Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 13 september 2013

Koud!

Het is al weer zo koud en zo donker! Ik moet er echt nog aan wennen. De daglichtperiode is in vergelijking met de zomer al flink korter geworden. 's Morgens vroeg wordt het pas laat licht en 's avonds is het al snel donker. De zon komt rond 7 uur op en gaat rond 8 uur al weer onder. En die kou! Het was gisteravond maar 18 graden in de woonkamer. Normaal in de winter vind ik dat een prima temperatuur, maar nu, na de zomerse warmte vind ik het bijna te koud! Een week geleden, op 6 september, haalden we hier maxima van 29,3 graden. Voor aanstaande dinsdag en woensdag worden overdag  temperaturen van rond 13 graden verwacht. Brrr dat is andere koek! Het duurt nog maar even, en dan moet de verwarming weer aan. Soms maak ik er een wedstrijd van: wie kan het langst zonder CV. Dat win ik eigenlijk nooit, mijn huis is toch vrij koud. Er zullen altijd lezers zijn die later hun verwarming aan doen. Hier in het noordoosten van Nederland is het meestal toch vaak een paar graden kouder dan ik het zuiden of in het westen. Ik zal jullie melden wanneer de verwarming voor het eerst aangaat. Je kan het altijd goed zien aan mijn gasverbruik, dat gaat dan flink stijgen.
Vorig jaar in week 39, het jaar daarvoor in week 40 en in 2010 in week 41

Vandaag hoef ik niet te werken, ik lig nu nog lekker warm onder de wol en geniet van mijn vrije dag. Dit berichtje heb ik gisteren al geschreven, in een tamelijk kille woonkamer.

29 opmerkingen:

 1. Zuinigaan, ik voel met je mee. Ben zelf een enorme koukleum en heb een huismop het noorden met lekker veel grote ramen maar koud dat dat kan zijn als de eind er pal op staat (woon in de polder). Mijn normale gedrag was zodra het weer was als dit de verwarming meteen aan te zetten. Ga het nu zo lang mogelijk uitstellen en dan ook maar een kamer verwarmen ipv allemaal. Dikke truien aan en sjaalmom in huis, dat werk. Moet het wel een beetje warm hebben, anders ben ik niet vooruit te branden namelijk.

  Ik wens je een fijne warme dag vandaag!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 'k Hoop ook dat de zon vandaag weer flink gaat schijnen, zodat je zo meteen 'zonnig' kan opstaan,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik probeer net als jij zo lanf mogelijk de verwarming uit te laten. Al valt het niet mee. De schilders zijn al 2 dagen bezig met buiten alles te schilderen en ramen en deuren mogen niet dicht. Het is nu amper 16 graden bij mij binnen. Ik zit met trui en fleece deken in de woonkamer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gisteravond was het bij mij nog 21 graden. En nu 20,5. Appartement met redelijk veel lichtinval. Dus het zonnetje deed gistermiddag ook z'n werk. Ik ga dit jaar ook proberen zo lang mogelijk de verwarming uit te laten....kijken hoelang ik het volhou. Geniet van je vrije dag vandaag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier een soortgelijke situatie: appartementje met kamer en veel ramen op het zuiden. Moet ik natuurlijk niet, zoals me gisterochtend, vergeten de gordijnen open te doen voor ik naar m'n werk ga, anders kan de zon de kamer nóg niet verwarmen!
   Desalniettemin was het gisteren toch nog 21,5 graden in m'n huis. Ben benieuwd hoe lang ik het uithoud zonder de verwarming aan te zetten.

   Verwijderen
 5. Ik probeer het altijd te rekken tot 15 oktober, lukt soms net niet...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik verlies die wedstrijd. Hier staat de keukenkachel op de waakvlam. Dat haalt het vocht uit huis. Bovendien regen ik bijna dagelijks nat en kan mijn broek dan op die lauwe kachel drogen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het wordt inderdaad een stuk killer. Gisterochtend had ik zelfs even een sjaal om op de fiets.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heerlijk! Ik geniet zo van dit weer en het donker. Ben 1 van de weinigen, maar ik ben echt herfst/winter-mens. Zelfs als het regent! Ik wens jullie allemaal sterkte en gun jullie best een zonnetje, maar vind het stiekem zalig dat we eindelijk weer in de wat killere periode komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dit jaar geniet ik heel erg van de gedachte aan winter en kou... Gezelligheid, kerstboom, kaarsjes... Het zullen de zwangerschapshormonen wel zijn, want normaal gesproken heb ik daar geen 'last' van ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als de temperatuur nu al 18 graden in je woonkamer is dan moet je toch eens ernstig gaan denken om je huis goed te gaan isoleren.
  Hier is het binnen nog steeds 22 graden zonder dat de kachel aan is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe dat kan? Heel eenvoudig. Ik gebruik mijn terras nog vrij intensief, ik heb aan het einde van de middag de terrasdeur een paar uren open gehad, zodat er veel frisse lucht het huis in stroomde. Het was buiten al niet meer zo heel warm. Daar helpt geen isoleren tegen!

   Verwijderen
  2. Bij ons is het binnen nu ook al 18 graden...

   Manlief gaat volgende week de zolder isoleren. Hopelijk levert dat meer comfort (en een lager verbruik)op.

   Verwijderen
  3. Hier is alles geisoleerd maar helaas is het hier 17,5 graad in de kamer. Dit huis koelt altijd heel snel af helaas. Ik hoop dat ik het kan halen om de kachel tot 1 okt uit te houden.

   Groetjes Joke

   Verwijderen
  4. Ik probeer de warmte nu zoveel mogelijk binnenshuis te houden, maar let natuurlijk wel op ventilatie.
   Ik laat de zon volop naar binnen schijnen. Dat lukte vandaag goed, maar het begint hier nu bewolkt te worden.
   Ik probeer ook zo lang mogelijk te wachten met de verwarming aan te doen. Maar als ik het te vochtig vind dan gaat de verwarming aan. Op kou kun je je goed kleden, op vocht niet zo. En vanwege mijn astma moet ik voorzichtig zijn.

   Verwijderen
  5. Het is hier bij ons nog 21.5 graden :-)

   Verwijderen
  6. Hier nu in de ochtend ook nog 21 graden en boven staan de hele dag ramen open. Overdag vaak raam keuken en schuifpui ook en met zonnetje erbij is het toch nog zo 23/25 graden in huis.

   Nee, verwarming aan zal wel November of later worden dan moet het toch wel dicht tegen het vriespunt aankomen de temperatuur overdag.

   Verwijderen
  7. Dat is heerlijk, dat je zo lang kunt wachten met de verwarming. Dat zal hier in het noorden niet lukken.
   Hopelijk krijgen we in het najaar nog veel zon. Als het fris is en de zon schijnt kan die het huis nog lang verwarmen. Ik heb de woonkamer op het zuidoosten en ik heb veel ramen aan die kant.

   Verwijderen
 11. We zien wel wanneer de kachel aan gaat. Het is nu 18 graden in huis en dat vind ik de ondergrens. Daaronder wordt het te koud om prettig op de bank te zitten.

  we hebben niet echt veel gedaan aan isolatie deze zomer. Wel eea aan buitenwerk (2 poorten geplaatst en 2 velux dakramen) + de woonkamer verbouwd. Nu dan nog de zolder isoleren.

  Verder moet er nog een raampje sluitend worden gemaakt, de bovenkant van een keukenkastje moet dicht en het kattenluik moet ook dicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vond het ook al erg kil binnen. Gelukkig kom ik er nog mee weg om mij gewoon dik aan te kleden. Maar in de winter zal ik uiteindelijk toch echt moeten stoken om het huis vorstvrij te houden :)
  Volgend jaar maar eens flink isoleren, eerst sparen nu.

