Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 13 november 2013

Warm genoeg

Afgelopen maandagavond kwam ik thuis, ging eten koken en kindjes met lampionnen aan de deur snoep geven. Ik had de verwarming niet aan gedaan, niet nodig. Ik was warm genoeg van het fietsen en van het heen en weer lopen. Na eten kroop ik met een kopje koffie achter mijn PC in de huiskamer en ging genoeglijk een gedownloade aflevering van Downton Abbey bekijken. Jammer dat een seizoen van deze prachtige Engelse serie maar 8 afleveringen kent! Nu moet ik weer bijna een jaar wachten op de volgende serie!
Ik had het helemaal niet koud. Op een gegeven moment vroeg ik me af, hoe warm is het hier eigenlijk?
Nou, niet zo warm, het was 14,5 graden! Toen heb ik de temperatuur in de woonkamer opgestookt tot 19 graden en om half tien heb ik de verwarming weer uit gedaan.
Het wonderlijke was, dat toen het daarna weer afkoelde, ik het wél koud kreeg! Het was 18 graden en ik kreeg de bibbers!

11 opmerkingen:

 1. Maar als je het niet koud hebt waarom zet je dan toch voor zo'n korte tijd de kachel aan? :-)
  Hier gaat de kachel nog nauwelijks aan. Als dochter in haar hemdje loopt en ik met een vest en beiden hebben we het warm is het prima. We hebben geen thermostaat, wel op een aantal strategische plekken een thermometer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is nieuw voor mij om de verwarming niet automatisch aan te doen. Ik was maandagavond bang dat ik veel te veel zou afkoelen. Misschien valt dat afkoelen best mee.

   Verwijderen
 2. Met de verwarming naar 16 graden en lekker met een dekentje plus kruiken op de bank?
  Kan me voorstellen dat je door diabetes extra voorzichtig bent.
  Ik heb geen diabetes, maar soms wel heel koude voeten in de winter en dan doe ik geitenwollensokken aan en draag ik een soort goedkope Uggs van de A.ction.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. mijn man heeft het koud bij een temperatuur van 18 graden en ik heb het altijd warm. Hij is superslank en ik heb overgewicht :-) Janne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, dat is vaak zo, je went aan kou, maar ook aan warmte.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Soms kun je dat hebben. De ene keer kan je een lage temperatuur wel aan en de andere keer niet. Ik kan 's bijvoorbeeld morgens prima leven met 17,5 graden, heb het dan niet koud. Maar 's middags na tweeën heb ik het wel echt koud met 17,5 graden. Dat vind ik ook zo raar. Dat is altijd zo. Hoe het komt? geen idee

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij heeft dat met de stofwisseling te maken. Ik heb hetzelfde, 's morgens hoeft het niet zo warm, maar later op de middag krijg ik het koud.
   Geartsje

   Verwijderen
 6. Momenteel ontbreekt er bij ons één radiator (verbouwing in de badkamer) met als gevolg dat de centrale verwarming nog niet kan worden opgestart. Momenteel is het hier beneden 15 ° en ik vind het best te doen : als ik rondloop en bezig ben in huis, heb ik het zowiezo niet koud. 's Avonds is het wel wat fris om stil te zitten in de zetel maar dan gebruik ik een fleece dekentje. Mijn man loopt hier nog rond in een overhemdje met korte mouwen en heeft het absoluut niet koud. Eigenlijk zijn we die lage temperaturen ondertussen gewoon en ik mis enkel de verwarming als ik me moet omkleden en/of wassen want dan is 15° echt niet veel. Eigenlijk kan ik zeggen dat ik mijn bad, douche en wastafel nu nog het meeste mis....liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo wonderlijk vind ik dat niet, hoor. Luchtvochtigheid en tocht en je eigen activiteit lijken mij ook wel verschil te maken in behaaglijkheid.
  Ankie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik ontdek ook dat ik het sneller koud vind als ik moe ben of niet lekker in mijn vel zit, zo had ik de rest van de week de verwarming niet hoger dan 16 graden staan,maar toen ik vandaag thuis kwam na het werk en nadat ik met mijn dochter was wezen winkelen vond ik het beduidend kouder in huis terwijl ik het gisteren met 16 graden warm genoeg vond staat de verwarming nu op 18 graden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nou ik hou van warmte en vooral 's avonds, geen hitte maar lekker rond 20 graden is het nu bij ons. Ik heb ook de elektrische onderdeken weer op bed. We hebben een koude slaapkamer niet erg maar mijn bed warm ik 10 minuten voor, heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen