Maar dat is niet zo want ik lig niet voor niets wakker hoor.
   Maar als ik de blogs lees doet het pijn dat er toch mensen zijn die je nog eens een flinke trap
   na gaan geven.
   Dat is nu net wat je niet moet doen.
   Ook mensen die het niet zo snel doen wat ze moeten doen zijn mensen.
   Dus jij denkt bij voorbaat al dat ik het niet red.
   Zulke uitspraken helpen mij (en anderen )niet.
   Ik was niet voor niets op de blog te vinden.
   En lees nog steeds de blogs wel.

   Verwijderen
  2. Ik zeg niet dat je het niet kan redden. Wel heb ik twijfels. Dat komt doordat je je niet aan lijstjes wil binden. Niet echt de zaak uitpluist, tenminste dat is wat ik zie. Een opstelling zoals bij op wegnaarzelfvoorziening is meer de mentaliteit die je nodig hebt. Misschien kun je zo'n houding niet opbrengen en heb je hulp en steun nodig. Dat is wat ik bedoel. Ik denk zelfs professionele steun,.
   Succes

   Verwijderen
  3. Ik vind het niet kunnen Jannie dat je mensen persoonlijk noemt in andere blogs. Nu las 'ik moet het kunnen' toevallig en kan zich verdedigen, maar wat weet jij van haar leven? Niets...alleen wat ze schrijft.
   Bovendien heeft niet iedereen dezelfde mogelijkheden. Makkelijk om van achter de laptop een mening te vormen, zonder echt te weten hoe het is.

   Verwijderen
 5. Die derde aflevering vond ik echt te schokkend voor worden. Iedereen en alles de schuld geven (maar wel in een ultratrendy huis wonen en niet voltijd willen werken?) en je kop in het zand steken. Erg zielig voor die dochter. Deze mensen komen dus uiteindelijk in de schuldsanering terecht en zullen dus alles verliezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb de derde aflevering gisteren bekeken (na heel veel weerstand overwonnen te hebben, want het format spreekt me niet zo aan). Na alle heftige kritiek op deze uitzending op blogs viel de uitzending me dan toch weer een tikkie mee (kennelijk is dat het effect van kritiek!).
  Ik had gevreesd een paar ouwe hippies te zien te krijgen, en dit leken me gewoon een paar murw gestompte goeiige mensen die nog niet door hadden dat hun droom (groot gezin en leven van de muziek) echt ontaard was in een nachtmerrie en dat alle hens nu aan dek moest. De man vluchtte weg voor de drukte van een groot gezin in de muziek (was mijn indruk) en wilde die droom (vlucht?) niet loslaten. Vandaar dat hij terugschrok voor de fulltime baan, want dan was die vluchtmogelijkheid er niet meer?
  De vrouw had er schoon genoeg van én te moeten zwoegen voor het huishouden en het grote gezin én op de valreep ook nog meer te moeten werken, dat laatste achtte zij w.s. de taak van haar man? En wie wilde er destijds eigenlijk zoveel kinderen, zij beide of een van hen?
  Kortom, hoe hecht dit stel ook leek, er was duidelijk sprake van een onderliggend probleem tussen hen.
  Ik vroeg me wel af of er voldoende was nagedacht over back-up als dit stel fulltime zou gaan werken. Er zou dan w.s. toch huishoudelijke hulp moeten komen of extra buitenschoolse opvang. Ik geef toe, het stel was kampioen problemen opwerpen om maar niet aan een oplossing te hoeven werken (Ik herkende hier heel pijnlijk mijn eigen ouders in! Al ging het bij hen slechts zijdelings om financiële problemen) maar sommige van de problemen waren toch wel enigszins reëel. Maar ik geef toe dat als de programmamaker die problemen verder hadden uitgediept, het stel daarin was blijven hangen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "Er zou dan w.s. huishoudelijke hulp moeten komen?!?
   Waarom, vraag ik me dan af. Ik heb 5 kinderen, altijd gewerkt en nog nooit hh hulp gehad. Je kunt een huishouden heel goed met elkaar runnen, samen met man en kinderen.

   Verwijderen
  2. murw gestompte goeiige mensen? eh het leken mij meer mensen die alles wilden of het nu kan of niet , een groot gezin ,een prachtig huis met een prachtige inrichting , goed gekleed en dan roepen dat je geen zin hebt om je schouders er onder te zetten ,omdat je al zo hard werkt, nou ik ken genoeg mensen met een groot gezin die het beduidend minder goed voor elkaar hebben qua materiele zaken ,maar keihard moeten werken om de dagelijkse rekeningen te kunnen betalen en die dat doen gewoon omdat je in deze maatschappij nu eenmaal niets voor niets krijgt al heeft dat voor sommige mensen wel zo geleken.

   Verwijderen
  3. Tja, ik ken 'zulke mensen' van wat dichterbij. Foeteren en moraliserend met het vingertje wijzen of hen met anderen, die het beter zouden doen, vergelijken helpt niet. Dan kruipen ze alleen maar verder in hun schulp en gooien ze de deur voor de boze buitenwereld dicht.

   Zoals hierboven al aangegeven hadden deze mensen duidelijk veel meer (relatie? communicatie?) problemen dan alleen financiële problemen. Daar ging het programma niet over, maar het lijkt me helder dat die ook en gelijktijdig aangepakt moesten worden.
   Er zijn nu eenmaal mensen die kiezen voor een groot gezin en het niet overzien hoeveel dat gaat kosten. Die denken: 'Ach, met tweedehandskleren en een moestuin red ik het wel. (dat kinderen na hun 6e, 7e jaar echt nieuwe kleren nodig hebben, omdat ze dan veel slijten en je dus geen tweedehands meer kunt krijgen van anderen, beseffen ze niet). En onze kinderen hoeven niet door te leren, want met je handen kun je ook geld verdienen'.

   Kijk maar eens op www.grootgezin.nl. Na een scheiding met kinderen meteen weer nieuwe kinderen bij een nieuwe partner, dat komt ook vaak voor. Misschien niet verstandig, maar je weet niet alles van tevoren.

   En @anoniem 17:13 uur, is het misschien mogelijk om leestekens zoals hoofdletters, punten en komma's te gebruiken en de zinnen iets korter te maken? Dat is toch wat leesbaarder.

   Verwijderen
 7. Het leven op veel te grote voet kan helaas ook veel te lang doorgaan, waardoor te veel van die mensen niet op tijd beseffen dat ze er echt niet mee weg gaan komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. In de schulden komen ... soms gebeurt en kun je er weinig aan doen. Ik ervaar het nu zelf.
  Mijn kinderen zijn uit huis geplaatst, ik betaal per kwartaal 788 euro aan het LBIO en daarnaast heb ik ook nog andere kosten die ik voor mijn kinderen moet betalen. Ik blijf ook financieel volledig verantwoordelijk voor mijn kindern Ik krijg geen kinderbijslag meer , maar krijg geen kwijtschelding ven het LBIO. Maar kosten voor school, sporten, reiskosten voor oudste om op school te komen, mijn reiskosten om de kinderen op te halen voor als ze in het weekend bij mij logeren, kapper, kleding, etc. Verzekering voor de kinderen.

  Ik heb er niet voor gekozen. Heb een wao-uitkering en nooit schulden gehad. Maar nu wel. Ik kom iedere maand ruim 500 euro te kort. Mijn spaargeld is binnenkort op. Ik leef van 10 euro in de week. En ga volgende week kijken of ik in aanmerking kom voor de voedselbank.

  Ik spaarde ieder maand een klein bedrag voor als ze op zichzelf gaan wonen en een iets groter bedrag voor hun studie. We konden ieder jaar op vakantie en de kinderen ook op kamp.

  Helaas is dat nu voorbij en vraag ik me af hoe ik hier doorheen ga komen.
  Momenteel informeer ik bij gemeente, stichting leergeld, voedselbank of ze me kunnen helpen om deze periode door te komen. Misschien nog iemand anders tips?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het lijkt me dat je wel in aanmerking komt voor hulp. Niet opgeven! Als je iedere maand 500 euro méér in de min komt, dan loopt je schuld snel op. Dan ben je misschien ook een goede kandidaat voor Een Dubbeltje op zijn kant.

   Verwijderen
  2. @Maaike

   Als je minderjarige kinderen hebt en aantoonbaar aan het onderhoud bijdraagt, dan kun je (weer) in aanmerking komen voor kinderbijslag. Neem in ieder geval zo spoedig mogelijk contact op met de SVB.
   Vraag eventueel ondersteuning bij Maatschappelijk Werk in jouw gemeente om na te gaan of je voor verdere (financiële) ondersteuning in aanmerking komt. Soms kunnen zij fondsen aanschrijven die je als particulier niet zelf kunt aanschrijven.

   Veel succes.

   Verwijderen
  3. Ja dat weet ik. Maar ik kom niet aan de € 416 die daar voor nodig is per kind per kwartaal. Voor de oudste krijg ik nog 1 kwartaal kinderbijslag en daarna niet meer. Die berekeningen zijn (helaas) al gemaakt. Maar bedankt voor het meedenken.

   Verwijderen
  4. Maaike heel veel sterkte. Ik weet wat je nu door maakt.heb het zelfde mee gemaakt. Het ging gelukkig bij mij om 1kind. Maar niemand kan het wat schelen dat je niet kan rond komen is mijn ervaring. Tenslotte ben ik bij m'n kerkelijkegemeente waar ik lid ben gestapt. Gelukkig hebben ze me geholpen. Groetjes joke

   Verwijderen
 9. Ik vond van de laatste aflevering vooral schokkend dat die mensen nog nooit een overzicht hadden gehad in hun inkomsten en uitgaven. Ook niet na alle hulp die ze al gehad hadden. Er ging een wereld voor ze open toen er een budgetcoach kwam.
  Ik vrees dat deze mensen binnen niet al te lange tijd een heel overzichtelijke administratie krijgen; elke week een beetje geld gestort door de bewindvoerder en daar moeten ze het dan mee doen.

  BeantwoordenVerwijderen