Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 17 november 2013

Uit het Zuinigaan-archief: wat doe je als je geld tekort komt?

Wat doe je als je regelmatig geld te kort komt?
Grappig gezegd: wat doe je als je aan het einde van je salaris nog een stukje maand overhoudt? Natuurlijk is het helemaal niet grappig om geld tekort te komen, het houdt in, dat je niet rond kunt komen en dat je ten opzichte van je inkomen te veel geld uitgeeft.

De eerste stap is: maak een overzicht van alle inkomen en van alle uitgaven. Zorg dat je echt alles op een rijtje hebt, dan weet je hoe je er voor staat.
Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een excelsheet, schrift of een huishoudboekje
 

Wat kun je aan je tekorten doen?
- Zorgen dat je meer inkomen krijgt
* meer gaan werken
 * opslag vragen
 * een bijbaan nemen
 * kleine extra dingen doen: werken op een stembureau, mail lezen van bijvoorbeeld Euroclix en MoneyMiljonair, mystery guest worden. Bij Euroclix verdien ik tegenwoordig ruim €1000,- per jaar. Klik op de link in de rechterkolom, daar kun je lezen hoe het werkt.
 * een handeltje gaan drijven in artikelen die je goedkoop opkoopt en vervolgens met winst verkoopt
 * zelf goederen gaan produceren en die gaan verkopen: kleding, sieraden

Als je meer inkomen hebt en je geeft net zo veel geld uit als er in komt, dan is het probleem van geldtekort in principe opgelost. Dan zijn je inkomsten en uitgaven in evenwicht.

Wat kun je verder doen?
- Bezuinigen en besparen op je uitgaven:
* Zoek een leverancier van goedkope energie en stap over. Er zijn veel vergelijkingssites waar je een goed bij jou wensen passende leverancier kunt vinden.
* Zoek een goedkope (zorg)verzekeraar en stap over. Zeg overbodige verzekeringen op. Je hoeft je niet overal tegen te verzekeren. Het is vaak veel goedkoper als je het risico zelf draagt.
* Kritisch kijken naar je lidmaatschappen en abonnementen. Heb je ze allemaal nodig, of kun je zonder? Als je denkt dat je zonder kunt, zo snel mogelijk opzeggen.
 * Speel je mee in loterijen? Weggegooid geld, mee stoppen. De kans iets te winnen is heel klein.
 * Bezuinig op energieverbruik: let op energie slurpers zoals tropisch aquarium, vriezer, air-co, waterbed etc, Doe de verwarming een paar graadjes lager.
 * Bezuinig op je boodschappen: let op reclames, koop geen kant en klaar en kies niet voor A-merken.
 * Hergebruik en repareer, kies voor 2e hands
 * Doe je auto van de hand en fiets en loop.
 * Ga dicht bij huis op vakantie of vier vakantie in eigen tuin.
 * Stop NU met roken, dat alleen bespaart je heel veel euro's per jaar

Als je alle hierboven beschreven tips uitvoert, kun je honderden euro’s per week besparen en verdienen. De combinatie van inkomen vergroten en uitgaven verminderen werkt gegarandeerd.

"Bonustip": Mocht je door besparen en vergroten van je inkomen geld overhouden, zorg dat je een flinke buffer opbouwt, zodat je zonder schulden tegenvallers kunt opvangen.

16 opmerkingen:

 1. Langdurig ziek thuis zijn is een moeilijke situatie. Meer werken kan niet. Energie gaat door het thuis zijn omhoog. Vaak moeten anderen boodschappen doen en dat is meestal niet zuinig. En je medische kosten gaan omhoog.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Herkenbaar hoor... Hier deed manlief de boodschappen toe ik een hernia had. En als je je nauwelijks kunt bewegen, dan gaat de kachel automatisch wat hoger.

   Sterkte meid!

   Verwijderen
 2. Lekker makkelijk gezegd, meer werken, opslag vragen, een bijbaan zoeken. Op dit moment mag je blij zijn dat je een baan hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is een lijst aan opties.
   Niet alles zal bij je passen. En soms zijn omstandigheden gewoon heel moeilijk vanwege inkomsten die niet hoger zijn en uitgaven waaraan het lastig sleutelen is.

