Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 31 oktober 2013

Kosten en baten van mijn zorgverzekering 2012

Sinds kort "ben ik digitaal" bij mijn zorgverzekeraar. Ik kan mijn nota's digitaal indienen en ik kan nakijken wat de stand van zaken is van de declaraties die bijvoorbeeld door het ziekenhuis zijn gedaan. Verhelderend moet ik zeggen!
Eerst even het algehele plaatje:
ik betaalde in 2012  €1515,36 premie (inclusief tandzorg en aanvullende verzekering)
ik betaalde                   €220       eigen risico
mijn werkgever betaalde €1993,-

In totaal is er door werkgever en mijzelf €3728,36 betaald voor de zorg in 2012.

Ik heb in 2012, inclusief directe declaraties door de zorgverleners,  in totaal €2.795,51 aan zorg verbruikt. Van deze zorg heb ik €441,56 zelf betaald en er is €2.353,95 vergoed. Dat zelf betaalde bedrag is inclusief het eigen risico.
Eigenlijk vind ik mijn zorgconsumptie nog wel meevallen. Er is minder vergoed dan dat er betaald is. Er blijft nog €1374,41 over voor anderen die een hogere zorgconsumptie hebben. Wat opvalt, is dat de post specialistische zorg hoog is. Alleen al aan de internist is €744,81 uitbetaald. Dit is inclusief bloedonderzoek. Ik denk er over de diabeteszorg onder te brengen bij de huisarts. De groepspraktijk waar ik naar toe overgestapt ben heeft een speciale diabetespraktijkverpleegkundige in dienst. Waarschijnlijk is behandeling bij de huisarts een stuk goedkoper. Dus waarom niet? Of zouden ze het daar slechter doen?

11 opmerkingen:

 1. Als je een "moeilijke" diabetespatient bent (veel wisselende suikers, slechte reactie op medicatie, complicaties, andere ziektes die invloed kunnen hebben op je lichaam en op je suiker) ben je beter af in het ziekenhuis.

  Als je nu goed ingesteld bent, op vaste medicatie zit, alles soepel loopt, zou je vast wel naar je huisarts kunnen. De huisarts kan altijd weer doorverwijzen naar het ziekenhuis als dat nodig is.

  Ik zou zowel met de specialist als met de huisarts hierover overleggen. De specialist kan je eventueel argumenten geven waarom hij/zij vindt dat je in het ziekenhuis gecontroleerd moet blijven worden. Maar als je het ter sprake brengt, zegt die misschien ook wel van "Oh ja, u kunt ook naar de huisarts, bij problemen zie ik u wel weer".

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een voordeel van de huisarts vind ik dat het in mijn eigen woonplaats beschikbaar is en dat scheelt mij dus reistijd en reiskosten en kun je er sneller terecht en de tijd in de wachtkamer is veel korter dan in een ziekenhuis. Maar er gaat uiteraard niets boven de kwaliteit van de zorg. Het lijkt me dat een diabetesverpleegkundige genoeg specialiteit in huis heeft, toch? En hoe vaak zie jij in een ziekenhuis daadwerkelijk de specialist in eigen persoon?
  Ankie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het allergrootste voordeel van de huisartsenpraktijk vind ik dat ze je hele persoon zien en kennen en niet alleen het eigen specialisme. Ik ben voor mijn hartcontroles ook overgestapt nasr mijn huisarts. Uiteraard na overleg met de specialist en huisarts. We kunnen altijd bellen met de specialist

  BeantwoordenVerwijderen
 4. idd wat anderen ook zeggen. bedenken voor jezelf hoe stabiel je bent en wat je reactie is op de medicijnen nu. als het op zich prima gaat en het alleen maar controles zijn zou het naar mijn idee prima bij de huisarts kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ben zelf erg tevreden over de diabetesverpleegkundige die verbonden is aan de huisartsenpraktijk. Ze geeft heldere uitleg als je vragen hebt en geeft tips. Ze controleert gewicht, bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Bij afwijkingen kan ik direct een afspraak maken met de huisarts die mij weer kan doorverwijzen naar de specialist, zonodig. Voor reguliere controle vind ik een internist veel te duur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oooo, wat kan ik hier slecht tegen, een kosten/baten analyse van een zorgverzekering.
  Het is een verzekering, geen spaarpotje waar je geld in stopt.
  Gelukkig niet zou ik zeggen. Anders zouden mijn couveuse kindjes met een enorme schuld starten. :-)
  Ik vind het wel lovenswaardig van u dat u overweegt om uit te kijken naar zo goede, maar goedkopere zorg. Chapeau! :-)
  Inte

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is wel een collectieve spaarpot. Als iedereen meer zou consumeren dan hij/ zij betaalde zou het snel afgelopen zijn. En overigens wordt er uit de algemene middelen ook nog flink bijgelegd

   Verwijderen
  2. Maar als iedereen een beetje oplet dat ie niet te dure zorg krijgt, dan is dat mooi toch? Dan blijft er hopelijk meer geld over voor anderen. Zoals de zeer gegunde zorg voor jouw kindjes bij hun start.

   Verwijderen
 7. Mijn (overleden) vader zei altijd: je kunt beter voor een amder mens betalen dan dat mensen voor jou betalen moeten!
  Ik ben dit jaar (gelukkig, erg gelukkig) niet bij een huisarts of specialist geweest. Geen therapie of wat dan ook gehad. De medicijnen (anti-depressivum) kosten ongeveer 25 euro per maand.
  ...en ik ben erg blij dat ik voor een ander mag betalen :-) Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Huisartsen hebben vaak ook een diabetes verpleegkundige in huis. Die zijn goedkoper en doen hun werk ook goed. 1 x per zoveel tijd geef je je bloedsuiker waardes door of bespreek je met de verpleegkundige, eventueel kan er dan insuline eenheden meer of minder worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb ook de kosten en baten tegenover elkaar gelegd, maar dan voor mijn tandartsverzekering. Dit jaar heb ik er toch een genomen en dat was maar goed ook! Ik heb ruim € 1000,- aan kosten gehad, en slechts 8 150,- aan premie betaald. Dat scheelt een boel!

  BeantwoordenVerwijderen