Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 18 november 2013

Zorgverzekering 2014 blog nummer 2

Meer dan andere jaren schrijven consuminderbloggers over de zorgverzekering! "Iedereen"schrijft er over de laatste tijd (in willekeurige volgorde):
Bespaarzuinig
KoninginMinima
Spaarmoeder
Spaarcentje
kniepertieConsuminderenMetPlezier
LekkerLevenMetMinder

Waarschijnlijk heb ik dan ook nog wel een paar vergeten.

Waar ik eigenlijk naar op zoek ben, is een goede overzichtelijke gratis vergelijkingssite voor zorgverzekeraars. Ik heb dan wel zo ongeveer mijn keus gemaakt, maar dat geldt niet voor iedereen.

Belangrijk als je wilt overstappen:
Je kunt tot 31 december 2013 opzeggen en tot 1 februari 2014 overstappen.

Je kunt met vergelijkingssites aan de slag. Volgens de Volkskrant geven vergelijkingssites tegenstrijdige informatie (klik) citaat: De drie grootste vergelijkingssites adviseren op basis van dezelfde zoekcriteria ieder een andere polis als beste keuze. Soms bevatten de adviezen fouten, of ontbreken de goedkoopste polissen in het overzicht.
Mijn ervaring was ook al dat ik geen eenduidige informatie kreeg bij het raadplegen van vergelijkingssites.
Volgens Independer moet ik met de FBTO in zee. Independer sorteert overigens niet op goedkoopste, dat moet je zelf uit zoeken.
Volgens Zorgkiezer ben ik het voordeligste uit bij DSW.
En de site van de consumentenbond geeft weer de FBTO - voor €115,04 per maand, net als Independer.

Toch interessant - zou FBTO collectieve kortingen geven? Als dat zo is, dan zouden ze best eens goedkoper kunnen zijn dan mijn huidige verzekeraar, waar ik komend jaar voor hetzelfde pakket 117 per maand (of 1362,16 per jaar) betaal.
Ja, ze geven korting! Ik ben lid van 1 van de partners. Daarmee krijg ik 5% korting op de aanvullende verzekeringen.
Jaarpremie bij FBTO: €1323,62. Verschil: €38,54. Toch leuk, daar kan ik weer een week boodschappen van doen. Ik ga in de kleine lettertjes duiken en goed vergelijken.

Grappig dat ik in de loop van het schrijven van dit bericht in principe geswitcht ben van verzekeraar. Ik dacht zeker te weten dat ik bij mijn oude verzekeraar zou blijven. Nu is dit alle behalve zeker, waarschijnlijk niet.

Maar ............. er is nog steeds een stemmetje in mijn achterhoofd dat zegt: "Moet je dat nu wel doen?  Heb je alle kleine lettertjes wel goed gelezen? Je weet wat je hebt en is het gedoe van de overstap die 3,21 (omgerekend) per maand wel waard?"
Lastig hoor, overstappen. Ik heb nog niet definitief besloten.

9 opmerkingen:

 1. Wij blijven zitten. Per maand 9,80 per persoon goedkoper en de aanvullende verzekering blijft gelijk ten opzichte van dit jaar. Al die rompslop voor een paar euro korting begin ik niet aan. Ik weet nu wat ik heb (betalen super snel uit) en weet niet wat ik krijg. Deze kleine lettertjes heb ik uitgeplozen en ik weet waar ik aan toe ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik twijfel erg over de keuze: vrije keus verzekeraar of gebonden aan contracten verzekeraar. Ik zit nu bij Anderzorg en die gaat ook steeds meer de laatste kant op: naar alleen gecontracteerde aanbieders (onder mee daarom heb ik ook geen tandartsverzekering). Nu heb ik alleen een jaarlijkse behandeling in het OLVG te Amsterdam nodig en die zou ik zodanig kunnen doorschuiven dat ik net een kalenderjaar niet hoef (dus doorschuiven naar jan 2015). Maarr.. afgelopen jaar hebben we diverse vrienden, kennissen en collega's gezien die kanker of een hart/vaatziekte kregen. Wij zijn gezond tot nu toe, maar je moet er toch niet aan denken dat je dan niet vrij bent om de voor jou beste behandeloptie te kiezen? De verzekeraars stellen wel dat zij ook het beste kiezen, maar is dat op basis van kwaliteit van de zorg of op basis van de prijs? Ik weet wel dat dat een hele discussie is die je als patient/verzekerde niet kunnen winnen van de verzekeraar. Daarom neig ik nu ook naar de FBTO die vrije keuze polissen aanbiedt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je naar FBTO gaat; als je het afsluit via Euroclix krijg je daar ook nog een bedrag voor terug, dus dat is misschien wel wat voor je!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het levert €18,20 via Euroclix op, en ik heb al ontdekt dat hun lijst met gecontracteerde zorgverleners dezelfde is als van Achmea. Zou het in feite een Achmea verzekering zijn? Totaalverschil: €56,74.

   Verwijderen
  2. FBTO is van Achmea. Net als Ohra en Zilveren Kruis. Unive is van VGZ en Anderzorg van Menzis. Er zijn eigenlijk maar 4 grote verzekeraars: Achmea, Menzis, VGZ en nog eentje waarvan ik even niet op de naam kan komen. Alle merknamen waaronder ze opereren komen allemaal uit bij een van die 4 grote namen. Dat neemt niet weg dat er best veel onderlinge verschillen kunnen zijn in prijs, dekking en contractvorm.

   Verwijderen
  3. Aanvulling: het gaat in mijn bovenstaande stukje natuurlijk om ZORGverzekeraars, niet om andersoortige schadeverzekeraars. Al bieden die 'grote 4' die andere verzekeringen wel aan.

   Verwijderen
 4. De prijzen van Anderzorg zijn nu inmiddels bekend. Zie zorgwijzer.nl.
  En ze blijven vrijwel alle Amsterdamse ziekenhuizen contracteren, dus.. het ziet er naar uit dat ik niet overstap.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Iemand ervaring met promovendum, het zier er goed uit, maar is het ookzo? anne

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij zijn nu trouwens lid van zilveren kruis achmea, goede ervaring mee, zowel qua kosten vergoeding als qua afhandeling. gr anne

  BeantwoordenVerwijderen