   Aan de andere kant: je moet toch wat als inkomsten en uitgaven niet met elkaar kloppen...

   Verwijderen
  2. Ik weet heel goed dat je soms helemaal niets kunt doen aan een laag inkomen. Maar zorg dan in ieder geval dat je uitgaven daarbij passen.

   Verwijderen
 3. Fijn dat je de tips even op een rijtje zet, ieder kan er iets uit halen wat voor hem of haar mogelijk is

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Misschien ook een tip: je inkomsten belasting per maand uit laten betalen. Het heet voorlopige teruggave. Dan krijg je niet per jaar meer terug in juni/juli maar elke maand een x bedrag en bij het opgeven van de uiteindelijke inkomsten moet je iets terug betalen of iets ontvangen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Van de voorlopige teruggave wordt je inkomen niet hoger, je krijgt je hypotheekrente aftrek alleen wat meer gespreid over het jaar.

   Verwijderen
 5. Dan is je maandelijkse stroom van inkomsten wel hoger. En heeft niet alleen te maken met je hypotheek maar in het algemene loon inkomsten. En deze verhoging van maandelijks inkomsten kan wel een verschil maken of iemand rond kan komen! En het vergroot je salaris niet, nee logisch, maar is wel een terug gave die je anders in 1 keer per jaar krijgt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. meeste tips zijn al wel bekend .
  lijken wel te komen van "een dubbeltje op zijn kant ".......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je veel over besparen leest en ook op tv een programma erover volgt, kom je nou eenmaal dezelfde tips tegen. Daar valt niet aan te ontkomen. Maar het is wel fijn als iemand ze weer eens even opsomt.

   Verwijderen
  2. @anoniem: veel van bovenstaande tips staan al sinds 2007 op mijn weblog. Het is ook wel logisch, het komt neer op zorgen voor méér inkomen en minder uitgaven. "Nieuwe" tips zijn uiteraard heel welkom!

   Verwijderen
 7. Zuinigaan: ik ben blij dat je de tips nog even hebt herhaald. Fijn om weer eens bij stil te staan en/of met mensen het er over te hebben. Jouw blog (en ook andere blogs die ik via de jouwe lees/volg) zorgt er bij ons thuis met regelmaat voor dat er weer eens dingen besproken worden, of ik kan via jou iets aankaarten bij mensen waarvan ik weet dat ze veel aan tips hebben; oud of nieuw. Als je zegt: ik las laatst... is dat minder aanvallend dan: goh, zou je niet eens... en zo doe ik hier voor mij zelf en voor anderen mijn voordeel mee. Zelf te lui om te bloggen, maar heel blij dat jij 't wel doet!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nog een tip: kijk wat je echt niet meer gebruikt en verkoop het op Marktplaats.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zou ik geschreven kunnen hebben. Ben het helemaal met deze anoniem eens.

  WG

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wellicht kan dit een ander helpen... Mijn ervaring is, dat wanneer inkomsten en uitgaven niet in balans zijn en je dus geld tekort komt, je echt alles heel goed op een rijtje moet zetten, zoals Zuinigaan al noemde. Wat ik eraan wil toevoegen is, dat het echt mogelijk is om je inkomsten en uitgaven in balans te krijgen, maar dat kost heel veel tijd en geduld. Je lost een probleem op, maar dat probleem ontstaat niet in 1 keer en is dus ook niet in 1 keer opgelost. Wees geduldig, wordt creatief en wees af en toe eens heel lief voor jezelf. Ga genieten van iets dat prettig is en weinig tot geen geld kost. Dat heeft mij enorm geholpen toen ik net gescheiden was en mijn baan verloor. Mijn situatie verslechterde heel erg, maar inmiddels red ik het na een jaar financieel prima, ook door de tips van zuinigaan.
  Groetjes, Nettie

  BeantwoordenVerwijderen