  BeantwoordenVerwijderen

 13. Warmte binnenhouden zal hier nodig zijn aangezien we met een lek in de chauffagebuizen onder de vloer op de benedenverdieping zaten. Gevolg van die lekken is waterlast in de muren van de badkamer op 't gelijkvloers. Alles ligt hier dus opengekapt zodat de lekke buizen konden vervangen worden : vloeren beneden overal weg badkamer uitgebroken en alle wandtegels eraf , kapotte pleisterwerk afgeschuurd met stalen borstel en pleisterwerk laten herstellen. Heel veel werk, heel veel frustaties, heel veel stof en steengruis en vooral heel veel kosten. Deze kosten waren niet voorzien aangezien we vorige maanden een serieuze investering deden wat betreft dakwerken (nieuw onderdak hellend dak, isolatie met r waarde 5, nieuwe veluxen, nieuwe dakbedekking en isolatie van het platte dak, nieuwe extra isolerende lichtkoepels, afwerken van de zolder zodat de isolatie niet meer zichtbaar is)Enfin, toch een prijzenplaatje van iets meer of 18 000 euro.... En ja, daar komen dan ineens lekken bij in de chauffagebuizen.... Chauffagebuizen zijn vervangen maar alles ligt nog 'open'. nu zou eerst de badkamer moeten verder afgewerkt worden maar de bestelde wand- en vloertegels komen maar niet toe dus we zitten 'vast'.

  De nieuwe radiator van de badkamer kan maar geplaatst worden eens de wandtegels er staan. Aangezien ons huis al 30 jaar oud is, is het chauffagesysteem nog met één circuit dus neem je één radiator weg, kan de rest ook niet functioneren. Het is nu wachten tot de wan en vloertegels eindelijk toekomen en geplaatst zijn vooraleer de nieuwe radiator kan worden opgehangen en de centrale verwarming kan worden opgestart.
  Volgens de verkoper van de vloer- en wandtegels zijn er problemen met de aanlevering aangezien het tegels betreft uit de nieuwe collectie. Tja, we zijn er wel mee want de eerste weken zullen we zeker geen verwarming kunnen aansteken en vanaf nu kan het vlug kouder worden. Het huis opwarmen met elektrische vuurtjes is financieel niet te doen aangezien het huis vrij ruim is....

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ook als het nog wel goed weer is, begin ik steevast in september te somberen en als het dan ook nog zo kil en klam in huis wordt al helemaal, dus zet ik 's ochtends lekker de moederhaard even aan. Hoe warm het dan in huis wordt weet ik niet, want met een moederhaard heb je geen afleesbare thermostaat, dus gaat 'ie lager als het aangenaam is.
  Ankie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. hier is het in huis nog steeds 20 graden, dus nog behagelijk, word het frisser dan komen de vesten en sloffen weer uit de kast en een kleedje voor op de bank,ook heb ik mijn voor en achterdeur die nog enkel glas hebben voorzien van bubbeltjes plastic en hangen er weer gordijnen voor ,ik woon in een huurhuis dus investeren in dubbelglas vind ik zonde, verder komt er straks weer een kleed op de vloer wat ook weer scheelt in je behaagelijk voelen en als dat allemaal niet meer helpt om het aangenaam te houden dan gaat de verwarming weer aan, en alhoewel ik ook geen grote fan van koud weer ben vind ik het wel weer lekker dat het snachts weer lekker koel is ,ik slaap dan toch veel beter,

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Bij ons in huis is het nu 22.5 graden. We hebben een huis van zo'n 100 jaar oud, maar hebben het de laatste jaren flink geïsoleerd. En we wonen in de stad, dat zal ook schelen. En de zon vanaf 's ochtens vroeg tot in de middag in huis.
  Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Vanwege reuma moet het in huis behaaglijk zijn anders gaan al mijn gewrichten opspelen....Dus zo gauw het beneden de 19 gr.C. wordt in huis, gaat de verwarming aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Als mn moederhaard mee had willn werken, dan had ik 'm vandaag al aan gehad. Oververmoeidheid helpt echt niet bij het jezelf warm houden. Om toch de kou er een beetje uit te hebben vanmiddag even mn warme blazer apparaat aangezet in de woonkamer. Het huis is lang nog niet goed genoeg geïsoleerd om alles lang genoeg vast te houden. Ookal hebben we.op 1 plek na overal dubbelglas/kunststof.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hier is het nu tegen half negen in de avond nog ruim 22 graden. Ik zit nog met een t-shirt want het is warm genoeg. De tuindeur heeft de hele middag lekker opengestaan. Toen het heel hard ging regenen aan het eind van de middag heb ik die pas dichtgedaan. Ons huis is redelijk geïsoleerd maar vooral de schelpen in de kruipruimte merken we qua energie verbruik en warmte.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Beneden is het is19graden alkedag, maar boven is het graden14 graden maar af en toe moet ik tog de verwarming aan zetten voor de vocht in huis.

  BeantwoordenVerwijderen